ΓΔ: 1968.72 -0.08% Τζίρος: 158.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: ΑΠΕ

Με μικρό καλάθι παροχών ο Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα είναι το κύριο μέτρο που θα ανακοινώσει αύριο ο πρωθυπουργός, καθώς η κυβέρνηση κρατά «πυρομαχικά» ενόψει της έντονης αβεβαιότητας στην οικονομία.

Στοχευμένες και «ορισμένου χρόνου» φοροελαφρύνσεις αναμένεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη, λόγω των αβεβαιοτήτων για την εξέλιξη της πανδημίας και των δημοσιονομικών κανόνων που θα ισχύσουν το 2021, καθώς και των ενστάσεων των ευρωπαϊκών θεσμών για αποφυγή παρεμβάσεων με υψηλό δημοσιονομικό κόστος που θα επιβάρυναν το έλλειμμα και θα επέτειναν τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει «κούρεμα» της εισφοράς αλληλεγγύης και των ασφαλιστικών εισφορών με ορίζοντα εφαρμογής ενός έτους, το 2021 και μονιμοποίηση τους τα επόμενα χρόνια ανάλογα με την πορεία της υγειονομικής κρίσης και τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Οι προσεκτικές και συντηρητικές κινήσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο των ελαφρύνσεων στοχεύουν και στη διατήρηση ενός ισχυρού χρηματοδοτικού αποθέματος για την αντιμετώπιση έκτακτων και απρόβλεπτων καταστάσεων στην οικονομία, καθώς ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια την επιδημιολογική καμπύλη και το μέγεθος της ζημιάς στην οικονομία.

Οι νεότερες εκτιμήσεις των διεθνών οίκων και αναλυτών κάνουν λόγο για ανάκαμψη σε σχήμα W και όχι V δηλαδή γρήγορη ανάκαμψη που όμως θα συνοδευθεί από αλλεπάλληλες υποτροπές με απροσδιόριστα αποτελέσματα. Ακόμα και στο πλέον αισιόδοξο σενάριο η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 5% το 2021 έναντι ύφεσης 8%-10% φέτος, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα αναπληρωθούν οι απώλειες στο ΑΕΠ και η επιστροφή του στα επίπεδα του 2019 μετατίθεται για το 2022.    

Τα μέτρα που φέρονται να προκρίνονται είναι τα εξής:

1. Μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Εναλλακτικά εξετάζεται ενιαίο σταθερό ποσό για τις εισφορές υγείας – για παράδειγμα 55 ευρώ – ή ένα σύστημα λίγων κλάσεων, όπως ισχύει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Στο τραπέζι βρίσκεται νέα οριζόντια μείωση στις ποσοστιαίες εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων υπέρ τρίτων. Στο μικροσκόπιο έχουν μπει τα ασφάλιστρα για την επαγγελματική κατάρτιση, την ανεργία, την εργατική κατοικία και εστία.

2. Περιορισμός του ανώτατου πλαφόν υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών από τα 6.500 ευρώ που είναι σήμερα στις 3.000 ευρώ ή και χαμηλότερα με στόχο να ελαφρυνθούν επιχειρήσεις επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που δέχονται ισχυρά χτυπήματα από τον κορονοιό.  

3. Ψαλίδι στην εισφορά αλληλεγγύης έως και 50% για τα εισοδήματα που αποκτούν οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2021 ή κατάργηση της εναλλακτικά για όσους έχουν εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, από 12.000 που ισχύει σήμερα.

4. Μειωμένη προκαταβολή φόρου και για το 2021. Η μείωση του συντελεστή από 30% έως και 100% ισοδυναμεί με ένεση ρευστότητας 1,5 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις

5. Άμεση και σε μία δόση καταβολή των αναδρομικών του ΣτΕ ύψους 1,4 δισ. ευρώ σε 1.000.0000 συνταξιούχους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

6.  Δεύτερο κύμα αναδρομικών για περίπου 180.000 συνταξιούχους που έφυγαν από την εργασία τους μετά από 31 ή και περισσότερα έτη ασφάλισης με βάση τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης που ισχύουν από τον Οκτώβριο του 2019.

Το πακέτο της Θεσσαλονίκης έχει ήδη συζητηθεί με τους θεσμούς και αναμένεται να οριστικοποιηθεί απόψε, μετά και το πέρας των εργασιών του Eurogroup στο τραπέζι του οποίου θα βρεθεί το καυτό θέμα των δημοσιονομικών κανόνων με επίκεντρο το αν θα ισχύσει η «ρήτρα διαφυγής» και το 2021.

Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στις σημερινές συζητήσεις με συγκεκριμένη διαπραγματευτική γραμμή παρουσιάζοντας αναλυτικά στοιχεία για το εύρος της ζημιάς από τον κορονοϊό, το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τις επιπτώσεις της βαθιάς ύφεσης (15,2% στο β’ τρίμηνο του 2020) στα έσοδα και τις δαπάνες του προϋπολογισμού. Βασική επιδίωξη είναι να υπάρξει χαλάρωση, έτσι ώστε οι μειώσεις φόρων να ενταχθούν στο πρόγραμμα αντιμετώπισης των επιπτώσεων από τον κορονοϊό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σενάρια και οι γρίφοι για τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων

Επί 8 μήνες η αρμόδια επιτροπή του ΥΠΕΘΟΟ δεν μπορεί να βγάλει άκρη, ενώ το έργο της θα καθυστερήσει κι άλλο εξαιτίας αλλαγών στη σύνθεσή της. Δύσκολη η καταγραφή των επενδύσεων σε crypto για να επιβληθεί φόρος.
Λογιστικό λογισμικό επιχείρησης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην επιτροπή Οικονομικών ο Κώδικας Φορολογίας Περιουσίας την Τρίτη

Το νομοσχέδιο «Κώδικας Φορολογίας Περιουσίας» του υπουργείου Οικονομικών συζητείται στην αρμόδια επιτροπή την Τρίτη 15 Ιουλίου και αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη 16 Ιουλίου 2025.
Φορολογικές δηλώσεις γραφείου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΓΕΜΗ: Εξοντωτικά πρόστιμα έως 100.000 ευρώ για οικονομικές καταστάσεις

Βαρύτατα πρόστιμα καθιερώνουν τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης για τη μη δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων, φθάνουν ως τα 100.000 ευρώ για εισηγμένες εταιρείες. Εφαρμογή από 1ης Ιανουαρίου 2026.