ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Γιώργος Στασινός ομιλία
Φώτο: ΑΠΕ

Στασινός: Χρειάζεται άμεσα σχέδιο για ενεργειακή ασφάλεια στη χώρα

Ο Γ. Στασινός προειδοποιεί: «Αν δεν δράσουμε τώρα, η Ελλάδα κινδυνεύει με blackout όπως η Ισπανία – Να υπάρξει σχέδιο με δίκαιες λύσεις και σταθερότητα».

Με αιχμή την πρόληψη μπλακάουτ όπως το πρόσφατο στην Ισπανία και κεντρικό μήνυμα την ανάγκη άμεσης δράσης για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός άνοιξε την ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας με τίτλο «Blackout στην Ισπανία – Έχουμε σχέδιο στην Ελλάδα;».

 Στην εναρκτήρια τοποθέτησή του, κάλεσε την Πολιτεία, τα κόμματα και τους φορείς της ενεργειακής αγοράς να κινηθούν συντονισμένα και να καταρτίσουν ένα δίκαιο, τεκμηριωμένο και εφαρμόσιμο σχέδιο για την ασφάλεια του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας.

Ο κ. Στασινός τόνισε ότι «αν τα έργα δεν γίνονται στο σωστό χρόνο, τότε η πραγματικότητα θα μας ξεπεράσει» και προειδοποίησε ότι οι καθυστερήσεις σε θεσμικό και χρηματοδοτικό επίπεδο θα θέσουν σε κίνδυνο την ενεργειακή μετάβαση.

 Υπογράμμισε την ανάγκη για «επιστημονικά τεκμηριωμένες, ρεαλιστικές και δίκαιες λύσεις», που θα δεσμεύουν την Πολιτεία και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Αναφερόμενος στο επενδυτικό περιβάλλον στον τομέα της ενέργειας, επεσήμανε ότι χωρίς σταθερούς κανόνες και αίσθημα ασφάλειας, οι ιδιωτικές επενδύσεις δεν πρόκειται να προχωρήσουν. 

«Αν δεν εξασφαλίσουμε σταθερότητα, η ενεργειακή μετάβαση θα παραμείνει μετέωρη. Θέλουμε έξυπνα δίκτυα, ψηφιοποίηση και ένα πλαίσιο που να στηρίζει τον ενεργό καταναλωτή», δήλωσε.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ζήτημα των περικοπών στις ΑΠΕ, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για τις επιπτώσεις αυτών των πολιτικών. «Με την υποψία και μόνο ότι μπορεί να ευθύνονται οι ΑΠΕ για το μπλακάουτ στην Ισπανία, προχωρούμε σε οριζόντιες περικοπές. 

Αντί γι’ αυτό, ας επενδύσουμε σε τεχνολογίες αποθήκευσης», τόνισε. Εξήγησε ότι οι περικοπές πλήττουν κυρίως μικρούς παραγωγούς και εγκυμονούν κινδύνους για τη βιωσιμότητα των επενδύσεων.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ αναφέρθηκε στη σημασία της αποκεντρωμένης διαχείρισης και της αυτοπαραγωγής ενέργειας. Υπογράμμισε ότι μονάδες όπως ξενοδοχεία, βιομηχανίες και αστικά κτίρια μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην αποσυμφόρηση του δικτύου, ενισχύοντας την επάρκεια σε τοπικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο της ημερίδας, ο κ. Στασινός παρουσίασε και τις σοβαρές συνέπειες του μπλακάουτ στην Ισπανία, όπου το κόστος έφτασε τα 6 δισ. ευρώ. «Αν συνέβαινε κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα, θα είχαμε ζημίες της τάξης των 3 δισ. ευρώ», είπε. 

Περιέγραψε εικόνες χάους: από νοσοκομεία χωρίς ρεύμα, μέχρι αεροδρόμια και μέσα μεταφοράς που παρέλυσαν, και ανθρώπους παγιδευμένους σε ασανσέρ. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να βιώσουμε τέτοιες καταστάσεις», υπογράμμισε.

Τέλος, έθεσε ένα σύνολο δέκα καίριων ερωτήσεων ως βάση διαλόγου και άξονες πολιτικής για ένα εθνικό σχέδιο ενεργειακής ασφάλειας. Τα ερωτήματα αφορούν το θεσμικό και επενδυτικό πλαίσιο, τις ΑΠΕ, τις δυνατότητες αποθήκευσης, τον ρόλο των ΦοΣΕ, τις τοπικές υποδομές και την ανάγκη για διακομματική στρατηγική μακροπρόθεσμου ορίζοντα. 

«Δεν περιμένω απαντήσεις σήμερα», κατέληξε. «Σήμερα ξεκινάμε τον διάλογο. Του χρόνου θα κάνουμε απολογισμό και θα δούμε όλοι μαζί τι έχουμε πετύχει».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Ισπανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της ανατίμησης του ρεύματος

Προβλέπεται επίσης να εφαρμοστεί ένας μηχανισμός που θα επιτρέπει να περιοριστούν τα επιπλέον έσοδα που θα αποκομίσουν οι εταιρείες ενέργειας χάρη στις αυξημένες τιμές στις διεθνές αγορές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καλοκαίρι με ακριβό ρεύμα: Άνοδος 8% στις τιμές χονδρικής τον Ιούλιο

Αισθητά αυξημένη στο πρώτο 15θήμερο του Ιουλίου η μέση τιμή χονδρικής σε σχέση με τον Ιούνιο, αναμένονται νέες αυξήσεις τον Αύγουστο στα κυμαινόμενα τιμολόγια. Στροφή των καταναλωτών στα «μπλε»: τι προσφέρουν οι πάροχοι.
reyma-energeia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι αλλάζει στην αγορά του ρεύματος το μεγάλο deal ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Motor Oil

Η πρώτη μεγάλη ένωση δυνάμεων ανάμεσα σε δύο μεγάλους παρόχους της ελληνικής αγοράς ρεύματος. Πώς ωφελούνται οι δύο πλευρές και πώς αλλάζουν τα μερίδια αγοράς στη χαμηλή και μέση τάση.