ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ευδάπ-Εβηνος

Έργα fast track για τη λειψυδρία από ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ με στήριξη από PPF

Διαδικασίες εξπρές προβλέπει η ρύθμιση του ΥΠΕΝ για τα έργα που θα θωρακίσουν τις περιοχές σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης λειψυδρίας, επεκτείνοντας τη δράση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Στο τιμόνι των έργων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας μπαίνουν η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, έχοντας ως εργαλείο τις fast-track διαδικασίες των στρατηγικών επενδύσεων

Καθώς η χώρα εκπέμπει πια «κόκκινο συναγερμό» λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, με τα διαθέσιμα αποθέματα νερού για το λεκανοπέδιο υπό τις παρούσες συνθήκες να επαρκούν για δύο με δυόμιση χρόνια, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιδιώκει να επιταχύνει τα απαραίτητα έργα ώστε να μην πούμε το νερό… νεράκι.

Σε αυτόν τον αγώνα ταχύτητας, το αρμόδιο υπουργείο, με ρύθμιση στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, επιστρατεύει τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες ύδρευσης της χώρας για να αναλάβουν, παίζοντας και εκτός έδρας, τα έργα κατασκευής ή αποκατάστασης κρίσιμων υποδομών για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση των συνεπειών που απορρέουν από τη λειψυδρία. 

Το κρυφό όπλο πάντως στη φαρέτρα τους, δεν είναι άλλο από την ειδική μονάδα ωρίμανσης έργων του Υπερταμείου. Ουσιαστικά, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα μπορούν να δίνουν τα κλειδιά για την ωρίμανση και διενέργεια των διαγωνισμών στο PPF, που έχει εξελιχθεί στον υποδοχέα όλων των δύσκολων project της χώρας, καθώς και για την παρακολούθηση της εκτέλεσης αυτών. 

Περιοχές κινδύνου

Για να θωρακιστεί η χώρα απέναντι στις συνέπειες της λειψυδρίας, όπως πρόσφατα εκτίμησε ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης, θα χρειαστούν επενδύσεις 10 δισεκατομμυρίων ευρώ ως το 2030. Θέτοντας προτεραιότητες με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), θα κηρύσσονται περιοχές σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης λειψυδρίας.

Πρόκειται για μία ρύθμιση που είχε τεθεί ξανά σε δημόσιο διαβούλευση στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τις συνενώσεις των ΔΕΥΑ, που είχε συγκεντρώσει όμως έντονες αντιδράσεις από τους δήμους, με αποτέλεσμα να μην έχει ακόμα κατατεθεί. Όμως, αυτή τη φορά, η διαφορά στη διάταξη για την κήρυξη μιας περιοχής σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης λειψυδρίας, δεν δίνει λόγο στους κατά τόπους Περιφερειάρχες για έκφραση γνώμης.

Εν συνεχεία, με κοινή απόφαση των υπουργείων Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και Ανάπτυξης, διευρύνεται το αποτύπωμα των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ εκτός των περιοχών αρμοδιότητάς τους στις περιοχές που «ντύνονται» με το καθεστώς έκτακτης ανάγκης. 

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα οι δύο ανώνυμες εταιρείες να συνάπτουν συμβάσεις με την οικεία δημοτική επιχείρησης ύδρευσης ή τον οικείο δήμο που παρέχει υπηρεσίες ύδρευσης, προκειμένου να αναλάβουν την αρμοδιότητα της λήψης των αναγκαίων μέτρων.

Δεδομένης της στενότητας προσωπικού, εξασφαλίζεται στις δύο εταιρείες η δυνατότητα να συνάψουν συμβάσεις μίσθωσης έργου με εξειδικευμένο επιστημονικό ή άλλο προσωπικό για μέγιστο διάστημα δύο ετών, καθώς θα επιβαρυνθούν με πρόσθετο έργο. Όπως ορίζεται στη ρύθμιση, για να γίνουν οι προσλήψεις θα πρέπει να αναρτηθεί σχετική πρόσκληση στην ιστοσελίδα της ΕΥΔΑΠ ή της ΕΥΑΘ τουλάχιστον 10 ημέρες πριν τη σύναψη της σύμβασης. 

Η επιλογή των εργαζομένων θα γίνεται από την Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία θα καθοριστεί από το διοικητικό συμβούλιο της κάθε εταιρείας. Αυτή θα μπορεί να διενεργεί και συνέντευξη με τους υποψήφιους, βάσει των τυπικών κριτηρίων της πρόσκλησης. Το πρακτικό αξιολόγησης που θα συνταχθεί θα πρέπει να εγκριθεί από το Δ.Σ.

Διαδικασίες εξπρές

Το «κλειδί» όμως για να πατήσουν γκάζι τα απαραίτητα έργα βρίσκεται στην πρόβλεψη για διαδικασίες εξπρές βάσει του νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις. Οι προβλέψεις της ρύθμισης του ΥΠΕΝ ενεργοποιούν τα κίνητρα χωροθέτησης και ταχείας αδειοδότησης του ν. 4864/2021. 

Παράλληλα, εφαρμόζονται οι περιβαλλοντικές ρυθμίσεις των στρατηγικών επενδύσεων, καθώς και οι προβλέψεις για τη δικαστική επίλυση των σχετικών διαφορών και την αρμοδιότητα των δικαστηρίων.

Ειδικότερα, οι ένδικες διαφορές, που εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο, εκδικάζονται εντός τριών μηνών και η σχετική δικαστική απόφαση εκδίδεται εντός τριών μηνών από την εκδίκαση. Το Δικαστήριο μπορεί να αναβάλει τη συζήτηση για σπουδαίο λόγο, μόνο για μια φορά, σε ρητή δικάσιμο, που δεν δύναται να απέχει περισσότερο από τριάντα ημέρες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συμβούλιο της Επικρατείας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η μείζονα Ολομέλεια του ΣτΕ εξέτασε το ζήτημα της τιμολόγησης του νερού

Η Ολομέλεια θα κρίνει εάν με τις ρυθμίσεις τής προσβαλλόμενης απόφασης υιοθετείται μεθοδολογία τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης που μετατρέπει, κατ' ουσίαν, το νερό σε εμπορικό προϊόν.
σταγόνα νερού κοντινό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΓΣΕΕ: Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και δεν θα μετατραπεί σε εμπόρευμα

Όπως αναφέρει η Συνομοσπονδία «παραβιάζονται συνταγματικές διατάξεις και να προκαλείται αβεβαιότητα ως προς τη συνέχιση της παροχής νερού με ασφάλεια, καθολικότητα, υψηλή ποιότητα και προσιτή τιμή».
σταγόνα νερού κοντινό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται τα νέα τιμολόγια στο νερό με δύο κατηγορίες αυξήσεων

Οι χρεώσεις θα κλιμακώνονται ανάλογα με την περιοχή και την κατανάλωση. Προβλέπονται αυξήσεις κάθε χρόνο με βάση τον πληθωρισμό, αλλά και δυνατότητα έκτακτων αναπροσαρμογών εντός πενταετίας.
Ταμιευτήρας Μόρνου, ΕΥΔΑΠ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε νέα τεχνητή λίμνη στρέφονται οι ελπίδες για να... ξεδιψάσει η Αττική

Σε νέα πηγή νερού στην τεχνητή λίμνη Κρεμαστών στρέφει το ενδιαφέρον της η ΕΥΔΑΠ. Σύνθετο έργο ύδρευσης και αντλησιοταμίευσης. Επενδύσεις σχεδόν 6 δισ. χρειάζονται οι 290 εταιρείες διαχείρισης νερού της χώρας.