ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:42:02
Φώτο: ΑΠΕ

Σε δημόσια διαβούλευση το νέο 10ετές σχέδιο ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ

Δύο βασικά αναπτυξιακά έργα του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) περιλαμβάνονται στο νέο Πρόγραμμα Ανάπτυξης ΕΣΦΑ 2021-2030.

Σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται από την Τρίτη 14 Ιουλίου και έως την Τρίτη 4 Αυγούστου 2020, το νέο δεκαετές σχέδιο Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2030 του ΔΕΣΦΑ, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται δύο νέα έργα επέκτασης του ΕΣΦΑ, για την προμήθεια φυσικού αερίου σε νέες περιοχές. Πρόκειται για επενδύσεις που θα συμβάλλουν ενεργά στην επίτευξη των στόχων του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού για την απολιγνιτοποίηση, όπως έχει ανακοινωθεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Ειδικότερα, το πρώτο έργο αφορά την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου μέσω νέου κλάδου αγωγού στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με την προκαταρκτική μελέτη, ο νέος αγωγός θα ξεκινά από την περιοχή του υφιστάμενου βανοστασίου  στα Τρίκαλα Ημαθίας και θα έχει μήκος 130 χλμ.

Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει Μετρητικό/Ρυθμιστικό σταθμό για την τροφοδοσία εγκαταστάσεων τηλεθέρμανσης, καθώς και βανοστάσια για την τροφοδοσία λοιπών καταναλώσεων στην περιοχή. Συμπεριλαμβάνει, επίσης, σύνδεση με τους Μετρητικούς/Ρυθμιστικούς σταθμούς στο Άσπρος και την Περδίκκα Εορδαίας (έργα τα οποία έχουν προγραμματιστεί να προμηθεύονται φυσικό αέριο από τον αγωγό TAP μέχρι την κατασκευή του συγκεκριμένου αγωγού).

Σημαντικό πλεονέκτημα αυτού του αγωγού είναι η διασύνδεση του ΕΣΦΑ με μία περιοχή, όπου σχεδιάζεται η παραγωγή υδρογόνου (έργο White Dragon), αποτελώντας την αρχή για την προσαρμογή του ΕΣΦΑ στη μεταφορά υδρογόνου (αρχικά ως μείγμα με φυσικό αέριο). Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός  του έργου ανέρχεται στα 110 εκατομμύρια ευρώ.

Το δεύτερο έργο, σε συνέχεια του σχετικού αιτήματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αφορά τη διασύνδεση της πόλης της Πάτρας και της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Πατρών με το ΕΣΜΦΑ, με την ταυτόχρονη δυνατότητα μελλοντικών επεκτάσεων για την τροφοδότηση και άλλων πόλεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδα (όπως π.χ. ο Πύργος και το Αγρίνιο).

Σύμφωνα με την προκαταρτική μελέτη, το έργο αποτελείται από έναν αγωγό υψηλής πίεσης 140 χλμ., ο οποίος θα φτάνει έως τη Μεγαλόπολη και θα περιλαμβάνει, επίσης, δύο Μετρητικούς/Ρυθμιστικούς σταθμούς.

Ο ΔΕΣΦΑ θα συντονιστεί με τη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) που θα αναλάβει την κατασκευή του δικτύου διανομής στην περιοχή. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 85 εκατομμύρια ευρώ.

Τα δύο έργα εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2023 και του 2025, αντίστοιχα, αποτελώντας μοχλό ανάπτυξης για τις δύο περιοχές με σημαντικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος και  την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παίρνει κεφάλι το LNG: Ρεκόρ εισαγωγών από ΗΠΑ που σχεδόν διπλασιάστηκαν

Η εισαγωγή LNG στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 64% στο α’ εξάμηνο 2025, με τη Ρεβυθούσα να δέχεται 27 φορτία που ήταν τα υπερδιπλάσια από την περσινή χρονιά και τις ΗΠΑ να παραμένουν ο κύριος προμηθευτής.
ΔΕΣΦΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΔΕΣΦΑ: Πρωταγωνιστικός ρόλος στις υποδομές για το μέλλον της ενέργειας

Ο ΔΕΣΦΑ φιλοξένησε το 22ο GIE στην Αθήνα, τονίζοντας τον ρόλο του στην ασφάλεια εφοδιασμού, την πράσινη ενέργεια και το υδρογόνο ως κλειδιά για το βιώσιμο ενεργειακό αύριο.
Vertical Corridor - Κάθετος Διάδρομος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρώτη ψυχρολουσία για το έργο του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου

Παράλληλα με τα πανηγυρικά εγκαίνια του έργου στη Βουλγαρία, ήλθε η αποτυχία της πρώτης δημοπρασίας για ημερήσιες ποσότητες 31 GWh να αναδείξει τα αδύναμα σημεία του σχεδιασμού. Τι λένε traders και ειδικοί.