Στα 550 εκατ. ευρώ ετησίως εκτιμάται ότι θα φθάνει -πιθανότατα από το φθινόπωρο- η εξοικονόμηση στους λογαριασμούς ρεύματος όλων των καταναλωτών της χώρας, χάρη στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς. Παράλληλα, το έργο φιλοδοξεί να τερματίσει την «ηλεκτρική απομόνωση» της Κρήτης και να ενισχύσει την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Το έργο της Ariadne Interconnection, θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ, που αποτελεί σταθμό για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, έχει ολοκληρωθεί και πλέον βρίσκεται σε φάση δοκιμών. Η πρώτη φάση του έργου ήταν η σύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο, ενώ η δεύτερη -και πιο πρόσφατη φάση- αφορά τη διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική.
Μάλιστα, η τελευταία έχει ήδη τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία και η πρόσφατη δοκιμή για την μεταφορά ηλεκτρικών φορτίων 320 MW από την Κρήτη προς την Αττική στέφθηκε με επιτυχία, επιβεβαιώνοντας τη δυνατότητα της ηλεκτρικής διασύνδεσης για αμφίδρομη ροή ενέργειας.
Τέλος στην ηλεκτρική «απομόνωση» της Κρήτης
Παράλληλα, η διασύνδεση αυτή θα τερματίσει την «απομόνωση» της Κρήτης από το ηλεκτρικό δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας και θα εξασφαλίσει την κάλυψη των αυξημένων μελλοντικών αναγκών του νησιού, που πλέον δε θα εξαρτάται αποκλειστικά από την τοπική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Επιπλέον, επιτρέπει την εγκατάσταση και αξιοποίηση μεγάλου δυναμικού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο νησί, με δυνατότητα εξαγωγής ενέργειας προς την ηπειρωτική χώρα.
«Οι δύο διασυνδέσεις που διαθέτει πλέον η Κρήτη, μέσω Πελοποννήσου και Αττικής, θωρακίζουν διπλά την ασφαλή ηλεκτροδότηση του νησιού ενώ δημιουργούν νέες προοπτικές για την παραγωγή πράσινης ενέργειας, με την οποία μπορεί να τροφοδοτείται όχι μόνο το τοπικό σύστημα αλλά και η ηπειρωτική χώρα», τονίζεται σε πρόσφατη ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ.
Η διαφορά στους λογαριασμούς
Το έργο αυτό δε θα ωφελήσει μόνο την Κρήτη αλλά και όλους τους καταναλωτές της χώρας, αφού θα εξοικονομηθούν έως και 550 εκατ. ευρώ ετησίως μέσω των λογαριασμών (ΥΚΩ) πιθανότατα από το φθινόπωρο.
Όπως εξήγησε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, σε podcast του ΑΔΜΗΕ, τα νησιά διαθέτουν δικές τους μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες λειτουργούν με πετρέλαιο και είναι ιδιαίτερα κοστοβόρες. Σύμφωνα με τον ίδιο, το σχετικό κόστος επιβαρύνει τους λογαριασμούς όλων των καταναλωτών της χώρας. Με τη διασύνδεση, όμως, οι μονάδες αυτές θα κλείσουν, οδηγώντας σε σημαντική μείωση του κόστους.
Παράλληλα, η πλήρης απεξάρτηση της Κρήτης από τις ρυπογόνες μονάδες θα βελτιώσει δραστικά το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.