Δεν είναι κοινοβουλευτικός με εμπειρία δεκαετιών ο Κυριάκος Πιερρακάκης, αλλά η χθεσινή του εμφάνιση στη Βουλή και οι απαντήσεις που έδωσε στον Σωκράτη Φάμελο και τον Νίκο Ανδρουλάκη θύμιζαν... τάπες, κατά το κοινώς λεγόμενο, τις οποίες θα ζήλευαν και οι πιο «ψημένοι» πολιτικοί του Κοινοβουλίου.
Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και σχολιάζοντας τη νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για τις προμήθειες στα ATM, προτείνοντας να μηδενιστούν σε όλες τις συναλλαγές τραπεζών και τρίτων παρόχων, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είπε κάτι απλό: ας δούμε αν εφαρμόζεται τέτοιο μέτρο οπουδήποτε στην Ευρώπη.
Η απάντηση που έδωσε ο κ. Πιερρακάκης στο ρητορικό ερώτημα ήταν ότι μηδενικές προμήθειες εφαρμόζονται σε... μηδέν χώρες. Έκανε μάλιστα με το χέρι του το σχήμα του μηδενός.
Και κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι αυτό που προτείνει είναι μια υπερβολική ρύθμιση των τραπεζικών λειτουργιών: «δεν τους λέτε μόνο πότε θα ανοιγοκλείνουν τα φώτα», τόνισε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Αν θέλετε να κλείσετε τις τράπεζες πηγαίνετε στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει και το know how».
Στον Σωκράτη Φάμελο, ο κ. Πιερρακάκης απάντησε χωρίς να αφήνει πολλά περιθώρια για κριτική εκ του ασφαλούς, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια ένα μικρό κόμμα της Αριστεράς, αλλά ένα κόμμα που έχει δικά του δείγματα γραφής από κυβερνητική θητεία.
Όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης, στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ οι διατραπεζικές προμήθειες στα ATM ήταν έως τρία ευρώ, ενώ στους τρίτους παρόχους, ένας εκ των οποίων διπλασίασε το δίκτυό του επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, οι προμήθειες έφταναν τα 5 ευρώ. «Ποια παρέμβαση κάνατε τότε για να μειωθούν αυτές οι προμήθειες», ρώτησε τον Σ. Φάμελο και θύμισε, με αρκετά δηκτικό τρόπο, ότι όχι μόνο δεν είχαν μειωθεί οι προμήθειες, αλλά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έστελνε υποχρεωτικά τους πολίτες στα ATM την εποχή των capital controls.
Κάπως έτσι, το σκορ στη Βουλή χθες στο διπλό ματς Πιερρακάκη με Φάμελο και Ανδρουλάκη έκλεισε στο 2 - 0. Δύο απαντήσεις, δύο τάπες...
Τα σενάρια για βελτιωμένη πρόταση της Euronext
Η EXAE ενημέρωσε χθες ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Εuronext και αξιολογεί την πρόταση εξαγοράς σε συνεργασία με τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο Morgan Stanley και εξειδικευμένους νομικούς συμβούλους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ επισήμανε πως μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί καμία συμφωνία.
Η πρόταση της Euronext είναι για το 100% των μετοχών της ΕΧΑΕ με ανταλλαγή μετοχών και αναλογία μία μετοχή της Euronext για κάθε 21,029 μετοχές της ΕΧΑΕ που συνιστά αποτίμηση 6,9 ευρώ για τη μετοχή της ΕΧΑΕ.
Η αγορά από την πρώτη στιγμή θεώρησε πως η τιμή είναι χαμηλή και ουσιαστικά ακύρωσε την πρόταση της Euronext, οδηγώντας τη μετοχή λίγο πάνω από τα 7 ευρώ. Τώρα το μπαλάκι έχει περάσει στην πλευρά της Euronext, η οποία θα πρέπει λόγω των συνθηκών να βελτιώσει την πρότασή της, κάτι που λογικά θα είχε στο πίσω μέρος του μυαλού της όταν υπέβαλε την αρχική προσφορά.
Οι αναλυτές ανεβάζουν την αξία της εταιρείας μεταξύ 7,5 ευρώ και 8 ευρώ, άρα και εκεί θα πρέπει να κυμανθεί η βελτιωμένη πρόταση της Euronext.
Είναι όμως λίγο περίεργο αναλυτές που δεν «ακουμπούσαν» τη μετοχή στα 6 ευρώ να διατείνονται τώρα ότι κάνει 8 ευρώ ακατέβατα. Ουσιαστικά ζητούν από τη Euronext να κάνει μια τέτοια πρόταση και να μηδενίσει τη μελλοντική απόδοση της επένδυσης. Δηλαδή να μοιραστεί με την αγορά το εκτιμώμενο IRR από την εξαγορά της ΕΧΑΕ.
Για αυτό υπάρχουν και παράγοντες που θεωρούν ότι η Euronext λογικά στη βελτιωμένη προσφορά της -αν γίνει- δεν θα ανέβει πάνω από τα 7,2 με 7,3 ευρώ ανά μετοχή. Βεβαίως, θα περιμένουμε να δούμε και τις αποτιμήσεις που θα βγάλουν οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι της ΕΧΑΕ.
Άλλη μια εκδοχή που πρώτο έγραψε το ΒD είναι να προσθέσει στη δημόσια πρόταση η Euronext και μετρητά αφού η μετοχή της είναι «φουσκωμένη» και δύσκολα θα θελήσουν κάποιοι θεσμικοί να τη λάβουν ως μοναδικό αντάλλαγμα για τις μετοχές της ΕΧΑΕ που θα παραδώσουν στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης.
Η Λαγκάρντ και η πυρηνική βόμβα
Ξεχωριστή θέση στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ, την τελευταία πριν τις διακοπές του Αυγούστου, είχε το ψηφιακό ευρώ. Η πρόεδρος της ΕΚΤ κάλεσε με τον πιο επιτακτικό τρόπο, ως τώρα, τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επισπεύσουν την έγκριση της κυκλοφορίας του ψηφιακού ευρώ, καθώς το επιβάλλουν οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην παγκόσμια οικονομία.
Όπως είπε, το ψηφιακό ευρώ είναι χρήμα κεντρικής τράπεζας σε ψηφιακή μορφή, που θα δώσει περισσότερες δυνατότητες και επιλογές στους πολίτες για τις συναλλαγές τους στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον. Γνωστό είναι, εξάλλου, ότι η ΕΚΤ θέλει διακαώς να εισαχθεί το ψηφιακό ευρώ, για να δοθεί τέλος στην απόλυτη κυριαρχία αμερικανικών πολυεθνικών (Visa, Mastercard) στις πληρωμές στην Ευρώπη.
Για το ψηφιακό ευρώ, όμως, ακούγονται διάφορες τερατολογίες και θεωρίες συνωμοσίας στην Ευρώπη, οι οποίες φοβίζουν όσους πολίτες δεν έχουν αρκετά καλή κατανόηση των θεμάτων της οικονομίας. Δημοσιογράφος από την Ισπανία μετέφερε στην Κρ. Λαγκάρντ μια από τις πιο ακραίες σχετικές διατυπώσεις που έχουν ακουστεί: από Ισπανό πολιτικό που έφτασε να πει ότι το ψηφιακό ευρώ θα είναι μια πυρηνική βόμβα για το τραπεζικό της Ευρώπης.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ δεν έχασε το χιούμορ της και απάντησε απλά: όλοι μας έχουμε στο πορτοφόλι μετρητά και το ψηφιακό ευρώ δεν είναι τίποτα διαφορετικό από τα μετρητά σε ψηφιακή μορφή. «Θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι τα μετρητά που κρατάμε είναι πυρηνικές βόμβες», τόνισε χαρακτηριστικά.
Όλα αυτά δεν σημαίνουν, πάντως, ότι οι περίεργες θεωρίες για το ψηφιακό ευρώ θα σβήσουν τόσο απλά και θα πάψουν να επηρεάζουν εντελώς την πολιτική στάση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Γι' αυτό και η ΕΚΤ δεν προτρέπει μόνο τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν το ψηφιακό ευρώ, αλλά έχει αρχίσει και μια αρκετά εντατική εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, ώστε να πάψουν να παρασύρονται από μύθους και τερατολογίες, οι οποίες συχνά έχουν και ύποπτες σκοπιμότητες.
Το ημερολόγιο για την αναβάθμιση του ΧΑ
Την αναβάθμιση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς σε ανεπτυγμένη από αναδυόμενη στην αναθεώρηση του Σεπτεμβρίου 2026 βλέπει ο οίκος S&P Dow Jones, όπως αναφέρει σε έγγραφο διαβούλευσης με τους επενδυτές.
Όπως επισημαίνει ο οίκος, που μας έχει από πέρυσι σε watch list, η ελληνική αγορά επηρεάστηκε σημαντικά από τις πολιτικές και οικονομικές αναταραχές της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, αλλά σταδιακά βελτιώθηκε το επιχειρηματικό κλίμα και οδήγησε σε αναζωπύρωση των εξαγωγών και των ξένων άμεσων επενδύσεων.
Από τους τέσσερις οίκους που αποφασίζουν για την κατάταξη των αγορών τρεις μας έχουν σε watch list, δηλαδή ότι προαλειφόμαστε για μετάταξη σε ανεπτυγμένη αγορά. Ο ένας είναι ο S&P και οι άλλοι δύο ο FTSE Russel και ο Eurostoxx.
