ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00

ΑΔΜΗΕ: Δάνειο έως 300 εκατ. από ΕΤΕπ για διασύνδεση Κρήτης - Αττικής

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου φθάνει στο ένα δισ. ευρώ, ενώ υλοποιείται από την Αριάδνη Interconnection, η οποία είναι θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ.

Την υπογραφή δανειακής σύμβασης, το ύψος της οποίας μπορεί να φθάσει έως και τα 300 εκατ. ευρώ, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ανακοίνωσε ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), η οποία αφορά τη χρηματοδότηση της διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής. 

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού ενός δισ. ευρώ που υλοποιείται από την 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, «Αριάδνη Interconnection», με την οποία υπήρξε και η υπογραφή της δανειακής σύμβασης με την ΕΤΕπ. 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΑΔΜΗΕ το αρχικό ποσό είναι 200 εκατ. ευρώ με δυνατότητα επέκτασης της χρηματοδότησης κατά 100 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση φέρει την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και έχει διάρκεια 20 έτη, συμπεριλαμβανομένης 5ετούς περιόδου χάριτος. Η δυνατότητα συμμετοχής της ΕΤΕπ στη χρηματοδότηση του έργου προβλεπόταν ως option στη δανειακή σύμβαση που υπεγράφη τον περασμένο Ιούλιο με τη Eurobank, η οποία ενεργοποιήθηκε διασφαλίζοντας ακόμη καλύτερους όρους χρηματοδότησης.

Η διασύνδεση Κρήτης - Αττικής αποτελεί το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο υποδομής που κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή στη χώρα. Η χρηματοδότησή της στηρίζεται σε τρεις άξονες: τραπεζικό δανεισμό, ιδία κεφάλαια και κοινοτικούς πόρους. Τα ιδία κεφάλαια ανέρχονται σε 200 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό δανεισμό, το έργο συγχρηματοδοτείται πλέον ισομερώς από τη Eurobank και την ΕΤΕπ (200 εκατ. έκαστη). Για το υπόλοιπο ποσό των 400 εκατ. ευρώ, θα αξιοποιηθεί η συγχρηματοδότηση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας δήλωσε σχετικά: «Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα είναι κρίσιμη για τον εκσυγχρονισμού του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας που αποτελεί έναν από τους βασικούς μας στόχους τα επόμενα έτη. Η σύνδεση του μεγαλύτερου ελληνικού νησιού με το εθνικό δίκτυο ηλεκτρισμού αποτελεί αποφασιστικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση όπως επίσης και στη μετάβαση της χώρας σε μία οικονομία με χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, επισήμανε: «Η συμμετοχή της ΕΤΕπ διασφαλίζει ακόμη καλύτερους όρους χρηματοδότησης για το ιστορικό έργο διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα και ανανεώνει την ψήφο εμπιστοσύνης της ευρωπαϊκής τράπεζας στα έργα του Διαχειριστή. Είμαστε ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι με την πορεία υλοποίησης του έργου, το οποίο έχει σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για όλους τους πολίτες της χώρας».

Ο κ. Christian Kettel Thomsen, αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ σχολίασε: «Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει δεσμευτεί να συνδράμει τις επενδύσεις ενεργειακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα. Με τη νέα χρηματοδότηση ύψους 200 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕπ υποστηρίζει έμπρακτα την υλοποίηση μιας από τις μεγαλύτερες υποβρύχιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις παγκοσμίως, η οποία είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η μεταφορά πράσινης ενέργειας από την Κρήτη και η αύξηση της κατανάλωσης καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα».   
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θερμόμετρο με ήλιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος για τον επερχόμενο καύσωνα

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΡΑΑΕΥ για τον συντονισμό μέτρων ενόψει του καύσωνα, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΔΜΗΕ: Παρουσίασε τη μελέτη του GSI για το τμήμα Κύπρου -Ισραήλ

Παρουσιάστηκε στις Ρυθμιστικές Αρχές του Ισραήλ και της Κύπρου η μελέτη κόστους-οφέλους του GSI για το τμήμα Κύπρου-Ισραήλ. Μέχρι το τέλος Ιουλίου θα υποβληθεί ο πλήρης φάκελος στις συναρμόδιες Ρυθμιστικές Αρχές.
Ηλεκτρική διασύνδεση ΑΔΜΗΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΔΜΗΕ: Επιτυχής πρεμιέρα της διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής με μεταφορά 320 MW

Με επιτυχία πραγματοποίησαν ο ΑΔΜΗΕ και η Ariadne Interconnection τη μεταφορά ηλεκτρικών φορτίων 320 MW από την Κρήτη προς την Αττική, μέσω της νέας υποθαλάσσιας διασύνδεσης υψηλής τάσης συνεχούς ρεύματος (HVDC) που τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία.