ΓΔ: 1968.72 -0.08% Τζίρος: 158.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
erga_aerio
Πηγή: Shutterstock.

«Ανάσα» 270 εκατ. στις κατασκευαστικές από τα έργα σε δίκτυα αερίου

Άβαξ, Άκτωρ και Intrakat μεταξύ των μεγάλων εταιρειών που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τους διαγωνισμούς που προκηρύσσει η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου.

Οι απανωτοί διαγωνισμοί της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) για την επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου σε πόλεις της περιφέρειας προσφέρουν σημαντική «ανάσα» στην κατασκευαστική αγορά, καθώς ο συνολικός προϋπολογισμός ξεπερνά τα 270 εκατ. ευρώ. Οι περισσότεροι από τους ισχυρούς ομίλους, αλλά και μικρότερες τεχνικές εταιρείες, διεκδικούν ήδη τους πρώτους διαγωνισμούς.

Την προηγούμενη εβδομάδα εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΔΑ η έναρξη του διαγωνισμού για τα δίκτυα φυσικού αερίου σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας με αρχή από την Θήβα και την Χαλκίδα, προϋπολογισμού 13,4 εκατ. ευρώ. Προκηρύχθηκαν, επίσης, δύο ακόμα διαγωνισμοί για τα δίκτυα φυσικού αερίου σε Σέρρες και Κιλκίς, προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ, και σε Κατερίνη – Αλεξάνδρεια, προϋπολογισμού 18 εκατ. ευρώ. Οι προσφορές στους δύο τελευταίους διαγωνισμούς θα κατατεθούν στις 15 Δεκεμβρίου.

Στα μέσα Οκτωβρίου κατατέθηκαν οι προσφορές για τους δύο πρώτους διαγωνισμούς της ΔΕΔΑ που αφορούσαν την Ξάνθη και τη Δράμα καθώς και την Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή. Προσφορές για το έργο κατασκευής των δικτύων στις δύο πρώτες πόλεις, προϋπολογισμού 17,1 εκατ. ευρώ κατατέθηκαν από τις ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ, Intrakat, Edil Hellas, ΕΡΓΩ ΑΤΕ και την κοινοπραξία ΒΕΡΜΙΟΝ – Αφοί Σούρλα. Στις δύο πόλεις θα κατασκευαστούν περίπου 200 χιλιόμετρα δικτύων διανομής φυσικού αερίου και τουλάχιστον 4.066 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακοί, εμπορικοί, βιομηχανικοί) έως το 2024.

Στον διαγωνισμό για τα δίκτυα σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή, προϋπολογισμού 16,3 εκατ. ευρώ, κατατέθηκαν προσφορές από τις ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ, Intrakat, ΕΡΓΩ ΑΤΕ και Edil Hellas. Προβλέπεται η κατασκευή 170 χιλιομέτρων δικτύων διανομής φυσικού αερίου και τουλάχιστον 5.279 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακοί, εμπορικοί, βιομηχανικοί) έως το 2024.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2020-2024 της ΔΕΔΑ, σε Κατερίνη, Αλεξάνδρεια, Σέρρες και Κιλκίς, θα κατασκευαστούν συνολικά 260 χιλιόμετρα δικτύου, ενώ θα γίνουν τουλάχιστον 8.500 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών) έως το 2024.

Ο σχεδιασμός της ΔΕΔΑ για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προβλέπει, επίσης, την ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου στη Βέροια και στα Γιαννιτσά. Τα έργα σε αυτές τις δύο πόλεις αναμένεται να προκηρυχθούν στις αρχές του 2021. Περιλαμβάνουν την κατασκευή συνολικά 80 χιλιομέτρων δικτύου διανομής φυσικού αερίου και τουλάχιστον 2.500 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών έως το 2024.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το παράδοξο στην ενέργεια: Στα ύψη οι ΑΠΕ, ρεκόρ και στο φυσικό αέριο

Σε υψηλό 8ετίας η κατανάλωση φυσικού αερίου τον Φεβρουάριο παρότι οι ΑΠΕ δίνουν πλέον περισσότερο από 50% της παραγωγής ρεύματος. Τι σημαίνει για την «τσέπη» μας η αυξημένη εξάρτηση από το αέριο.
Διασυνδετήριος αγωγός αερίου
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Cenergy: Αναλαμβάνει έργο διασύνδεσης Ελλάδας – Β. Μακεδονίας

Η Σωληνουργεία Κορίνθου της Cenergy Holdings συμμετέχει στον Διασυνδετήριο Αγωγό Φυσικού Αερίου Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια, τη διασυνδεσιμότητα και την πράσινη μετάβαση στην περιοχή.
PPC Trading- ΔΕΗ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Ενισχύει την παρουσία της στις αγορές ενέργειας με τη θυγατρική PPC Trading

Η νέα, 100% θυγατρική της ΔΕΗ, PPC Trading, θα αναλάβει την κεντρική εκτέλεση δραστηριοτήτων χονδρικής εμπορίας ενέργειας και τη βελτιστοποίηση του ενοποιημένου χαρτοφυλακίου ενέργειας της ΔΕΗ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παίρνει κεφάλι το LNG: Ρεκόρ εισαγωγών από ΗΠΑ που σχεδόν διπλασιάστηκαν

Η εισαγωγή LNG στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 64% στο α’ εξάμηνο 2025, με τη Ρεβυθούσα να δέχεται 27 φορτία που ήταν τα υπερδιπλάσια από την περσινή χρονιά και τις ΗΠΑ να παραμένουν ο κύριος προμηθευτής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς έφτασε η ΔΕΠΑ σε.... ματ στην Gazprom και τι σημαίνει για την αγορά

Ανταγωνιστική τιμή προμήθειας φυσικού αερίου ως το τέλος του 2026 και διαγραφή απαιτήσεων της Gazprom ύψους 400 εκατ. ευρώ πέτυχε η ΔΕΠΑ, την ώρα που η Ελλάδα εξακολουθεί να καλύπτει μεγάλο μέρος των αναγκών της ρωσικό αέριο.