ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

Μετά τους Γάλλους, οι Άραβες θέλουν μερίδιο στη διασύνδεση με Κύπρο

Μετά τη συμφωνία ΑΔΜΗΕ με τη γαλλική Meridiam για το 49,9% των μετοχών της θυγατρικής που υλοποιεί το project εκδηλώνεται ενδιαφέρον και από την εταιρεία TAQA των Εμιράτων.

Νέα ώθηση δίνει η είσοδος της γαλλικής Meridiam στην ενεργειακή διασύνδεση Eλλάδας - Κύπρου που προσελκύει επίσης το ενδιαφέρον ενός ακόμη επενδυτή, της εταιρείας TAQA από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με πηγές του ΑΔΜΗΕ.

Η γαλλική επενδυτική εταιρεία Meridiam έχει συμφωνήσει με τον ΑΔΜΗΕ να αγοράσει το 49,9% των μετοχών του Great Sea Interconnector, η οποία διαχειρίζεται το project των 1,9 δισ. ευρώ, με την ελληνική εταιρεία να διατηρεί το 50,1%. Επίσης, η συμφωνία προβλέπει ότι θα έχει πέντε μέλη στο ΔΣ της εταιρείας του καλωδίου η Meridiam και έξι ο ΑΔΜΗΕ.

Η συμφωνία επιτρέπει τη δυνατότητα εισόδου στο μετοχικό σχήμα και άλλων επενδυτών, κάτι που σημαίνει ότι σε αυτή την περίπτωση θα μειωθεί το ποσοστό του ΑΔΜΗΕ και της Meridiam.

Ενδιαφέρον εκφράζεται και συζητήσεις γίνονται και με επενδυτές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν από το καλοκαίρι το έμπρακτο ενδιαφέρον του να συμμετάσχει στη διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ Great Sea Interconnector εξέφρασε ο κρατικός αμερικανικός χρηματοδοτικός οργανισμός DFC, μέσω επιστολής προθέσεως (Letter Of Intent), που απηύθυνε στη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ.

Το DFC έλαβε τη σχετική απόφαση μετά από οικονομική και τεχνική αξιολόγηση του έργου και η συμμετοχή του θα έχει τη μορφή είτε συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο είτε δανειοδότησης είτε συνδυασμού των δύο.

«Το ενδιαφέρον από τα ΗΑΕ είναι "ζεστό", όμως μιλούν επίσης και με την Κύπρο για το έργο. Υπάρχει και ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ αν και είναι σε λιγότερο ώριμο στάδιο. Έχει γίνει πολλή δουλειά από τη ελληνική κυβέρνηση για την προώθηση της διασύνδεσης στους Αμερικανούς, όμως μην ξεχνάμε ότι η DFC είναι κρατικός φορέας και ακολουθεί τους δικούς της ρυθμούς», αναφέρει πηγή του ΑΔΜΗΕ. 

Πρόκειται για τη δεύτερη γαλλική εταιρεία που θα έχει θα σημαντικό συμφέρον από την ολοκλήρωση του έργου. Η γαλλική Nexans είναι η εταιρεία που κατασκευάζει το καλώδιο, ενώ προστίθεται τώρα και η Meridiam αντικατοπτρίζοντας το έντονο ενδιαφέρον των Γάλλων όχι μόνο για το έργο αλλά και για την Ανατολική Μεσόγειο.

Η επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την συμφωνία αναμένεται στις αρχές της νέας χρονιάς. Σημειώνεται ακόμα ότι το γαλλικό fund διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία $22 δισ. ενώ είναι εκ των βασικών επενδυτών της πρώτης ηλεκτρικής διασύνδεσης Βρετανίας και Γερμανίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Έκρηξη» επενδύσεων για να γίνει η Ελλάδα διεθνής ενεργειακός κόμβος

Ο ΑΔΜΗΕ σταδιακά «χτίζει» το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να γίνει κόμβος για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Επενδύσεις 2 δισ. ευρώ την τετραετία 2022-2025.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεμπλοκάρει η Κύπρος την ηλεκτρική διασύνδεση, ποιες οι επόμενες κινήσεις

Διαβεβαιώσεις από τη Λευκωσία ότι θα εγκριθεί η χρηματοδότηση του έργου από τη Ρυθμιστική Αρχή. Στις Βρυξέλλες τα επόμενα βήματα για να ξεπεραστούν τα εμπόδια από την Τουρκία. Αισιόδοξος ο Κωστής Χατζηδάκης.
EYATH-ΕΥΑΘ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΥΑΘ: Placement από το Υπερταμείο για να λυθεί το πρόβλημα της διασποράς

Ποσοστό μετοχών της ΕΥΑΘ περίπου 4,7% θα διατεθεί από το Υπερταμείο. Νέα τιμολογιακή πολιτική από το 2026. Η σύμβαση PPA έφερε εξοικονόμηση κόστους στην ενέργεια. Επενδύσεις 208 εκατ. ευρώ έως το 2028.
Μανουσάκης ΑΔΜΗΕ ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μ. Μανουσάκης: Σε διαρκή επιφυλακή παραμένει σταθερά ο ΑΔΜΗΕ

Ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα διαθέτει ισχυρές δικλείδες ασφαλείας, αλλά και ότι οι προκλήσεις, ιδίως σε περιόδους υπερπαραγωγής από ΑΠΕ, απαιτούν διαρκή τεχνική επαγρύπνηση και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.