ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
λογότυπο ΕΦΚΑ
Το λογότυπο του ΕΦΚΑ στην είσοδο δημόσιας υπηρεσίας κοινωνικής ασφάλισης.

Σημαντική αύξηση στα έσοδα του ΕΦΚΑ καταγράφηκε τον φετινό Μάρτιο

Τον Μάρτιο του 2025 σημειώθηκε σημαντική άνοδος στα έσοδα από εισφορές υπερωριών, υπερεργασίας, νυχτερινής εργασίας και αργιών, σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2024, σύμφωνα με στοιχεία του «ΕΡΓΑΝΗ».

Αξιοσημείωτη άνοδος καταγράφεται στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές που σχετίζονται με υπερωριακή εργασία, υπερεργασία, νυχτερινά και εργασία κατά τις αργίες για τον Μάρτιο του 2025, συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του 2024.

Τα σχετικά στοιχεία που προέρχονται από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» αποτυπώνουν τις ευρύτερες τάσεις στην αγορά εργασίας, αλλά και την αποτελεσματικότητα των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων.

Η αύξηση αυτή αποτελεί, σε μεγάλο βαθμό, αποτέλεσμα του νέου πλαισίου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, το οποίο εφαρμόζεται από τον Μάρτιο του 2025. Συγκεκριμένα, οι εισφορές σε υπερωρίες, νυχτερινή και αργιακή εργασία πλέον προσδιορίζονται με βάση το ωρομίσθιο της οκτάωρης εργασίας και όχι με το προσαυξημένο ωρομίσθιο, χωρίς ωστόσο να μειώνεται η αντίστοιχη προσαύξηση επί των αμοιβών των εργαζομένων. Η εν λόγω ρύθμιση εντάσσεται στο πλαίσιο της οριζόντιας μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, η οποία τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές του 2025.

Αναιρείται η ανησυχία για απώλειες στα έσοδα

Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις και τις εκτιμήσεις για πιθανή μείωση στα ασφαλιστικά έσοδα λόγω της μείωσης των εισφορών, τα επίσημα στοιχεία αποδεικνύουν το αντίθετο. Οι προβλέψεις του Υπουργείου Εργασίας επιβεβαιώνονται, με τα έσοδα να παρουσιάζουν αύξηση, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην ενίσχυση της δηλωμένης εργασίας και των αποδοχών στην οικονομία.

Η δυναμική της αγοράς εργασίας καταδεικνύει ότι, όχι μόνο αντισταθμίζονται οι απώλειες από τις μειωμένες εισφορές, αλλά παράλληλα το ασφαλιστικό σύστημα ενισχύεται με περισσότερα έσοδα, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητά του.

Ο ρόλος της ψηφιακής τεχνολογίας στην αγορά εργασίας

Σύμφωνα με στελέχη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η παρατηρούμενη εξέλιξη οφείλεται κυρίως στην αύξηση της νόμιμης απασχόλησης, των μισθών και των δηλωθεισών υπερωριών. Εξίσου καθοριστικό ρόλο έχει διαδραματίσει η σταδιακή και συστηματική επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε όλο και περισσότερους κλάδους, προετοιμάζοντας το έδαφος για την καθολική της εφαρμογή το προσεχές διάστημα.

Η Ψηφιακή Κάρτα ήδη αποτυπώνει απτά αποτελέσματα καθώς αυξάνονται σημαντικά οι καταγεγραμμένες υπερωρίες στους κλάδους που έχουν ενταχθεί στο σύστημα. Αυτή η τεχνολογική παρέμβαση ενισχύει τη διαφάνεια και αξιοπιστία των στοιχείων, προσφέροντας νέα δεδομένα στη χάραξη πολιτικής για την εργασία.

Επιπλέον, η γενικότερη άνοδος των μισθών στην ελληνική οικονομία μεταφράζεται και σε μεγαλύτερες ασφαλιστέες αποδοχές για όλους τους τύπους εργασίας που σχετίζονται με υπερωρίες και νυχτερινά.

Στόχοι διαφάνειας και ενδυνάμωσης του συστήματος

Τα διαθέσιμα στοιχεία συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι η ενίσχυση της διαφάνειας, η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας και η άνοδος των μισθών αποτελούν κρίσιμες παραμέτρους για τη στήριξη και την περαιτέρω ενδυνάμωση του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος.

Συγκριτικοί δείκτες Μαρτίου 2024 – Μαρτίου 2025

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά δεδομένα της «ΕΡΓΑΝΗ», τα έσοδα από υπερωρίες και υπερεργασία αυξήθηκαν κατά 6,57%, ενώ αντίστοιχα τα έσοδα από νυχτερινή εργασία και αργίες σημείωσαν άνοδο της τάξεως του 1,85%. Τα στελέχη του Υπουργείου επισημαίνουν πως οι αυξήσεις αντικατοπτρίζουν τη σημαντική άνοδο των καταγεγραμμένων αποδοχών για αυτούς τους τύπους απασχόλησης μεταξύ Μαρτίου 2024 και Μαρτίου 2025.

