ΓΔ: 1967.4 -0.91% Τζίρος: 63.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:52:32
Φωτο: ΑΠΕ

Δύσκολες ώρες για τις Εκδόσεις Λιβάνη, αίτηση για τον νέο εξωδικαστικό

Η εταιρεία δημοσίευσε τον ισολογισμό του 2021, στον οποίο ο ορκωτός κάνει λόγω για ουσιώδη αβεβαιότητα που σχετίζεται με τη συνέχιση δραστηριότητας της εταιρείας. Τελευταία ελπίδα η ένταξη στον νέο εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών.

Τίποτα πλέον δεν θυμίζει τον άλλοτε κραταιό εκδοτικό οίκο Λιβάνη. Στην ετήσια οικονομική έκθεση για το 2021, που δημοσιεύτηκε χθες στην ιστοσελίδα της εταιρείας, ο ορκωτός κάνει λόγω για ουσιώδη αβεβαιότητα που σχετίζεται με τη συνέχιση της δραστηριότητας του ομίλου και της εταιρείας.

Ειδικότερα, αναφέρει: «Τα ίδια κεφάλαια της Εταιρείας και του Ομίλου κατά την 31 Δεκεμβρίου 2021 ήταν αρνητικά και συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής των διατάξεων της παραγράφου 4 του άρθρου 119 του Ν.4548/2018, ενώ υφίστανται και ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Τράπεζες, Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία και προμηθευτές. Ως εκ τούτου η Εταιρεία και ο Όμιλος ενδεχομένως να μην είναι σε θέση να αποπληρώσουν τις συμβατικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τις δανειακές τους συμβάσεις και να καλύψουν το σύνολο των αναγκών τους σε κεφάλαιο κίνησης».

Ο εκδοτικός οίκος με την πλούσια ιστορία -ιδρύθηκε το 1972- αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και παρά τις προσπάθειες της διοίκησης δεν έχει καταφέρει να τα επιλύσει. Αντιθέτως, κάθε χρονιά που περνά οι πωλήσεις συρρικνώνονται, οι ζημιές συσσωρεύονται και οι υποχρεώσεις διογκώνονται. Από το 2016 η μετοχή της εταιρείας βρίσκεται υπό επιτήρηση. 

«Συνεχίζεται η διαδικασία προσέλκυσης επενδυτών»

Με βάση το άρθρο 94 του Νόμου 4941/2022 η εταιρεία δεν ολοκλήρωσε την πρόταση αναδιάρθρωσης οφειλών και συνεπώς η αίτηση θεωρήθηκε ως άκαρπη ενώ υπέβαλε την 01.07.2022 αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις του Νόμου 4738/27.10.2020, δηλαδή για υπαγωγή στον νέο εξωδικαστικό μηχανισμός ρύθμισης οφειλών. 

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η  διοίκηση έχει εκπονήσει νέο επιχειρηματικό σχέδιο αναδιάρθρωσης, με βάση τις διατάξεις του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού το οποίο θα θέσει υπόψη των πιστωτών όπως προβλέπεται. Η διοίκηση αναμένει την επιτυχή υλοποίηση της αίτησης υπαγωγής της εταιρείας στον νέο εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των οφειλών της, συνεχίζοντας την διαδικασία προσέλκυσης επενδυτών».

Το 2021 ο τζίρος της εταιρείας περιορίστηκε στα 1,53 εκατ. ευρώ, το EBITDA ήταν αρνητικό κατά 1,58 εκατ. ευρώ και οι ζημιές διαμορφώθηκαν στα 2,3 εκατ. ευρώ.

Οι συσσωρευμένες ζημιές ανήλθαν στα 32 εκατ. ευρώ, τα ίδια κεφάλαια ήταν αρνητικά κατά 17 εκατ. ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεων ξεπέρασε τα 23 εκατ. ευρώ. Στον όμιλο απασχολούνται περίπου 30 άτομα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

business_loans
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τσεκάπ στον δανεισμό των εισηγμένων: Ποιες βρίσκονται σε ισχυρή θέση

«Καθρέφτης» για την ικανότητα ταχείας αποπληρωμής του δανεισμού των επιχειρήσεων ο δείκτης «Καθαρός Δανεισμός/ΕBITDA». Ποιες εταιρείες παίρνουν άριστα, ποιες ζορίζονται και για ποιες χτυπάνε τα «καμπανάκια».
Κτίριο ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέοι κίνδυνοι για τις τράπεζες στην ευρωζώνη: Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ

Κάμψη της ανάπτυξης, γεωπολιτικοί κίνδυνο, αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής και αστάθεια στις αγορές συνθέτουν τις νέες απειλές για τις τράπεζες, όπως επισημαίνει στην ετήσια έκθεση της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί αναβάθμισε την Ελλάδα η S&P και ο... χορός δισ. σε ομόλογα και ΧΑ

Μεγάλο ατού για την αναβάθμιση από την S&P η πρόβλεψη για ρεκόρ μείωσης του χρέους κατά 50 μονάδες του ΑΕΠ. Ενισχύεται το story των ελληνικών ομολόγων και μετοχών, πρωτίστως των τραπεζικών. Έρχονται νέες εισροές.
Moody's-economy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χορός δισ. σε μετοχές και ομόλογα με την αναβάθμιση από τον οίκο Moody's

Ρεκόρ όλων των εποχών στη ζήτηση ελληνικών ομολόγων και ράλι 4% για τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ με την προεξόφληση της αναβάθμισης από τη Moody's. Ανοίγει ο δρόμος για να επανέλθει το ΧΑ στις ανεπτυγμένες αγορές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ύστατη προσπάθεια αποφυγής «λουκέτου» των καζίνο Θράκης και Κέρκυρας

Αίτημα από την οικογένεια Χιόνη προς την ΕΕΕΠ να μεταβιβαστούν σε εταιρεία συμφερόντων της οι μετοχές. Αποχωρεί από το σχήμα ο Κ. Πηλαδάκης. Τα επόμενα βήματα της ΕΕΕΠ σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.