ΓΔ: 1955.83 -0.74% Τζίρος: 205.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

ΔΝΤ: Στο 30% του ΑΕΠ η παραοικονομία στην Ελλάδα

Το ποσοστό της παραοικονομίας κυμαίνεται από 10% έως πάνω από 40% του ΑΕΠ στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες σύμφωνα με νέα έκθεση του ΔΝΤ.

Μείωση στο μέγεθος της παραοικονομίας σε ολόκληρη την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια δείχνει η νέα έκθεση του ΔΝΤ. Παραμένει ωστόσο σημαντικό πρόβλημα κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη και στην Ελλάδα. Το ποσοστό της παραοικονομίας κυμαίνεται από 10% έως πάνω από 40% του ΑΕΠ στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. H Ελλάδα βρίσκεται περίπου στο 30%, πράγμα που σημαίνει ότι επηρεάζονται αρνητικά η φορολογία, οι κοινωνικές παροχές και η απασχόληση.

Η έκθεση τονίζει ότι είναι απαραίτητη μια ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων με ειδικούς για κάθε χώρα οδηγούς για να καταπολεμηθεί με επιτυχία η παραοικονομία, ώστε να μειωθεί και η φορολογία.

Το υψηλότερο επίπεδο παραοικονομίας είδαν οι αναδυόμενες οικονομίες με 30% με 35% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο. Στα ίδια  επίπεδα στα μέσα της δεκαετίας του 2000 παρέμεινε το μέσο μέγεθος της παραοικονομίας στην Ευρώπη. Στην αρχή της δεκαετίας του 2000, Κροατία, Κύπρος, Ελλάδα και Σερβία είδαν την παραοικονομία να αυξάνεται σε αντίθεση με την Τσεχία και τη Β. Μακεδονία που παρουσίασε μειωμένα ποσοστά στα χρόνια αυτά. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παύλος Μυλωνάς Εθνικής Τράπεζας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Π. Μυλωνάς (ΕΤΕ): Η έκρηξη επενδύσεων μεταμορφώνει την ελληνική οικονομία

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς δήλωσε στο συνέδριο του Economist ότι η Ελλάδα διαθέτει ισχυρές βάσεις για να αντέξει τις διεθνείς προκλήσεις και να διατηρήσει υψηλή ανάπτυξη.
RRF
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προειδοποίηση ΔΝΤ για το Ταμείο Ανάκαμψης: Τα οφέλη μπορεί να χαθούν

Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν είναι πανάκεια για την ελληνική οικονομία και τα οφέλη μπορεί να χαθούν, αν δεν ασκήσει υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική η κυβέρνηση, δίνοντας προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους, τονίζεται σε νέα ανάλυση του ΔΝΤ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γήρανση πληθυσμού: Πώς η δημογραφική κρίση γίνεται οικονομική ευκαιρία

Οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι μπορούν να φέρουν μεγάλο μέρισμα στην παγκόσμια οικονομία, εφόσον τα συστήματα υγείας καταφέρουν να τους κρατούν πιο υγιείς, τονίζεται σε άρθρο που δημοσιεύει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.