Η ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης αναδεικνύεται ως κεντρικός πυλώνας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και τη μετάβασή τους στη ψηφιακή εποχή. Αυτό υπογράμμισαν στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουλίου, εκπρόσωποι της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), με επικεφαλής τον Πρόεδρό της, Σταύρο Καφούνη, με τον Υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κωνσταντίνο Βλάση.
Η συνάντηση αποτέλεσε μέρος της διαρκώς εμβαθυνόμενης συνεργασίας μεταξύ της Συνομοσπονδίας και του Υπουργείου Παιδείας, με στόχο τη διασύνδεση της εκπαίδευσης με τις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς εργασίας.
Ο κ. Καφούνης ανέδειξε ότι, παρά τις βελτιώσεις στην Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση, το υφιστάμενο εργατικό δυναμικό δεν καλύπτει πλήρως τις εξελισσόμενες ανάγκες των επιχειρήσεων, ειδικά σε ψηφιακές δεξιότητες. Επεσήμανε την πρόθεση της ΕΣΕΕ, μέσω του Κέντρου Ανάπτυξης Ελληνικού Εμπορίου (ΚΑΕΛΕ) και του Ινστιτούτου της Συνομοσπονδίας, να στηρίξει ουσιαστικές παρεμβάσεις αναβάθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης στον εμπορικό τομέα.
Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, η Όλγα Καφετζοπούλου, Γενική Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου, ο Διευθυντής του ΚΑΕΛΕ Δημήτρης Πρίφτης και η Επιστημονική Διευθύντρια του Ινστιτούτου, Βάλια Αρανίτου.
Στρατηγικές παρεμβάσεις για σύνδεση εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας
Ο Υφυπουργός κ. Βλάσης χαρακτήρισε την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση ως κεντρικό μοχλό ανάπτυξης δεξιοτήτων και ανέφερε ότι, σε συνεργασία με την ΕΣΕΕ, προωθούνται καινοτόμες λύσεις στα επαγγελματικά περιγράμματα, το περιεχόμενο κατάρτισης και την ενίσχυση πρακτικής άσκησης και μαθητείας. Στόχος, όπως τόνισε, είναι η εκπαίδευση να οδηγεί σε ρεαλιστικές προοπτικές απασχόλησης και ανάπτυξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις.
Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ επανέλαβε την ανάγκη αναγνώρισης των δυναμικά μεταβαλλόμενων επιχειρηματικών απαιτήσεων: «Οι ανάγκες των επιχειρήσεων αλλάζουν με ραγδαίους ρυθμούς, στους οποίους δυστυχώς, δεν μπορεί να ανταποκριθεί το υπάρχον πλαίσιο Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης». Υπογράμμισε τις βελτιώσεις στην Αρχική Επαγγελματική Εκπαίδευση και τόνισε ότι οι νέες δεξιότητες αποτελούν το «κλειδί» στην ψηφιακή μετάβαση, με χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην αξιοποίησή τους. Ο κ. Καφούνης επαίνεσε, επίσης, τη λειτουργία του Κεντρικού Συμβουλίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεσματικού κοινωνικού διαλόγου.
Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την πρόθεση διεύρυνσης της συνεργασίας, τόσο σε θεσμικό όσο και σε εταιρικό επίπεδο, επενδύοντας στη συνεχή αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού. Στόχος παραμένει η διαρκής ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων μέσα από ποιοτικές και σύγχρονες εκπαιδευτικές πρακτικές.