Ένας άντρας ναυαγεί σε ένα έρημο νησί. Μέρες, βδομάδες, μήνες, μόνος του, αρχίζει να χάνει τα λογικά του. Ώσπου μια μέρα, ξεβράζεται στην παραλία μια γυναίκα εκπληκτικής ομορφιάς! Ένα κανονικό μοντέλο!
Γνωρίζονται, μοιράζονται τη μοναξιά τους, περνάνε όμορφα και κάποια στιγμή γίνεται το θαύμα για τον ναυαγό και κοιμούνται μαζί. Ο ναυαγός πετάει στα σύννεφα.
Λίγες ημέρες μετά όμως φαίνεται προβληματισμένος. Το μοντέλο τον ρωτά τί του συμβαίνει και αν δεν του αρέσει.
Όχι, όχι απαντά εκείνος, είναι υπέροχα, απλά θα ήθελα να μου κάνεις μια χάρη: «Μπορείς να φορέσεις αυτό το παλιό μου πουκάμισο, να βάλεις και το σκουφί μου, και να παριστάνεις για λίγο ότι είσαι ο κολλητός μου, ο Γιώργος;».
Το μοντέλο ακολουθεί τις οδηγίες και μετά κάθεται κοντά του. Τότε ο ναυαγός πλησιάζει και ψιθυρίζει γεμάτος ενθουσιασμό στο αυτί του «κολλητού» του: «Ρε συ Γιώργο δεν φαντάζεσαι τι έκανα χθες το βράδυ με ένα μοντέλο…».
Κάπως έτσι πρέπει να αισθάνεται και ο Νίκος Χαρδαλίας που απολαμβάνει τη γοητεία της εξουσίας. Τι νόημα άλλωστε έχει η εξουσία αν δεν μπορείς να την επιδεικνύεις στους άλλους;
Δεν εξηγείται αλλιώς όλο αυτό το χολιγουντιανό σόου που στήνεται όταν ο περιφερειάρχης πηγαίνει σε εστιατόρια και καφέ για συναντήσεις εκτός γραφείου.
Τρία SUV, σκούρου χρώματος φυσικά, σταματάνε απότομα μπροστά στα εστιατόρια, τέσσερα καλωδιωμένα άτομα της προσωπικής φρουράς του κ. Χαρδαλία να ακροβολίζονται και στη συνέχεια να κάνει την εμφάνισή του, καμαρωτός – καμαρωτός, ο περιφερειάρχης μπαίνοντας στο εστιατόριο με αέρα wanna be Τομ Κρουζ.
Ένας σαματάς, ένα σόου που τραβά τα βλέμματα και την προσοχή των πάντων που προσπαθούν να καταλάβουν αν ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται στην Αθήνα…
Θέλει τη Viva πίσω ο Καρώνης
«Καλωσορίζουμε την απόφαση του Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία η JP Morgan παραβίασε τη Συμφωνία Μετόχων (SHA) με την Werealize και υποχρεούται να διακόψει τις αβάσιμες δικαστικές ενέργειές της στην Ελλάδα εναντίον ορισμένων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Viva, με τις οποίες αξιώνει αποζημίωση 917 εκατομμυρίων ευρώ (το ποσό που επένδυσε στη Viva)».
Αυτό ανακοίνωσε ο Χάρης Καρώνης που μαζί με τον συνεταίρο του Μάκη Αντύπα ελέγχουν τη Werealize, η οποία κατέχει το 51,5% της Viva. Σύμφωνα με τον κ. Καρώνη η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο στη Werealize να ασκήσει τον Αύγουστο το δικαίωμα εξαγοράς της Viva και να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχό της αποκτώντας το 48,5% από την JP Morgan.
Το Εμπορικό Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου είχε ανακοινώσει ότι το ζήτημα της έγκυρης άσκησης του δικαιώματος εξαγοράς (Call Option) (Exercise Notice) – δηλαδή, εάν η JPM άσκησε έγκυρα το δικαίωμα εξαγοράς της Viva στις 29 Ιανουαρίου 2024 - θα εκδικαστεί αργότερα μέσα στο έτος.
Η πλευρά Καρώνη υποστηρίζει πως τον Ιούλιο του 2025 η Viva τετραπλασίασε τα έσοδά της με αποτέλεσμα τα κέρδη του Ιουλίου 2025 να αντιστοιχούν στα μηνιαία έσοδα της Viva της κατά τη χρονική στιγμή της αρχικής συναλλαγής. Για αυτό, όπως δήλωσε ο ιδρυτής της Viva, τρεις ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες αποτίμησαν πρόσφατα την αξία της Viva σε σχεδόν 3 δισ. ευρώ.