Ο οίκος FTSE Russel μας έχει σε watch list και ίσως στην αναθεώρηση του Οκτωβρίου του 2025 να μας αναβαθμίσει σε ανεπτυγμένη αγορά. Ο Eurostoxx θα περιμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσει για το ΧΑ στη δική του αναθεώρηση τον Απρίλιο του 2026. Ο μοναδικός οίκος που δεν μας έχει ακόμη σε watch list είναι ο MSCI.
Το deal των ΕΑΣ με τους Τσέχους
Η γενική συνέλευση των μετόχων στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) είναι προγραμματισμένη σήμερα. Ένα από τα θέματα είναι η έγκριση και αποδοχή Σχεδίου Σύμβασης Παραχώρησης (Concession Agreement), η οποία θα συναφθεί στο πλαίσιο και για τους σκοπούς της σύστασης κοινής εταιρείας μεταξύ της εταιρείας «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Β.Ε.Ε.» και της εταιρείας «MSM Exports s.r.o.», (μέλος του Ομίλου CSG), υπό την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ Α.Ε.» σε συνέχεια της από 09.05.2025 έγκρισης της Σύμβασης Μετόχων μεταξύ ΕΑΣ A.B.E.E. και MSM Exports s.r.o. από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΕΑΣ Α.Β.Ε.Ε..
Υπενθυμίζεται ότι πριν ένα μήνα η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων είχε εγκρίνει και αποδεχτεί το Σχέδιο Σύμβασης αναφορικά με τη σύσταση κοινής εταιρείας μεταξύ των ΕΑΣ και MSM Exports.
Τα υπόλοιπα θέματα της γενικής συνέλευσης είναι τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας το 2024, ενώ θα υπάρξει μία ακόμα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.
Τα ΕΑΣ παρουσιάζουν προβληματική εικόνα εδώ και πολλά χρόνια, με μεγάλες ζημιές, που καλύπτονται διαχρονικά με αυξήσεις κεφαλαίου από το Ελληνικό Δημόσιο.
Τέλος, ένα από τα θέματα είναι και η παράταση της θητείας του νυν Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου Αθ. Τσόλκα, καθώς και του νυν Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας Χριστόφορου Μπουτσικάκη. Ο κ. Μπουτσικάκης ορίστηκε ως προσωρινός διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας τον περασμένο Δεκέμβριο, έως ότου ακολουθηθεί η τυπική διαδικασία της προκήρυξης της θέσης.
Συνεχίζεται το ράλι του ρεύματος
Το ράλι αυξήσεων στη χονδρική ενέργειας από την αρχή της εβδομάδας καλά κρατεί. Η μέση τιμή σήμερα διαμορφώνεται στα 142,59 ευρώ/MWh, σημειώνοντας αύξηση 2,73% σε σχέση με χθες.
Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να μας ανησυχεί περισσότερο είναι ότι στις 21.00 το βράδυ- που η ζήτηση θα είναι στο peak της- θα φθάσει στα 410,50 ευρώ/MWh, με βασική αιτία την υψηλή διείσδυση του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση.
Δεδομένου ότι ο καύσωνας θα συνεχιστεί για λίγο ακόμα, ουδείς γνωρίζει που θα φτάσουν οι τιμές του Ιουλίου και τι τελικά θα δούμε στα τιμολόγια της λιανικής. Ήδη, πάντως, το κοντέρ έγραψε χθες μέση τιμή για τον Ιουλίου λίγο πάνω από τα 100 ευρώ, αυξημένη περίπου 14% σε σχέση με τον Ιούνιο.
Κίτρινη κάρτα από την Κομισιόν
Η Κομισιόν ανακοίνωσε χθες την έναρξη διαδικασίας επί παραβάσει κατά 26 κρατών-μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, λόγω μη πλήρους ενσωμάτωσης στο εθνικό τους δίκαιο της νέας οδηγίας του 2023 για τις ΑΠΕ. Η διαδικασία αυτή αποτελεί τον θεσμικό μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τήρηση των ευρωπαϊκών νόμων.
Η εν λόγω οδηγία εισάγει επικαιροποιημένους κανόνες που αποσκοπούν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης ΑΠΕ τόσο στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας όσο και σε εφαρμογές θέρμανσης και ψύξης, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής για τη μείωση των ρύπων.
Αν και η προθεσμία συμμόρφωσης έληξε τον Μάιο του 2024 -με εξαίρεση κάποιες ρυθμίσεις για την αδειοδότηση που θα έπρεπε να είχαν τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούλιο- μόνο η Δανία έχει μέχρι στιγμής προχωρήσει στην πλήρη ενσωμάτωση της οδηγίας. Τα υπόλοιπα κράτη έχουν πλέον περιθώριο δύο μηνών για να λάβουν τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.