Σε δημόσια διαβούλευση έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2025 προχωρά η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), με στόχο τη λήψη ουσιαστικών μέτρων κατά του φαινομένου «Caller ID Spoofing» ή «CLI Spoofing».
Συγκεκριμένα, το υπό διαβούλευση μέτρο προβλέπει την επιβολή υποχρεωτικής φραγής στις εισερχόμενες κλήσεις που προέρχονται από το εξωτερικό, όταν ως αριθμός καλούντος (CLI) εμφανίζεται γεωγραφικός αριθμός του Εθνικού Σχεδίου Αριθμοδότησης, δηλαδή αριθμός που ξεκινά με +302. Στόχος είναι η θωράκιση των καταναλωτών από παραπλανητικές και εν δυνάμει επιβλαβείς τηλεφωνικές κλήσεις.
Τι είναι το Caller ID Spoofing και πώς λειτουργούν οι απατεώνες
Η μέθοδος «Caller ID Spoofing», αξιοποιώντας προηγμένες τεχνολογικές δυνατότητες, επιτρέπει σε επιτήδειους να παραποιούν το πραγματικό νούμερο του καλούντος, πραγματοποιώντας κλήσεις που φαινομενικά προέρχονται από γνωστά ή αξιόπιστα πρόσωπα και οργανισμούς. Ο τελικός στόχος είναι να οδηγήσουν ανυποψίαστους πολίτες στην αποκάλυψη ευαίσθητων προσωπικών στοιχείων, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτέλεση παράνομων οικονομικών συναλλαγών.
Μέτρα που έχουν υιοθετηθεί και συστάσεις προς τους πολίτες
Κατόπιν σχετικής σύστασης της ΕΕΤΤ, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι στην Ελλάδα έχουν προχωρήσει ήδη από τον Απρίλιο του 2025 σε φραγή εισερχόμενων κλήσεων από το εξωτερικό, όταν αυτές φέρουν ως αριθμό καλούντος συγκεκριμένους, ευρέως αναγνωρίσιμους τηλεφωνικούς αριθμούς τραπεζικών οργανισμών.
Επιπλέον, από τον Μάιο του 2025, η ΕΕΤΤ έχει εκδώσει οδηγίες προστασίας προς το καταναλωτικό κοινό, συστήνοντας:
- Την άμεση διακοπή της κλήσης και την επικοινωνία με τον οργανισμό από τον οποίο υποτίθεται ότι προέρχεται η τηλεφωνική επικοινωνία, για διασταύρωση της εγκυρότητάς της.
- Να μην αποκαλύπτουν ποτέ προσωπικά ή τραπεζικά στοιχεία (όπως username, κωδικούς, αριθμούς καρτών, PIN, OTPs κ.λπ.), καθώς οι επίσημοι φορείς δεν θα τα ζητήσουν ποτέ τηλεφωνικά.
- Να προβαίνουν χωρίς καθυστέρηση σε καταγγελία της κλήσης απάτης στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές.
- Να ενημερώνουν το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον σε περίπτωση υποψίας ή διαπίστωσης απάτης, ενισχύοντας έτσι την ενημέρωση και την πρόληψη μέσα στην κοινωνία.
Το πλήρες κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης είναι διαθέσιμο στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΕΤΤ: www.eett.gr.