Ο στρατηγικός ρόλος της Metlen
Ευρεία αναγνώριση κατακτά στην Ευρώπη ο στρατηγικός ρόλος της Metlen -και κατ' επέκταση της Ελλάδας- στη μάχη που δίνει η Ευρώπη για να απεξαρτηθεί από την Κίνα στον τομέα των κρίσιμων ορυκτών.
Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε στρατηγικό κόμβο για την παραγωγή γαλλίου, ενός κρίσιμου ορυκτού για την ευρωπαϊκή αυτονομία, όπως αναδεικνύεται από πρόσφατο ντοκιμαντέρ του ευρωπαϊκού τηλεοπτικού δικτύου ARTE.
Στο ντοκιμαντέρ τονίζεται ότι η μονάδα της Metlen στο εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδος είναι η μοναδική στην Ευρώπη που παράγει γάλλιο από βωξίτη. Το μέταλλο αυτό είναι απαραίτητο για την κατασκευή ηλιακών συλλεκτών, κινητών τηλεφώνων και φώτων LED, καθιστώντας το ζωτικής σημασίας για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση.
Θυμίζουμε ότι πρόσφατα η επένδυση της Metlen αναγνωρίστηκε ως Στρατηγικό Έργο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογραμμίζοντας τη σημασία της για τη μείωση της ευρωπαϊκής εξάρτησης από την Κίνα.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη «δυναμική είσοδο της χώρας μας στο ευρωπαϊκό δίκτυο υποδομών», αναφερόμενος στην παραγωγή γαλλίου και τη δημιουργία μιας εγχώριας αλυσίδας αξίας για τους ημιαγωγούς. Αυτή η πρωτοβουλία, σε συνδυασμό με την ίδρυση του πρώτου Ελληνικού Κέντρου Ικανοτήτων Ημιαγωγών, στοχεύει στην ενίσχυση της παραγωγικής αυτονομίας τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός.
Τα σενάρια για εξαγορά της Profile
Ήταν 2 Απριλίου του 2025, όταν στην παρουσίαση της Profile στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών ο βασικός μέτοχος της εταιρείας, κ. Χαράλαμπος Στασινόπουλος, είχε δώσει guidance για τζίρο 130 εκατ. ευρώ και EBITDA 40 εκατ. ευρώ το 2028. Εντυπωσιακή πρόβλεψη, καθώς το 2023 η εταιρεία είχε κλείσει με τζίρο 40 εκατ. ευρώ και κέρδη EBITDA 10 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή τότε είχε 5,13 ευρώ και σήμερα, 15,5 μήνες μετά, βρίσκεται στα 7,73 ευρώ, καταγράφοντας κέρδη 51%. Τα σενάρια πίσω από την άνοδο της μετοχής δίνουν και παίρνουν και πολλοί υποστηρίζουν πως υπάρχουν ενδιαφερόμενοι για την εξαγορά της. Από την εταιρεία δεν κάνουν κάποιο σχόλιο, απλώς αναφέρουν ότι η εταιρεία έχει χαμηλό ρίσκο για τρεις λόγους: έχει υψηλό ανεκτέλεστο, ισχυρό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης και εξειδικευμένο αντικείμενο.
Η Profile δραστηριοποιείται στον χρηματοοικονομικό κλάδο και το λογισμικό της χρησιμοποιείται από επενδυτικούς και τραπεζικούς οργανισμούς. Έχει 11 θυγατρικές σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Ασία και Μέση Ανατολή, παρουσία σε 50 χώρες και διαθέτει πάνω από 300 πελάτες.
Σε προϊοντικό επίπεδο, αναβαθμίστηκαν οι λύσεις Axia Suite, Finuevo Suite και Acumen.plus, ενσωματώνοντας προηγμένες δυνατότητες AI για τη βελτίωση της αυτοματοποίησης και της αποδοτικότητας των χρηματοοικονομικών οργανισμών, ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση του ομίλου στην παροχή fintech λύσεων.
Ήδη το 2025 τρέχει με άνοδο 13% παγκοσμίως στις δαπάνες για υπηρεσίες τεχνολογίας και η Profile, όπως υποστηρίζουν τα στελέχη της, είναι καλά τοποθετημένη ώστε να διεκδικήσει κομμάτι αυτής της πίτας.
Ηλεκτρικό δίκτυο σε καμίνι
Δύσκολες εξετάσεις θα περάσει τα επόμενα 24ωρα ο κρατικός μηχανισμός, καθώς η χώρα ετοιμάζεται για τον χειρότερο και πιο παρατεταμένου καύσωνα αυτής της θερινής περιόδου, τουλάχιστον ως τώρα.
Ο πιο προφανής κίνδυνος σε αυτές τις συνθήκες είναι οι πυρκαγιές, όμως μια πολύ σημαντική εστία ανησυχίας αποτελεί το ηλεκτρικό δικτύο της χώρας, καθώς οι παρατεταμένα υψηλές θερμοκρασίες θα θέσουν πολύ δύσκολη δοκιμασία την αντοχή του, με κίνδυνο να έχουμε από τοπικές βλάβες μέχρι πιο σοβαρά και εκτεταμένα περιστατικά διακοπής της τροφοδοσίας.
Δεν είναι τυχαίο ότι υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου συγκάλεσε χθες ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή και εκπροσώπων του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, για να διαπιστώσει τον βαθμό ετοιμότητας του συστήματος.
Το στοίχημα που βάζουν ο υπουργός και όσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη δεν είναι να μην σημειωθούν βλάβες (αυτό θεωρείται σχεδόν βέβαιο), αλλά αυτές να αποκαθίστανται σε ανεκτό χρόνο, ει δυνατόν σε λιγότερο από δύο ώρες.
Μέχρι στιγμής, στον πρώτο ενάμιση μήνα του καλοκαιριού, τα στοιχεία δείχνουν ότι σε μεγάλο βαθμό αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται: Σε λιγότερο από δύο ώρες αποκαταστάθηκαν, ως τώρα οι περισσότερες βλάβες (53,85% στο εναέριο δίκτυο, 75,76% στο υπόγειο δίκτυο, 100% σε υποσταθμούς υψηλής και μεσαίας τάσης).
Αυτά, βέβαια, συμβαίνουν ως τώρα, αλλά να δούμε πώς θα διαμορφωθούν οι χρόνοι αποκατάστασης βλαβών τις επόμενες ημέρες, που το ηλεκτρικό δίκτυο θα λειτουργήσει για αρκετά 24ωρα σε συνθήκες... καμινιού.
(No) value for money
Το έλεγε ο Γιάννης Ρέτσος, σήμερα πρόεδρος του ΙΟΒΕ και επί σειρά ετών πρόεδρος του ΣΕΤΕ και ίσως κάποιοι θεώρησαν ότι υπερβάλλει: ο ελληνικός τουρισμός χάνει την κρίσιμη, διεθνή «μάχη» του value for money. Με άλλα λόγια, χάνει την ανταγωνιστικότητά του.
Πέρασαν λίγα 24ωρα και μια ανάρτηση Ελληνίδας τουρίστριας στα social media (ας μην την πούμε influencer γιατί στα ελληνικά social ο τίτλος έχει χάσει πια το νόημά του) έκανε πολλούς να αναρωτηθούν ποιο είναι σήμερα το value for money των διακοπών στην Ελλάδα.
Η τουρίστρια παρήγγειλε χωριάτικη σαλάτα σε εστιατόριο της Πάρου (όχι της Μυκόνου, που σαν νησί του διεθνούς τζετ σετ έχει πια τιμές εντελώς διαφορετικής κατηγορίας). Η σαλάτα των 17 ευρώ, σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο, ήλθε στο τραπέζι της χωρίς λάδι και ενημερώθηκε ότι το ελαιόλαδο διατίθεται ξεχωριστά σε μικρό μπουκαλάκι με επιπλέον χρέωση 2,5 ευρώ.
Αν κάποιος θελήσει να συγκρίνει τι μπορεί να αγοράσει με 19,5 ευρώ σε άλλα, ανταγωνιστικά θέρετρα της Μεσογείου, σίγουρα θα διαπιστώσει ότι το value for money της ελληνικής σαλάτας είναι πολύ, μα πολύ μικρό.
Και αυτό είναι ένα πρόβλημα ανταγωνιστικότητας που δεν το βλέπουμε πια μόνο σε μια χωριάτικη της Πάρου, αλλά στα περισσότερα καταλύματα και καταστήματα εστίασης της χώρας. Ένα πρόβλημα που, αν δεν το αντιμετωπίσουν οι συμμετέχοντες στην τουριστική βιομηχανία δεν θα αργήσουμε να το βρούμε μπροστά μας.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.