Μετά από μια περιπετειώδη πορεία εξυγίανσης, τα Παγωτά Δωδώνη αλλάζουν οριστικά χέρια και περνούν στην «Κρεμερία Δωδώνη», εταιρεία που ίδρυσε ο Έκτωρ Μονεμβασιώτης τον Αύγουστο του 2023. Η απόφαση επικυρώθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών και δημοσιεύτηκε χθες στο ΓΕΜΗ, σηματοδοτώντας την επίσημη μεταβίβαση του ελέγχου.
Η συμφωνία εξυγίανσης είχε υπογραφεί στις 26 Νοεμβρίου 2024, ενώ στις 21 Ιανουαρίου 2025 προστέθηκε και ερμηνευτική δήλωση, διαμορφώνοντας το τελικό νομικό πλαίσιο που σφράγισε την αναδιάρθρωση.
Τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα του 2023 (τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός), η Παγωτά Δωδώνη κατέγραψε πωλήσεις 7,212 εκατ. ευρώ (+18,3% σε σχέση με το 2022). Οι πωλήσεις των καταστημάτων Franchise αυξήθηκαν 9% και οι πωλήσεις του καναλιού HORECA σημείωσαν άνοδο 28%. Παράλληλα οι καθαρές ζημιές ξεπέρασαν τα 3,29 εκατ., από ζημιές 2,31 εκατ. το 2022.
Το 2024, η εξαγορά των δανείων της Δωδώνη, συνολικού ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ, ολοκληρώθηκε μετά από δύο χρόνια προσπαθειών. Για την ανάπτυξη της Παγωτά Δωδώνη, ο νέος ιδιοκτήτης πρόκειται να επενδύσει περί τα 10 εκατ. ευρώ στην επόμενη διετία - μεταξύ των επενδύσεων είναι και η εξαγορά φάρμας, δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα παγωτά παράγονται από φρέσκο γάλα. Και το νέο concept των καταστημάτων θα περιλαμβάνει την gelateria, είδη γαλακτοπωλείου και είδη ζαχαροπλαστικής.
Η ανακούφιση από το υπέρογκο χρέος ανοίγει πλέον τον δρόμο για την επανατοποθέτηση της Δωδώνη στην αγορά του παγωτού, η οποία δείχνει σημάδια επιστροφής στα προ πανδημίας επίπεδα. Στα σχέδια περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση του δικτύου των 12 καταστημάτων, με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας του brand.
Η διαδρομή από το 1967 μέχρι την κρίση
Η Παγωτά Δωδώνη έχει πίσω της μια ιστορία δεκαετιών. Ιδρύθηκε το 1967 από δύο Ηπειρώτες, με ένα μικρό γαλακτοπωλείο στην Κυψέλη, και εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα brands παγωτού στην Ελλάδα. Η δεκαετία του '90 υπήρξε η «χρυσή εποχή» της εταιρείας, με τεχνολογική αναβάθμιση, πιστοποιήσεις ποιότητας και διαφημιστική καμπάνια που εδραίωσε την εικόνα της ως «θεϊκό παγωτό».
Το 1999 η Δωδώνη πέρασε στον έλεγχο fund της Global Finance και αργότερα, το 2007, εξαγοράστηκε από το NBGI της Εθνικής Τράπεζας. Η συμφωνία, ωστόσο, συνοδεύτηκε από βαρύ ομολογιακό δάνειο, που εξελίχθηκε σε θηλιά για την εταιρεία. Η οικονομική κρίση του 2010 και μια καταστροφική πυρκαγιά το 2012 επιδείνωσαν περαιτέρω τη θέση της στην αγορά.
Το 2007, η εταιρεία αριθμούσε πάνω από 180 σημεία πώλησης και έφτανε πωλήσεις 15 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, μέσα σε μια δεκαετία, η εταιρεία είδε τον τζίρο της να καταρρέει στα 4 εκατ. ευρώ και το EBITDA να μηδενίζεται. Οι τράπεζες απέσυραν τη στήριξή τους, η κατανάλωση μειώθηκε και η εταιρεία πέρασε σε φαύλο κύκλο.
Η εξαγορά της NBGI το 2016 από fund με συμμετοχή της Deutsche Bank και της Goldman Sachs δεν ανέκοψε την καθοδική πορεία. Ακολούθησαν αποτυχημένοι διαγωνισμοί, απώλεια μεγάλων πελατών όπως το chillbox, και έντονες πιέσεις στον τζίρο.
Η διαγωνιστική διαδικασία του 2021 κατέληξε στην επιλογή της ΒΕΝΕΤΗ ως προτιμητέου επενδυτή, αφού προηγουμένως είχε αποχωρήσει η Ελγέκα. Η ΒΕΝΕΤΗ, εν τω μεταξύ, είχε δημιουργήσει την «Cremeria Veneti» και εργαζόταν στην επίλυση του σύνθετου πλέγματος χρεών που εμπόδιζαν την εξυγίανση.
Η τελική απόφαση του Πρωτοδικείου και η μεταβίβαση στη νεοσύστατη «Κρεμερία Δωδώνη» σηματοδοτεί μια νέα σελίδα για το ιστορικό brand. Η Δωδώνη επιστρέφει, απαλλαγμένη από χρέη, με στόχο να ξανακερδίσει τη θέση της σε μια δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά.