Τα πρώτα τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για την περίοδο μετάδοσης 2025 καταγράφηκαν το τελευταίο 48ωρο στην Περιφέρεια Αττικής, σύμφωνα με ενημέρωση του ΕΟΔΥ.
Οι ασθενείς είναι άνω των 65 ετών και εμφάνισαν συμπτώματα μηνιγγίτιδας ή εγκεφαλίτιδας στα τέλη Ιουνίου. Πιθανοί τόποι έκθεσης εντοπίζονται στους Δήμους Ασπροπύργου, Κορυδαλλού και Σαλαμίνας.
Ο ΕΟΔΥ υπενθυμίζει πως ο ιός ενδημεί κάθε καλοκαίρι στην Ευρώπη και την Ελλάδα, με τα πρώτα περιστατικά να θεωρούνται αναμενόμενα. Εδώ και μήνες έχουν εκδοθεί οδηγίες για την προφύλαξη του πληθυσμού, ενώ το Δελτίο Τύπου του Ιουνίου προειδοποιούσε για την ανάγκη προστασίας από τα κουνούπια.
Δεδομένης της αδυναμίας ακριβούς πρόβλεψης των περιοχών εμφάνισης του ιού, ο Οργανισμός τονίζει τη σημασία των ατομικών μέτρων προστασίας για όλους τους πολίτες, ιδιαίτερα για ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, ανοσοκατεσταλμένοι, άτομα με χρόνια νοσήματα).
Ο ΕΟΔΥ συστήνει στους πολίτες: Χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών, σήτες, κουνουπιέρες και κλιματιστικά ή ανεμιστήρες, Φόρεμα μακριών, ανοιχτόχρωμων ρούχων και Απομάκρυνση στάσιμων υδάτων που διευκολύνουν την αναπαραγωγή κουνουπιών
Ο ιός μεταδίδεται αποκλειστικά μέσω τσιμπήματος μολυσμένου κοινού κουνουπιού, το οποίο έχει προηγουμένως μολυνθεί από πτηνά. Δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο ή μέσω άμεσης επαφής.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι φορείς του ιού δεν εμφανίζουν συμπτώματα ή εκδηλώνουν μόνο ήπια λοίμωξη. Ωστόσο, λιγότερο από το 1% παρουσιάζει σοβαρές επιπλοκές, με προσβολή του νευρικού συστήματος.
Ο ΕΟΔΥ θα εκδίδει κάθε Τετάρτη εβδομαδιαίες εκθέσεις με αναλυτικά στοιχεία για τα κρούσματα ανά δήμο, ώστε να διευκολυνθεί η ενημέρωση και η λήψη μέτρων από τους πολίτες και τις αρχές.
Ο Οργανισμός συνεχίζει την επιδημιολογική και εντομολογική επιτήρηση σε εθνικό επίπεδο, ερευνώντας τα περιστατικά και συνεργαζόμενος με υγειονομικές και τοπικές αρχές για την ενίσχυση των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών.