ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Οικονομικό Επιμελητήριο

Κ. Κόλλιας: Πρέπει να επιταχύνουμε προς το νέο παραγωγικό μοντέλο

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, η ελληνική οικονομία έχει όλες τις προϋποθέσεις να πρωταγωνιστήσει, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να τρέξουν οι μεταρρυθμίσεις.

Μείωση επιτοκίων και αύξηση του ΑΕΠ ενισχύουν το momentum της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας που τονίζει ωστόσο πως «πρέπει να επιταχύνουμε ακόμα περισσότερο προς τη μετάβαση στο νέο παραγωγικό μοντέλο».

Συγκεκριμένα ο κ. Κόλλιας δήλωσε ότι «η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την έναρξη του κύκλου μείωσης των επιτοκίων και οι ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την αναπτυξιακή πορεία του ΑΕΠ αποτελούν δύο πολύ σημαντικές και θετικές εξελίξεις για την οικονομία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Η μείωση του κόστους χρήματος σημαίνει και την έναρξη του κύκλου ελάφρυνσης των δανειοληπτών, που έχουν πάρει δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο. Το όφελος είναι περισσότερο αισθητό σε όσους βρίσκονται στα πρώτα χρόνια αποπληρωμής του δανείου τους, αφού τότε καταβάλλονται πρώτα οι τόκοι και μετά το κεφάλαιο. Το πόσο γρήγορα και σε τι βαθμό θα συνεχιστεί η μείωση των επιτοκίων, θα καθοριστεί τόσο από την εξέλιξη του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, από την πορεία των οικονομιών του ευρωσυστήματος, αλλά και τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις.

Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη 2,1% του ΑΕΠ, το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς δείχνει ότι η χώρα μας εξακολουθεί να κινείται σημαντικά υψηλότερα από το 0,3%, που είναι ο μέσος όρος της ευρωζώνης. Σημαίνει, όμως, και ότι πρέπει να επιταχύνουμε ακόμα περισσότερο προς τη μετάβαση στο νέο παραγωγικό μοντέλο, ώστε πρώτον, να μειωθεί ο ρόλος της κατανάλωσης στην αύξηση του ΑΕΠ, δεύτερον, να αυξηθεί η στάθμιση των επενδύσεων και τρίτον, να επανέλθουν οι εξαγωγές σε θετική τροχιά, δεδομένου ότι το -5,7% στο τρίμηνο πρέπει να καλυφθεί άμεσα.

Η ελληνική οικονομία έχει όλες τις προϋποθέσεις να πρωταγωνιστήσει, προς όφελος όλων. Αρκεί, όλοι μας, κυβέρνηση, θεσμικοί φορείς, επιχειρήσεις και πολίτες, να εργαστούμε, χωρίς αναβολές, προς αυτή την κατεύθυνση».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Jerome Powell
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί η Fed μπαίνει σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων από τον Σεπτέμβριο

Τα στοιχεία δείχνουν αποθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας και κίνδυνο να χαθεί η «ομαλή προσγείωση», εκτιμά η ING και προβλέπει ότι η Fed θα προχωρήσει σε τρεις μειώσεις επιτοκίων από τον Σεπτέμβριο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παπαγαρυφάλου (Alpha Bank): Βιώσιμη κερδοφορία με νέες υπηρεσίες

Το ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της μελλοντικής κερδοφορίας των τραπεζών, τόνισε ο CFO του Ομίλου, επισημαίνοντας ότι η οικονομική ανάπτυξη θα δημιουργήσει πιστωτική ζήτηση.
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Tι συνεπάγονται τα υψηλά επιτόκια σε διαφορετικές οικονομίες

Με εξαίρεση την Κίνα και την Ιαπωνία, οι οποίες δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα πληθωρισμού, οι μεγάλες οικονομίες είδαν το κόστος του χρήματος να κινείται σε ιστορικά ή κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
ΑΓΟΡΕΣ

Καλπασμός... ταύρων στα χρηματιστήρια και προειδοποιήσεις για κινδύνους

Ράλι σε επίπεδα ρεκόρ για τους δείκτες S&P 500 και Stoxx 600 φέρνουν οι προσδοκίες για μείωση επιτοκίων και καλύτερη ανάπτυξη. Τι εκτιμούν Goldman Sachs και Citi. Γιατί ανησυχούν δύο «γκουρού» των αγορών.
ΔΙΕΘΝΗ

Ποιοι είναι οι πέντε κίνδυνοι που απειλούν την παγκόσμια ανάπτυξη το 2024

Γεωπολιτικοί κίνδυνοι, εξασθένηση της ανάπτυξης στην Κίνα, ψηλά επιτόκια, εμπορικός κατακερματισμός και κλιματική αλλαγή είναι οι κύριες απειλές για την παγκόσμια οικονομία σύμφωνα με το Brookings Institute.