Η Metron, κλείνοντας φέτος 30 χρόνια πορείας, σηματοδοτεί τη νέα της εποχή με μια στρατηγική επένδυση 8 εκατ. ευρώ, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο υλοποίησής της, στις εγκαταστάσεις της στις Σέρρες.
Η εταιρεία, που ξεκίνησε το 1995 από ένα μικρό μηχανουργείο 500 τ.μ., έχοντας πλέον τη νέα γενιά στο «τιμόνι», επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της κατά 3.000 τ.μ. και βάζει στόχο την δυναμική επέκταση σε νέες αγορές.
Από τους πρώτους πέντε εργαζομένους στους 266 που απασχολεί σήμερα (οι 190 στις Σέρρες και το 90% ντόπιοι) η Metron έχει διαγράψει μια εντυπωσιακή πορεία, κατακτώντας σταδιακά σημαντική θέση στον διεθνή χάρτη της βιομηχανίας ανελκυστήρων.
Κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής επίσκεψης στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, παρουσιάστηκε το σύνολο των παρεμβάσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη από το 2024.
Η επένδυση περιλαμβάνει μηχανολογικό εξοπλισμό τελευταίας γενιάς: εγκατάσταση ρομποτικών συστημάτων, νέο software, εξελιγμένες γραμμές κοπής, δημιουργία logistic center εντός του εργοστασίου, νέα γραφεία supply chain και προηγμένα συστήματα ERP. Με την ολοκλήρωσή της –η οποία αναμένεται έως το 2026– εκτιμάται ότι η παραγωγική δυναμικότητα θα αυξηθεί κατά 30-35%.
Όπως υπογράμμισε η συνδιευθύνουσα σύμβουλος, Άννα Σάνδρου «το project για την αύξηση της παραγωγικότητας είναι μια συνεχής διαδρομή. Εισάγουμε για πρώτη φορά ρομποτικούς βραχίονες και στόχος μας είναι όχι μόνο η αύξηση της απόδοσης, αλλά και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας για το προσωπικό μας».

Η καινοτομία στο DNA της εταιρείας
Η Metron πρωτοστάτησε στον κλάδο, εισάγοντας πρώτη τα βιομηχανικά χρώματα στους ανελκυστήρες – μια πρωτοβουλία που άλλαξε τα δεδομένα. Διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες ιδιόκτητες μονάδες ηλεκτροστατικής βαφής στην Ευρώπη (επένδυση 2 εκατ. ευρώ), με δυνατότητα αλλαγής χρώματος σε μόλις 10 λεπτά και βαφή ολόκληρης της εβδομαδιαίας παραγωγής σε δύο ημέρες.
Παράλληλα, η παραγωγή ελέγχεται μέσω συστημάτων MRP και ERP, προσφέροντας ακρίβεια και πλήρη ιχνηλασιμότητα. Η τεχνολογία Forth IoT επιτρέπει την απομακρυσμένη διαχείριση των ανελκυστήρων, με στόχο την πρόληψη προβλημάτων πριν γίνουν αντιληπτά από τους χρήστες.
Σήμερα, η παραγωγική δυναμικότητα φτάνει τα 1.500 ολοκληρωμένα συστήματα ετησίως, με στόχο να ξεπεράσει τα 4.000 projects, όπως επισήμανε κατά την ξενάγηση ο επικεφαλής του τμήματος R&D, Βαγγέλης Λιναρδόπουλος.
Η νέα γενιά στο «τιμόνι»
Στο «τιμόνι» της Metron βρίσκονται σήμερα τα παιδιά του ιδρυτή Ιωάννη Σάνδρου, Άννα και Βασίλης. «Η διαδοχή από γενιά σε γενιά είναι αντικειμενικά δύσκολη. Υπάρχουν εντάσεις, αλλά όλα χτίζονται πάνω στην εμπιστοσύνη», τόνισε ο Βασίλης.
«Δεν θέλαμε να φτιάξουμε κάτι χρήσιμο μόνο για λίγους, αλλά για όλους. Στόχος μας να γίνουμε συνεργάτες με όλους σας και για να το πετύχουμε αυτό βασικό καθήκον και πρώτη μας προτεραιότητα είναι να βελτιώσουμε και να αυξήσουμε την παραγωγικότητά μας», σημείωσε η Άννα. «Είμαστε ευέλικτοι γιατί σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε τα πάντα εσωτερικά – άρα πιο οικονομικοί και φιλικοί στην εγκατάσταση», πρόσθεσε ο Βασίλης.

Ο Καναδάς στο ραντάρ
Η Metron εξάγει σε 50 χώρες και 5 ηπείρους, με το 65% του τζίρου της να προέρχεται από το εξωτερικό. Διατηρεί θυγατρικές σε Γερμανία και Πολωνία, ενώ κύριες αγορές είναι η Κεντρική Ευρώπη (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία), η Ιταλία, το Ισραήλ και η Μέση Ανατολή.
Αν και η αγορά της Μέσης Ανατολής έχει συρρικνωθεί λόγω του πολέμου (από 30% σε 15%), η ελληνική αγορά δείχνει δυναμική ανάκαμψη, αποτελώντας το 35% του τζίρου της. Επόμενο στοίχημα η Μεγάλη Βρετανία αλλά και η Βόρεια Αμερική. Όσον αφορά στην τελευταία, η Metron πρόκειται να ενισχύσει την παρουσία της, συμμετέχοντας μειοψηφικά σε νέα εταιρεία στον Καναδά, που θα λειτουργήσει ως επίσημος διανομέας της.
Στόχος, τζίρος 35 εκατ. ευρώ το 2030
Το 2015, η Metron απασχολούσε 140 εργαζομένους και ο κύκλος εργασιών της ανερχόταν σε λίγο πάνω από 10 εκατ. ευρώ. Το 2024, ο τζίρος έφτασε τα 21,7 εκατ. ευρώ, με περιθώριο EBITDA 10% και για το 2025 προβλέπεται αύξηση του κύκλου εργασιών στα 25 εκατ. ευρώ και περιθώριο EBITDA στο 12%. Παράλληλα, η Metron στοχεύει σε τζίρο 30 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία και 35 εκατ. ευρώ έως το 2030, με τη συμβολή των νέων μηχανημάτων.
Η είσοδος στο Χρηματιστήριο δεν βρίσκεται στα άμεσα σχέδια, καθώς η εταιρεία έχει επαρκή ίδια κεφάλαια και πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση. «Αυτή τη στιγμή ο δανεισμός μας είναι πολύ χαμηλός, τα ίδια κεφάλαια σχετικά πολλά, οπότε η πιστωτική γραμμή από τις τράπεζες μεγάλη και μας καλύπτει και γι' αυτή την επένδυση και για τα επόμενα σχέδια», ξεκαθάρισε ο Βασίλης Σάνδρος.
Νέα γραφεία, επένδυση σε ΑΠΕ και επέκταση εκτός ΒΙ.ΠΕ.
Στα άμεσα σχέδια περιλαμβάνονται νέα γραφεία στην Αθήνα (σε αντικατάσταση των σημερινών που παραχωρήθηκαν παλαιότερα από την Alumil) αλλά και κατάστημα και επέκταση των γραφείων στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, εξετάζεται νέα μονάδα εκτός ΒΙ.ΠΕ. Σερρών, καθώς οι περιορισμοί στη χρονομίσθωση καθιστούν ασύμφορη την αγορά γης.
Η Metron σκοπεύει επίσης να μειώσει το ενεργειακό της αποτύπωμα μέσω επένδυσης σε φωτοβολταϊκά συστήματα. Για την κάλυψη των ετήσιων ενεργειακών της αναγκών απαιτείται ισχύς 1 MW, επένδυση ύψους 1 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, ο ΔΕΔΔΗΕ, προς το παρόν, εγκρίνει άδεια για ισχύ έως 200 kW, με εκτιμώμενο κόστος 200.000 έως 250.000 ευρώ. Η σχετική αίτηση έχει ήδη υποβληθεί και η εγκατάσταση προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στη στέγη του εργοστασίου.
«Δεν είμαστε η εταιρεία που μπαίνει στους ουρανοξύστες του Ελληνικού. Μπαίνουμε σε μικρότερα κτήρια συμπληρωματικά», υπογράμμισε ο κ. Σάνδρος. «Συνεργαζόμαστε ακόμη και με ανταγωνιστές. Δεν επιδιώκουμε να γίνουμε πολυεθνική. Θέλουμε να είμαστε αξιόπιστοι συνεργάτες όλων», κατέληξε.