ΓΔ: 1955.27 -0.77% Τζίρος: 40.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:40:33
Φώτο: Delphi Economic Forum

Π. Μυλωνάς: Ανθεκτική η ανάπτυξη, βασίζεται περισσότερο στις επενδύσεις

Όπως ανέφερε ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας υπάρχει το ενδεχόμενο να σημειωθεί κάποια μικρή επιβράδυνση στο ρυθμό χορήγησης δανείων, κυρίως στα στεγαστικά δάνεια.

Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας βασίζεται κυρίως στις επενδύσεις και τις εξαγωγές και όχι στην κατανάλωση, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο βιώσιμες τις προοπτικές της, τόνισε από το βήμα του Delphi Economic Forum, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, σε ερώτηση του δημοσιογράφου Peter Spiegel, US Managing Editor των Financial Times.

Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα πολύ θετικό σημείο του οικονομικού κύκλου. Μετά την πολυετή κρίση της περασμένης δεκαετίας και τη μεγάλη συρρίκνωση του ΑΕΠ, οι επενδύσεις στην ελληνική οικονομία έχουν αυξηθεί σε διψήφιο ποσοστό και φτάνουν το 13%-14% του ΑΕΠ, ενώ προβλέπεται να πλησιάσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 18-19% τα επόμενα χρόνια. Οι περισσότερες επενδύσεις πραγματοποιούνται στους κλάδους της Ενέργειας και του Τουρισμού, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι κλάδοι που προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Οι ελληνικές τράπεζες, συμπλήρωσε ο κ. Μυλωνάς στηρίζουν αποφασιστικά τις επενδύσεις και είναι έτοιμες να χρηματοδοτήσουν και νέα μεγάλα επενδυτικά σχέδια.

Αναφορικά με την ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ, ο CEO της Εθνικής Τράπεζας τόνισε ότι καταγράφεται ισχυρό momentum χάρη της οικονομικής αναδιάρθρωσης, μετά από την δεκαετή κρίση χρέους. Η ελληνική οικονομία, σημείωσε ο κ. Μυλωνάς, αναπτύχθηκε με ισχυρό ρυθμό το 2021 και το 2022, ενώ και το 2023 η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα φτάσει ίσως και θα ξεπεράσει το επίπεδο του 2,5%, αρκετά υψηλότερο των υπολοίπων ευρωπαϊκών οικονομιών.

Για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο ρυθμό χορήγησης δανείων, ο ίδιος διατύπωσε την εκτίμηση ότι σε τέτοιες συνθήκες ανάπτυξης, δεν αναμένεται να δούμε μεγάλη μείωση των χορηγήσεων, παρά τη σημαντική αύξηση των επιτοκίων. Υπάρχει το ενδεχόμενο να σημειωθεί κάποια μικρή επιβράδυνση στο ρυθμό χορήγησης δανείων, κυρίως στα στεγαστικά δάνεια, αλλά σε καμία περίπτωση, όπως τόνισε, δεν παρατηρείται ούτε προβλέπεται μείωση της ζήτησης για επιχειρηματικά δάνεια.

Σε ερώτηση εάν οι πολυεθνικοί κολοσσοί που επενδύουν στην Ελλάδα εμπιστεύονται τις ελληνικές τράπεζες, ο κ. Μυλωνάς απάντησε κατηγορηματικά ότι οι επενδύσεις που πραγματοποιούνται ήδη από τους πολυεθνικούς κολοσσούς στη χώρα μας, χρηματοδοτούνται κατά συντριπτική πλειοψηφία από τις ελληνικές τράπεζες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χρ. Μεγάλου: Ανθεκτική κερδοφορία για Piraeus παρά τη μείωση επιτοκίων

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τρ. Πειραιώς επιβεβαίωσε τον στόχο για καθαρά έσοδα τόκων 1,9 δισ. το 2025. Εξαιρετική η πορεία των νέων δανείων με χορηγήσεις 1,1 δισ. το α' τρίμηνο. Ρεκόρ χαμηλού δείκτη «κόκκινων» δανείων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Business as usual στο πρώτο τρίμηνο με ισχυρή αύξηση δανείων

Ισχυρό ξεκίνημα για τις τράπεζες το 2025 με αιχμή τα δάνεια σε επιχειρήσεις. Δεν επηρεάστηκαν από τον «θόρυβο» του εμπορικού πολέμου και την αναταραχή στα χρηματιστήρια. Επιδόσεις σύμφωνες ή και υψηλότερες των business plans.
Επιτόκια
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με επιτόκια Ευρώπης δανείζονται νοικοκυριά – επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Σε χαμηλό 20ετίας η απόκλιση ελληνικών - ευρωπαϊκών επιτοκίων για τις επιχειρήσεις. Κοντά στα ευρωπαϊκά επίπεδα τα επιτόκια δανείων και για τα νοικοκυριά. Γιατί αυτό δεν ισχύει για τα επιτόκια καταθέσεων.
Τράπεζα σε γυάλινο κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε υψηλό 15ετίας τα δάνεια προς επιχειρήσεις, καθηλωμένα τα στεγαστικά

Σε μεγάλες επιχειρήσεις το 75% των δανείων. Κυριαρχούν βιομηχανία, εμπόριο και ενέργεια. Στο +25% τα δάνεια σε μικρομεσαίες το 2024. Περισσότερα καταναλωτικά από στεγαστικά πέρυσι. Έκλεισε η ψαλίδα επιτοκίων Ελλάδας - ΕΕ.
Τράπεζα υαλοπίνακες κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Στόχος για νέα δάνεια πάνω από 10 δισ. ευρώ το 2025

Για να διατηρήσουν την κερδοφορία τους τα επόμενα χρόνια, οι τράπεζες πρέπει να αυξήσουν το δανειακό τους χαρτοφυλάκιο, λόγω της μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, αφού η κερδοφορία τους εξαρτάται κατά μεγάλο μέρος από τα επιτοκιακά δάνεια.