Αναλυτικότερα, οι αποδοχές υπερωριών και υπερεργασίας αυξήθηκαν κατά 15,79%, και συγκεκριμένα από 25.112.032,44 ευρώ τον Μάρτιο του 2024, σε 29.076.621,55 ευρώ τον Μάρτιο του 2025. Για τα νυχτερινά και τις αργίες, οι αποδοχές αυξήθηκαν κατά 5,22%, από 14.754.497,28 ευρώ σε 15.524.448,65 ευρώ αντίστοιχα.

Ισχυρή αύξηση στις δηλωθείσες υπερωρίες – Ρόλος κλάδων αιχμής

Η υποχρεωτική εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας είχε θεαματικό αντίκτυπο, με καταγεγραμμένες υπερωρίες που καλύπτουν πλέον 1,85 εκατ. εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, 1,5 εκατ. εργαζόμενοι σε βασικούς κλάδους (τραπεζικός τομέας, σούπερ μάρκετ, ασφαλιστικές, εταιρείες security, ΔΕΚΟ, βιομηχανία, λιανεμπόριο, εστίαση, τουρισμός) έχουν ήδη ενταχθεί στο μέτρο, ενώ ακολουθούν ακόμα 350.000 εργαζόμενοι από το χονδρικό εμπόριο, την ενέργεια, τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τις διοικητικές/υποστηρικτικές εργασίες στον τουρισμό.

Η αξιοποίηση του μέτρου αυτού διασφαλίζει την ακριβή καταγραφή του πραγματικού χρόνου εργασίας και ενισχύει ουσιαστικά τη διαφάνεια στους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας, συμβάλλοντας στη μείωση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας και τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής – προβλήματα που επηρεάζουν αρνητικά τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και τη θέση τόσο των εργαζομένων όσο και των συνεπών επιχειρήσεων.

Μεγαλύτερη συμμετοχή βιομηχανίας – λιανεμπορίου – εστίασης στο σύνολο των υπερωριών

Βάσει των στοιχείων της Ψηφιακής Κάρτας και της «ΕΡΓΑΝΗ», οι τρεις κλάδοι με το υψηλότερο ποσοστό καταγεγραμμένων υπερωριών στο πρώτο τρίμηνο του 2025 είναι η βιομηχανία, το λιανεμπόριο και η εστίαση, με συνολική συνεισφορά 82,3% στο σύνολο, έναντι 76% την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Κατά το ίδιο διάστημα, αυτοί οι κλάδοι παρουσίασαν εντυπωσιακές αυξήσεις: +81% στη βιομηχανία, +97% στο λιανεμπόριο και +52% στην εστίαση. Στον τουρισμό, τα καταγεγραμμένα νούμερα υπερωριών αυξήθηκαν εκρηκτικά, κατά 1.105% τον Απρίλιο 2025 σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2024.

Οι εξελίξεις καταδεικνύουν ότι η πολιτική για ενίσχυση της διαφάνειας στην αγορά εργασίας και μείωσης των εισφορών ενισχύει παράλληλα τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος, δημιουργώντας ένα σταθερότερο πλαίσιο για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογότυπο ΕΦΚΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλησιάζουν τα 10 δισ. ευρώ τα μη εισπράξιμα χρέη προς τον ΕΦΚΑ

Ποιες κατηγορίες εργοδοτών έχουν αφήσει τα μη εισπράξιμα χρέη στον ΕΦΚΑ. Νέα διόγκωση των οφειλών στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Πώς καταρτίζονται οι δείκτες αφερεγγυότητας των εργοδοτών.
Λογότυπο ΕΦΚΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βόμβα» χρεών άνω των 30 δισ. στον ΕΦΚΑ που είναι απίθανο να πληρωθούν

Οι ανείσπρακτες οφειλές διογκώθηκαν στα 48 δισ. ευρώ και «φουσκώνουν» συνεχώς με τόκους και πρόστιμα. Τα 16 δισ. θεωρείται σίγουρο ότι δεν θα εισπραχθούν, ενώ άλλα 15 δισ. είναι πολύ πιθανό να γίνουν... φέσια.
Λογότυπο ΕΦΚΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν αναδρομικά: «Bόμβα» 1 δισ. ευρώ στον ΕΦΚΑ

Στο τέλος τους φτάνουν οι δικαστικές διεκδικήσεις εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων και ο ΕΦΚΑ βρίσκεται αντιμέτωπος με μεγάλου ύψους υποχρεώσεις, τις οποίες σχεδιάζει να πληρώσει τμηματικά.