Συντονισμένους ελέγχους και δράσεις για την αντιμετώπιση της μεγάλης και μεσαίας φοροδιαφυγής στον τομέα του ΦΠΑ έχει δρομολογήσει η ΑΑΔΕ, προσβλέποντας και στη μείωση του φορολογικού κενού.
Συγχρόνως, το σχέδιο της φορολογικής αρχής προβλέπει και επιτάχυνση των επιστροφών ΦΠΑ με προληπτικούς ή εκ των υστέρων ελέγχους.
Με το επιχειρησιακό Σχέδιο του 2015 η ΑΑΔΕ βάζει ψηλά τον πήχη των ελεγκτικών στόχων, θέτοντας στο επίκεντρο των ελέγχων μεγάλες υποθέσεις απάτης και φοροδιαφυγής καθώς και κυκλώματα τύπου καρουζέλ και εξαφανισμένων εμπόρων, η δράση των οποίων κοστίζει ακριβά στον ελληνικό προϋπολογισμό και δεκάδες δισ. ευρώ, στον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η ανάπτυξη διαρθρωτικού θεωρητικού μοντέλου που αναλύει την σχέση μεταξύ των κύριων μακροοικονομικών και λοιπών μεταβλητών (πραγματικό ΑΕΠ, εισόδημα, επίπεδο τιμών, μεσοσταθμικός συντελεστής ΦΠΑ και κενό ΦΠΑ) και των εσόδων ΦΠΑ από ΔΟΥ και εκτίμηση του οικονομετρικού μοντέλου που ταυτοποιεί τις παραπάνω μεταβλητές και εκτιμά τις επιδράσεις τους στην πορεία των εσόδων ΦΠΑ από ΔΟΥ.
Το πλάνο για τη φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ
Σύμφωνα με τις οδηγίες και στις συστάσεις της ΑΑΔΕ στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες, οι κινήσεις που θα ξεδιπλωθούν φέτος στον τομέα του ΦΠΑ είναι οι ακόλουθες:
- Ο εντοπισμός αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης από τη διενέργεια ερευνών φοροδιαφυγής (πλην των ερευνών απάτης στον ενδοκοινοτικό ΦΠΑ), άνω των 500 εκατ. ευρώ.
- Ο ταχύτερος εντοπισμός των εξαφανισμένων εμπόρων, ώστε τα κατά μέσο όρο διαφυγόντα έσοδα να μην υπερβαίνουν τις 280.000 € ανά εντοπισμένο εξαφανισμένο έμπορο.
- Ο εντοπισμός διαφυγόντων εσόδων και προστίμων άνω των 200 εκατ. ευρώ, από τη διενέργεια ερευνών φοροδιαφυγής (πλην των ερευνών απάτης στον ενδοκοινοτικό ΦΠΑ).
- Η διενέργεια τουλάχιστον 155 υποθέσεων έρευνας, οι οποίες αφορούν απάτη στον ΦΠΑ ενδοκοινοτικών συναλλαγών.
- Η απενεργοποίηση τουλάχιστον 115 ΑΦΜ εξαφανισμένων εμπόρων (φυσικών προσώπων, εταιρειών). Στο σημείο αυτό υπάρχει ζήτημα καθώς στο ΣτΕ με απόφαση που εξέδωσε τον Μάιο χαρακτήρισε αντισυνταγματική την απενεργοποίηση του ΑΦΜ.
- Η διασταύρωση για τον εντοπισμό φορολογουμένων που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ έτους 2024 ενώ είχαν δραστηριότητα, μέχρι τις 31/12/2025.
- Ο εντοπισμός παραβατικότητας τουλάχιστον στο 70% των διενεργηθεισών υποθέσεων έρευνας, οι οποίες αφορούν απάτη στον ΦΠΑ.
- Η διερεύνηση εναλλακτικών προσεγγίσεων εκτίμησης του κενού ΦΠΑ που αποδίδεται στην απάτη του εξαφανισμένου εμπόρου.
- Η σύνταξη από την Διεύθυνση Ελεγκτικών Διαδικασιών μια νέας ελεγκτικής διαδικασίας για έλεγχο μίας ή περισσότερης φορολογικής περιόδου ΦΠΑ σύντομης χρονικής διάρκειας (μικρότερου του έτους), δηλαδή μήνες για τις επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία και τρίμηνα για τους υπόχρεους με απλογραφικά.
Διασυνοριακή συνεργασία
Για την πάταξη της διασυνοριακής απάτης και φοροδιαφυγής η ΑΑΔΕ θα δίδει άμεσα στοιχεία στις αρχές άλλων χωρών. Συγκεκριμένα προβλέπεται:
- Αφενός η επεξεργασία και προώθηση εισερχόμενων αιτημάτων διοικητικής συνδρομής στον τομέα του ΦΠΑ από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και αιτήσεων διοικητικής κοινοποίησης, σε ποσοστό τουλάχιστον 95%, εντός προθεσμίας 10 εργάσιμων ημερών από τη λήψη τους.
- Αφετέρου εμπρόθεσμη αποστολή απαντήσεων στα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ σε εισερχόμενα αιτήματα διοικητικής συνδρομής στον τομέα του ΦΠΑ, σε ποσοστό τουλάχιστον 95%. Εφόσον η απάντηση από την αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία έχει παραληφθεί εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας απάντησης προς το κράτος μέλος της ΕΕ.
Γρήγορες επιστροφές
Η ΑΑΔΕ δρομολογεί και δράσεις επιτάχυνσης των επιστροφών φόρων και ειδικά ΦΠΑ, με κορυφαία παρέμβαση τη δημιουργία της «Χρυσής Λίστας» δικαιούχων για την επίσπευση επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ.
Πρόκειται για επιχειρήσεις που έχουν άψογη φορολογική συμπεριφορά και λαμβάνουν αυτόματα τις επιστροφές ΦΠΑ που τους αναλογούν. Επιδίωξη της ΑΑΔΕ είναι η αυτοματοποιημένη διεκπεραίωση αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ σε ποσοστό άνω του 95%.
Ωστόσο, θα διενεργηθούν φέτος 4.200 στοχευμένοι έλεγχοι επιστροφής ΦΠΑ.