ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Χρηματιστήριο Αθηνών είσοδος
Η είσοδος του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον πίνακα τιμών στο προσκήνιο.

Το ΥΠΟΙΚ χαιρετίζει τις συνομιλίες για εξαγορά του ΧΑ από την Euronext

Το Υπουργείο Οικονομικών βλέπει θετικά την πρόταση της Euronext για εξαγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μιλώντας για ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επιβεβαίωσε σήμερα ότι η Euronext βρίσκεται σε προκαταρκτικές συζητήσεις με το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) για ενδεχόμενη εξαγορά του. 

Όπως διευκρινίζεται, πρόκειται για μια εμπορική διαπραγμάτευση σε πρώιμο στάδιο, η οποία θα εξεταστεί και από τις αρμόδιες αρχές, αλλά και από τους μετόχους.

Το υπουργείο αντιμετωπίζει θετικά ένα πιθανό deal, κάνοντας λόγο για «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία, δέκα χρόνια μετά τους κεφαλαιακούς ελέγχους. 

Μια τέτοια εξέλιξη, υπογραμμίζεται, θα ενισχύσει τον διεθνή ρόλο της ελληνικής αγοράς και θα εμβαθύνει την ενσωμάτωσή της στο ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό περιβάλλον.

Το ΧΑ, με ιστορία σχεδόν 150 ετών, αποτελεί έναν διαχρονικό θεσμό της ελληνικής οικονομίας. Από την πλευρά της, η Euronext, που δραστηριοποιείται σε επτά ευρωπαϊκές χώρες, θεωρείται κορυφαίος όμιλος κεφαλαιαγορών στην ΕΕ. 

Αν προχωρήσει η εξαγορά, η Ελλάδα θα ενταχθεί σε ένα ενοποιημένο οικοσύστημα χρηματιστηριακών αγορών με κοινή στρατηγική και σεβασμό στις εθνικές ιδιαιτερότητες.

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκφράζει τη στήριξή του σε συγκεκριμένους άξονες που θεωρεί κρίσιμους για την ενδεχόμενη ενσωμάτωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο δίκτυο της Euronext:

  • Αναβάθμιση της τεχνολογίας συναλλαγών: Υποστήριξη της μετεγκατάστασης και του εκσυγχρονισμού της υποδομής που χρησιμοποιείται για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, με στόχο την αύξηση της ταχύτητας, της ασφάλειας και της διαλειτουργικότητας με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές του ομίλου.
  • Ενσωμάτωση των λειτουργιών εκκαθάρισης: Ενοποίηση του μηχανισμού εκκαθάρισης συναλλαγών σε ένα κοινό, διασυνοριακό πλαίσιο, το οποίο θα προσφέρει μεγαλύτερη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των κινδύνων και των διαδικασιών διακανονισμού.
  • Εναρμόνιση των μετασυναλλακτικών υποδομών: Ενίσχυση των υποστηρικτικών υποδομών που σχετίζονται με την καταχώρηση και διαχείριση των συναλλαγών μετά την εκτέλεσή τους (post-trade services), ώστε να λειτουργούν σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
  • Ανάπτυξη συνεργειών με άλλες ευρωπαϊκές αγορές: Προώθηση της διασύνδεσης και της συνεργασίας σε επιλεγμένους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, όπως η ενέργεια και το δημόσιο χρέος, με σκοπό τη δημιουργία νέων επενδυτικών δυνατοτήτων και τη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση.

Η πιθανή συμφωνία, καταλήγει η ανακοίνωση, είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με την πρόσφατη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων, που αποσκοπεί στη διευκόλυνση της ροής κεφαλαίων σε παραγωγικές επενδύσεις.

Η Ελλάδα, όπως τονίζεται, «δεν επιστρέφει – έχει ήδη επιστρέψει», προχωρώντας μπροστά με αυτοπεποίθηση και στρατηγική.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