Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Ευρωπαίο επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Μάγκνους Μπρούνερ.
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η εφαρμογή του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο, με ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα των επιστροφών μεταναστών, καθώς και στις συμφωνίες συνεργασίας με τρίτες χώρες.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία του ελέγχου της μεταναστευτικής ροής από την ανατολική Λιβύη προς την Ελλάδα, τονίζοντας πως πρέπει να αποφευχθεί η παγίωση μιας νέας μεταναστευτικής διαδρομής προς τη νότια Κρήτη.
Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κινητοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνοντας τη σημασία της επερχόμενης επίσκεψης του κ. Μπρούνερ στη Λιβύη στις 8 Ιουλίου, συνοδευόμενου από τους υπουργούς Μετανάστευσης Ελλάδας, Ιταλίας και Μάλτας.
«Τους τελευταίους μήνες έχουμε διαπιστώσει σημαντική πίεση στη διαδρομή μεταξύ ανατολικής Λιβύης και νότιας Κρήτης.
Αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να τεθεί υπό έλεγχο. Θα συνεργαστούμε με τις λιβυκές αρχές ώστε τα σκάφη να μην αναχωρούν καν από τις ακτές τους», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο πρωθυπουργός και ο επίτροπος αντάλλαξαν απόψεις για τις πρόσφατες Συνόδους Κορυφής σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε., καθώς και για την ευρωπαϊκή στήριξη στη μεταναστευτική πολιτική.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις εξελίξεις, τονίζοντας ότι υπάρχει αυξανόμενη στήριξη στην ευρωπαϊκή ατζέντα για επιστροφές, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των εξωτερικών προκλήσεων στην κεντρική και ανατολική Μεσόγειο.
Από την πλευρά του, ο κ. Μπρούνερ ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη συνεργασία και τη συμβολή της στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόνισε ότι «τα ελληνικά σύνορα είναι και σύνορα της Ε.Ε.» και υπογράμμισε τη σημασία της ενότητας στη διαχείριση του μεταναστευτικού.
Αναφερόμενος στο ταξίδι του στη Λιβύη, ο Ευρωπαίος επίτροπος επισήμανε ότι αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της προσέγγισης «Ομάδα Ευρώπη», με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας με τις αρχές της Λιβύης για την ανάσχεση της παράνομης μετανάστευσης.
Παράλληλα, σημείωσε ότι επίκεινται σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με βασικούς πυλώνες τη λειτουργία του συμφώνου μετανάστευσης και την ανάγκη συμφωνίας για τον κανονισμό των επιστροφών.
Ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του, ο κ. Μπρούνερ επανέλαβε τη σημασία της έννοιας της «ασφαλούς τρίτης χώρας» και της ανάγκης για συνοχή και συνεργασία στην Ευρώπη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.