ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Φωτογραφία Υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Αξιολόγηση ΕΣΥ από τους ασθενείς με νέο ψηφιακό εργαλείο

Με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών του ΕΣΥ, παρουσιάστηκε το νέο ψηφιακό εργαλείο αξιολόγησης από ασθενείς, που θα εφαρμόζεται σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Ένα νέο ψηφιακό εργαλείο αξιολόγησης των υπηρεσιών στα δημόσια νοσοκομεία παρουσιάστηκε επισήμως την Τετάρτη 9 Ιουλίου από την ηγεσία των Υπουργείων Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Το εργαλείο απευθύνεται σε ασθενείς που εξέρχονται από το νοσοκομείο και στοχεύει στη συλλογή αντικειμενικών δεδομένων για την εμπειρία τους, μέσω ανώνυμων ερωτηματολογίων.

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε πως πρόκειται για ένα «φιλόδοξο εργαλείο» που επιτρέπει στους χρήστες του ΕΣΥ να αξιολογούν τις παρεχόμενες υπηρεσίες ανά κλινική. 

Όπως είπε, «στόχος είναι να δώσουμε φωνή στους πολίτες, ώστε να γνωρίζουμε ακριβώς τι συμβαίνει μέσα στα νοσοκομεία». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι τα στοιχεία θα αξιοποιούνται για να ενισχυθεί η διαφάνεια και η λογοδοσία, ενώ θα θεσμοθετηθεί η δημοσιοποίηση μηνιαίου δείκτη ευαρέσκειας για κάθε νοσοκομείο.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου σημείωσε ότι το εργαλείο αξιολόγησης εντάσσεται στην ψηφιακή στρατηγική του κράτους, μετά την επιτυχή έναρξη αξιολόγησης του Δημοσίου. 

Όπως είπε, «πρόκειται για το επόμενο, πιο απαιτητικό βήμα στην ανατροφοδότηση της πολιτείας από τους πολίτες». Ο κ. Παπαστεργίου χαρακτήρισε την Υγεία ως κρίσιμο πεδίο παρέμβασης και υπογράμμισε ότι στόχος είναι ένα «σύγχρονο, αποδοτικό και ανθρώπινο σύστημα υγείας».

Ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι «δεν μιλάμε για ένα απλό ερωτηματολόγιο, αλλά για μια παρέμβαση που θα διαμορφώσει νέα κουλτούρα λογοδοσίας»

Χαρακτήρισε το εργαλείο ως «ΕΣΥ για το ΕΣΥ», εννοώντας ότι οι ίδιοι οι πολίτες θα είναι οι οδηγοί της αναμόρφωσης του δημόσιου συστήματος υγείας.

Οι ασθενείς θα λαμβάνουν SMS πέντε ημέρες μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο με σύνδεσμο προς ανώνυμο ερωτηματολόγιο, διάρκειας έως επτά ημερών. 

Ερωτήσεις αφορούν την εξυπηρέτηση, τις συνθήκες υγιεινής, την αλληλεπίδραση με το προσωπικό, την καθαριότητα και την ικανοποίηση από τη φροντίδα.

Η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη δήλωσε ότι το νέο μοντέλο στοχεύει «στην ουσιαστική ενσωμάτωση της φωνής του ασθενούς στο ΕΣΥ, ως ισότιμου συνομιλητή και όχι απλού αποδέκτη φροντίδας».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης διαβεβαίωσε ότι όλα τα δεδομένα είναι πλήρως ανωνυμοποιημένα και δεν μπορούν να συνδεθούν με συγκεκριμένα πρόσωπα. 

Για ηλικιωμένους ασθενείς, στα νοσοκομεία θα υπάρχει προσωπικό υποστήριξης, ενώ το ερωτηματολόγιο είναι απλό και φιλικό προς όλους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