ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
EYDAP_MEN Axarnon

Επενδύσεις 10 δισ. κατά της λειψυδρίας, αναγκαία η αύξηση στα τιμολόγια

Μεγάλες επενδύσεις απαιτεί η αντιμετώπιση της λειψυδρίας, ενώ έρχονται δράσεις μείωσης της κατανάλωσης και αυξήσεις στα τιμολόγια με απόφαση της ΡΑΕΕΥ. Σοβαρό πρόβλημα η κακή διαχείριση του νερού.

Επενδύσεις τουλάχιστον 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για το νερό έχει ανάγκη η χώρα μας ως το 2030 προκειμένου να αντιμετωπίσει την εντεινόμενη λειψυδρία. Όμως, οι περιορισμένοι πόροι βάζουν στην πρώτη γραμμή την προτεραιοποίηση των έργων και την εφαρμογή μέτρων περιορισμού της κατανάλωσης, ενώ μέρος των απαραίτητων επενδύσεων θα βαρύνουν τους λογαριασμούς.

Το λεκανοπέδιο της Αττικής βρίσκεται ήδη σε συναγερμό, καθώς στην τρίτη συνεχόμενη χρονιά ανομβρίας χάνονται ετησίως από τους ταμιευτήρες 200 εκατ. κυβικά μέτρα νερού. Οι αποφάσεις για τα μέτρα που θα καλύψουν αυτή την απώλεια ώστε να μην «διψάσει» η Αθήνα στα επόμενα δύο με δυόμισι χρόνια, πρόκειται να ανακοινωθούν ως τον Ιούνιο.

Εντός διμήνου, αναμένεται και η «ετυμηγορία» της ΡΑΕΕΥ για τα τιμολόγια του νερού, που επί της ουσίας θα αποτελέσουν και τον οδικό χάρτη για τις επενδύσεις που παίρνουν το «πράσινο φως». 

Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Υδάτινες Συμμαχίες», «η τιμή στην οποία θα καταλήξει ο ρυθμιστής περιλαμβάνει τα κόστη λειτουργίας αλλά και μια απόδοση των επενδύσεων που πρέπει να κάνουμε. Εμείς έχουμε ένα πλάνο 2,5 δισ. ευρώ και θεωρούμε πώς όλες είναι αναγκαίες για το μέλλον, αλλά ο ρυθμιστής θα αποφασίσει», ανέφερε.  

Έρχονται αυξήσεις στα τιμολόγια

Καθώς η χώρα μας είναι αντιμέτωπη με τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, εντοπίζεται μεγάλη ανισοκατανομή στις βροχοπτώσεις, με τις ανατολικότερες περιοχές να βρίσκονται στη δίνη του προβλήματος. Το παράδοξο είναι, όμως, ότι η περιοχή που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι και αυτή όπου σημειώνονται τα μεγαλύτερα ύψη βροχής, και είναι η Κέρκυρα.

Ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πέτρος Βαρελίδης, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, το απέδωσε στις χρόνιες αδυναμίες σε διαχειριστικό επίπεδο, καθώς και στη μη έγκαιρη συντήρηση και αναβάθμιση των υποδομών του νησιού. Εντοπίζοντας αντίστοιχα ζητήματα σε όλη τη χώρα, προσδιόρισε τις ανάγκες για επενδύσεις ως το 2030 άνω των 10 δισ. ευρώ μόνο για το νερό, όχι για την αποχέτευση. 

«Αυτά τα ποσά δεν υπάρχουν. Για αυτό και αναζητούμε χρηματοδότηση από άλλες πηγές. Προτεραιοποιείται το ζήτημα του νερού. Πρέπει και οι ίδιοι οι πάροχοι να καταλάβουν ότι πρέπει να συνδράμουν σε οικονομικούς όρους. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή του νερού πρέπει να ενσωματώνει κι ένα μέρος του κόστους των έργων που χρειάζονται», ανέφερε. Απαντώντας ξεκάθαρα στο ερώτημα εάν αυτό σημαίνει ότι θα ακριβύνει το νερό, είπε: «Σε ορισμένες περιοχές, ναι, σημαίνει πως θα ακριβύνει», 

Το πρόβλημα με τις «διαρροές» 

Εστίασε, δε, στην ύπαρξη άνω των 280 παρόχων πόσιμου νερού σε όλη τη χώρα, που δεν διαθέτουν στο σύνολό τους τη διαχειριστική επάρκεια για να παρέχουν ποιοτικό νερό, ενώ ανέδειξε και την τεράστια «τρύπα» στα έσοδα από τις λεγόμενες…διαρροές. Σήμερα το μη τιμολογούμενο νερό ανέρχεται στο 60%.

«Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει οι πάροχοι να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Υπάρχουν πάροχοι που δηλώνουν μη τιμολογούμενο νερό 99%. Αυτό δεν μπορούμε να το ανεχόμαστε ως κοινωνία. Μπορεί να κάνουν λάθος, να δίνουν το νερό ύδρευσης για άρδευση χωρίς αντίτιμο ή ακόμα και να ανέχονται εκτεταμένες νεροκλοπές», επισήμανε. 

«Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε δύο ισχυρούς πόλους, την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, και να βοηθήσουμε τους μικρότερους παρόχους με τις εθελοντικές συνενώσεις, για να είναι υγιείς και βιώσιμοι», είπε, αν και το ζήτημα έχει φέρει αντιδράσεις από την πλευρά των ΔΕΥΑ.

Νερό με τάνκερ και μείωση κατανάλωσης

Βάζοντας στη ζυγαριά το κόστος κάθε λύσης, αλλά και την αμεσότητα της παρέμβασης ώστε να μην πουν οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου το νερό «νεράκι» στα επόμενα δύο χρόνια, η ΕΥΔΑΠ έχει ετοιμάσει ένα μεσο-μακροπρόθεσμο πλάνο. Ως μόνιμη λύση, με το χαμηλότερο ενεργειακό κόστος καθώς το νερό θα έρχεται στο σύστημα της Αττικής με βαρύτητα, η μεγαλύτερη εταιρεία ύδρευσης της χώρας, προκρίνει τη σύνδεση με τη λίμνη των Κρεμαστών.

Στην περίπτωση αυτή, όπως εκτίμησε ο επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ, εφόσον έρχονται από εκεί τα «χαμένα» 200 εκατ. κ.μ. νερού, το κόστος θα είναι 0,10 ευρώ το κ.μ., ενώ εάν η ποσότητα πέσει στο μισό το κόστος θα είναι διπλάσιο, αλλά σε κάθε περίπτωση χαμηλότερο από οποιαδήποτε άλλη λύση πχ. τις αφαλατώσεις. Σημειώνεται πως για την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης της Αττικής θα απαιτηθεί μόλις το 5% του νερού που εισρέει κάθε χρόνο στα Κρεμαστά, ήτοι 3,5 δισ. κ.μ. Η εν λόγω επένδυση θα απαιτήσει συνολικά 535 εκατ. ευρώ σε δύο φάσεις.

Όμως ακόμα και αν ξεκινήσουν οι εργασίες αύριο, θα απαιτηθούν δύο χρόνια για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης. Κι ενώ η εταιρεία ζητά ορισμένες νομοθετικές ρυθμίσεις για επιτάχυνση των επενδύσεων, στην τοπική κοινωνία της Αιτωλοακαρνανίας υπάρχουν ήδη αντιδράσεις. Δεδομένου, λοιπόν, ότι ο ορίζοντας αυτής της λύσης δεν είναι ξεκάθαρος, ως φαίνεται θα αξιοποιηθεί η πιο άμεση, αλλά και ακριβή λύση της μεταφοράς νερού με τάνκερ, η οποία αρχικά εκτιμάται ότι θα κοστίσει 1 ευρώ το κ.μ

Εντωμεταξύ, όλο και πιο κοντά έρχονται οι δράσεις μείωσης κατανάλωσης νερού, στα πρότυπα της δεκαετίας του ’90. «Επεξεργαζόμαστε με το δημόσιο δράσεις μείωσης της κατανάλωσης. Δε θα επανεφεύρουμε τον τροχό. Ο νόμος του 1993 είχε μελετηθεί και έχει ενδιαφέρον, αλλά θα πρέπει να επικαιροποιηθεί για το σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαχίνης. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ταμιευτήρας Μόρνου, ΕΥΔΑΠ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπ. Περιβάλλοντος: Πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας

Αν συνεχιστεί η ανομβρία των περασμένων ετών, θα έχουμε έλλειμμα 150 εκατ. κυβικά μέτρα το έτος και ένα απόθεμα που μπορεί να διαρκέσει περίπου 4 έτη, τονίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος.