Στη σημαντική πρόοδο του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» και στις νέες παρεμβάσεις για την υγεία των πολιτών αναφέρθηκε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, κατά τη διάρκεια της παρουσίας της στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, με τους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Κατερίνα Δούκα.
Η κ. Αγαπηδάκη υπογράμμισε ότι πάνω από 3 εκατομμύρια πολίτες έχουν ήδη πραγματοποιήσει δωρεάν προληπτικές εξετάσεις μέσω του «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ», επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά η χώρα διαθέτει μια οργανωμένη και εκτεταμένη εθνική πολιτική πρόληψης.
Όπως δήλωσε, το πρόγραμμα για τα καρδιαγγειακά έχει αποτελέσει βάση για νέα, στοχευμένα προγράμματα πρόληψης, με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες.
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των δράσεων πρόληψης, η Αναπληρώτρια Υπουργός ανακοίνωσε τη δημιουργία νέου προγράμματος που θα στοχεύει στην έγκαιρη διάγνωση νεφρικής δυσλειτουργίας.
Όπως σημείωσε, τα άτομα με διαβήτη ή υψηλή χοληστερίνη βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο και πρέπει να εντοπίζονται εγκαίρως ενδεχόμενες πρώιμες βλάβες. Η πρόληψη, είπε, είναι κρίσιμη, καθώς η νεφρική βλάβη δεν παρουσιάζει συμπτώματα στα αρχικά στάδια.
Η κ. Αγαπηδάκη ανακοίνωσε επίσης πως από τον Σεπτέμβριο θα διατίθεται δωρεάν φαρμακευτική αγωγή για την παχυσαρκία, σε ενήλικες με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) άνω του 40.
Το νέο πρόγραμμα θα συνοδεύεται από διατροφική υποστήριξη και καθοδήγηση για φυσική άσκηση, ενώ θα προηγείται υποχρεωτική αξιολόγηση από παθολόγο, ενδοκρινολόγο ή γενικό γιατρό.
Η Αναπληρώτρια Υπουργός τόνισε ότι τα φάρμακα δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως «μαγική λύση», αλλά να εντάσσονται σε μια συνολική στρατηγική πρόληψης και αλλαγής συμπεριφοράς.
«Χτίζουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα κουλτούρα πρόληψης – πάμε για έλεγχο όταν νιώθουμε καλά, όχι όταν εμφανιστεί το πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο της καταπολέμησης της παιδικής παχυσαρκίας, η κ. Αγαπηδάκη ανακοίνωσε και τη δημιουργία νέας ψηφιακής εφαρμογής με δωρεάν προγράμματα άσκησης για όλη την οικογένεια.
Μέσα από εκπαιδευτικά βίντεο, παιδιά και ενήλικες θα μπορούν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και να υιοθετούν πιο υγιεινές συνήθειες, στοχεύοντας σε μακροπρόθεσμη αλλαγή συμπεριφορών υγείας.
Η εφαρμογή εντάσσεται στις δράσεις του Υπουργείου Υγείας για την προώθηση της φυσικής δραστηριότητας και την ενίσχυση της πρόληψης μέσω καινοτομίας και ψηφιακών εργαλείων.