Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, εξέφρασε την ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης για τις διεθνείς εξελίξεις, υπογραμμίζοντας πως η παρούσα γεωπολιτική κρίση προστίθεται σε μια μακρά αλυσίδα πρωτοφανών δυσκολιών.
Παρά ταύτα, υποστήριξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στη «δυνατότερη θέση των τελευταίων δεκαετιών» σε όλα τα επίπεδα –διπλωματικά και αμυντικά– και, όπως δήλωσε, «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη χώρα».
Ο κ. Μαρινάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση εργάζεται εντατικά για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, με διπλωματικές επαφές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με ηγέτες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Τόνισε πως «το τελευταίο πράγμα που επιθυμούμε είναι μια συζήτηση περί πυρηνικών όπλων του Ιράν».
Αναφερόμενος στον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέδειξε τη σημασία της ευρωπαϊκής επικύρωσης των δυνητικών ορίων της χώρας. Σχολίασε με έντονη κριτική την τουρκική στάση, χαρακτηρίζοντας τις πρόσφατες κινήσεις της Άγκυρας «ανυπόστατες» και «προαναγγελθείσες αντιδράσεις χωρίς έννομα αποτελέσματα».
«Η Ελλάδα έκανε στέρεα βήματα μετά από δεκαετίες ακινησίας», είπε, υπενθυμίζοντας την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και τις συμφωνίες ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία.
Παράλληλα, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για διαστρέβλωση της εικόνας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέτυχε σε ελάχιστα χρόνια ενέργειες και συμφωνίες που εκκρεμούσαν επί δεκαετίες. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα ψηλώνει ουσιαστικά, ενδυναμώνεται και χαράζει ξεκάθαρες στρατηγικές επιλογές, αντί να αντιδρά επιδερμικά».
Ο κ. Μαρινάκης ερωτήθηκε και για το βιβλίο του Αντώνη Σαμαρά και τις ερμηνείες ότι η κριτική του πρωθυπουργού απευθυνόταν σε αυτόν. «Όσα είπε ο πρωθυπουργός ήταν αντικειμενικά, δεν είχαν συγκεκριμένο αποδέκτη», απάντησε, συμπληρώνοντας ότι η πιο άδικη κριτική προς την κυβέρνηση είναι αυτή που αφορά την εξωτερική πολιτική και την άμυνα.
Αναφερόμενος στην επικείμενη ψηφοφορία για την παραπομπή πρώην υπουργού σε Προανακριτική Επιτροπή, ο κ. Μαρινάκης μίλησε για «πρωτοφανή πολιτική στάση», καθώς –όπως σημείωσε– η κυβερνητική πλειοψηφία οδηγεί στέλεχός της στη Δικαιοσύνη.
Τόνισε πως η διαδικασία αποδεικνύει ότι «δεν υπάρχει πρόθεση συγκάλυψης», υπογραμμίζοντας ότι το Δικαστικό Συμβούλιο είναι αρμόδιο να κρίνει «ποιοι μάρτυρες θα καταθέσουν, ποια είναι τα αδικήματα και ποια τα εμπλεκόμενα πρόσωπα».
Σχολιάζοντας τις καταγγελίες της κυρίας Καρυστιανού περί απειλών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως σέβεται απόλυτα τον ανθρώπινο πόνο και δεν προτίθεται να αντιπαρατεθεί με συγγενείς θυμάτων.\
Ωστόσο, εξέφρασε απορία για τη χρονική συγκυρία των δηλώσεων, δεδομένης της συζήτησης στη Βουλή, και έθεσε ερωτήματα ως προς την καταγγελία: «Είναι δυνατόν να απειλείται κάποιος και να μη λέει ποιος τον απείλησε στην Αστυνομία;». Ο ίδιος επισήμανε ότι και ο ίδιος έχει στραφεί στις Αρχές για απειλές που δέχθηκε στα κοινωνικά δίκτυα.
Κλείνοντας, δήλωσε την εμπιστοσύνη του στην Ελληνική Αστυνομία, λέγοντας: «Όποιος νιώθει ότι απειλείται, να ξέρει πως η Αστυνομία προσφέρει προστασία».