ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Α.Σ.Ε.Π. πρόσοψη κτιρίου
Η πρόσοψη του κτιρίου του Α.Σ.Ε.Π. στην Αθήνα.

Νέο προσοντολόγιο: Διορισμοί στο Δημόσιο για αποφοίτους νέων τμημάτων ΑΕΙ

Το ΥΠΕΣ αναμορφώνει το Προσοντολόγιο-Κλαδολόγιο, διευρύνοντας τις ευκαιρίες ένταξης στη δημόσια διοίκηση για μηχανικούς και αποφοίτους νέων πανεπιστημιακών τμημάτων, με στόχο την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού.

Σε μια περίοδο ραγδαίων μετασχηματισμών στη δημόσια διοίκηση, το υπουργείο Εσωτερικών προωθεί τη συνολική αναβάθμιση και ενίσχυση του Προσοντολογίου - Κλαδολογίου για τις υπηρεσίες του Δημοσίου.

Η στρατηγική αυτή στοχεύει στη διεύρυνση των ευκαιριών ένταξης στη δημόσια διοίκηση για χιλιάδες μηχανικούς, επιστήμονες και επαγγελματίες – απόφοιτους νεοσύστατων πανεπιστημιακών τμημάτων. Επίκειται, μάλιστα, η δημοσίευση του επικαιροποιημένου Προεδρικού Διατάγματος 85/2022, το οποίο φιλοδοξεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας, ενσωματώνοντας τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις στη λειτουργία του κράτους.

Η εν λόγω μεταρρύθμιση αποτελεί καρπό πολύμηνης και συστηματικής διαβούλευσης με ακαδημαϊκούς, επιστημονικούς φορείς, επαγγελματικές ενώσεις και πολίτες, υπό την επίβλεψη της Επιτροπής Θεμάτων Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα. Βασικός στόχος είναι η αντιμετώπιση του κατακερματισμού των ειδικοτήτων και η εναρμόνιση των αναγκών της δημόσιας διοίκησης με τη δυναμική της σύγχρονης κοινωνίας και οικονομίας.

Βασικά σημεία της αναμόρφωσης

Οι παρεμβάσεις που υιοθετούνται περιλαμβάνουν:

  • Αναθεώρηση και προσαρμογή των γενικών διατάξεων του Π.Δ. 85/2022 (άρθρα 1-16)
  • Δημιουργία νέων κλάδων και ειδικοτήτων σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες
  • Εμπλουτισμό των απαιτούμενων προσόντων πρόσληψης με σύγχρονες εκπαιδευτικές και επαγγελματικές γνώσεις
  • Κατάργηση ή αναδιαμόρφωση υφιστάμενων τομέων και κλάδων με στόχο τη μείωση της πολυδιάσπασης
  • Ανακατατάξεις ταυτοποίησης και αντιστοίχισης ειδικοτήτων

Όπως επισημαίνει η υφυπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη, «οι νέες δυναμικές που αναπτύσσονται, αλλά και τα νέα επαγγέλματα που αναδύονται, αποτελούν αντικείμενο όχι μόνο προβληματισμού, αλλά και εναρμόνισης του ελληνικού δημόσιου τομέα με τις νέες συνθήκες».

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη στρατηγική επένδυση του υπουργείου στην αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου, ώστε να ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες ποιοτικής και ταχύτερης εξυπηρέτησης του πολίτη.

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις αναμένεται να ωφεληθούν άμεσα δεκάδες χιλιάδες επιστήμονες και επαγγελματίες, κυρίως νέοι απόφοιτοι σύγχρονων πανεπιστημίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα διορισμού σε κλάδους υψηλής ζήτησης, όπως Πολιτικοί Μηχανικοί, Μηχανολόγοι, Ηλεκτρολόγοι και άλλοι μηχανικοί, αποφοίτους νέων Πολυτεχνικών Σχολών – μεταξύ άλλων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος.

Έτσι, αντιμετωπίζεται το πρόβλημα που ίσχυε με την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων και τις δυνατότητες απασχόλησης στο Δημόσιο.

Θεσμική κατοχύρωση νέων επαγγελμάτων

Επιπλέον, το νέο πλαίσιο θεσπίζει σαφείς προϋποθέσεις ένταξης στο Δημόσιο για ειδικότητες όπως Δημοσιογράφος Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, καθώς και αρκετές τεχνικές ειδικότητες σχετικές με τα μέσα σταθερής τροχιάς. Ενισχύεται επίσης η εξειδίκευση σε νεοεμφανιζόμενα πεδία, συμπεριλαμβανομένων κλάδων που προκύπτουν από το σύγχρονο γεωπολιτικό περιβάλλον, όπως η μεταναστευτική πολιτική.

Οι νέοι κλάδοι και ειδικότητες ανά κατηγορία εκπαίδευσης

Η επικαιροποίηση του ΠΔ 85/2022 οδηγεί στην ίδρυση 31 νέων κλάδων και ειδικοτήτων, οι οποίοι διαρθρώνονται ως εξής:

  • Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση (ΠΕ): Εργαστηριακής Γενετικής, Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Συμβούλων Σταδιοδρομίας/Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Επιθεωρητών Λειτουργίας, Μηχανικών Προμηθειών, Συντονιστών Δικτύου Λειτουργίας Συρμών, Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, Θεολόγων, Δημοσιογράφων, Διαπολιτισμικών Μεσολαβητών, Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών, Ειδικής Φυσικής Αγωγής.
  • Τεχνολογική Εκπαίδευση (ΤΕ): Συμβούλων Σταδιοδρομίας/Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Επιθεωρητών Λειτουργίας, Συντονιστών Δικτύου Λειτουργίας Συρμών, Δημοσιογράφων, Διαπολιτισμικών Μεσολαβητών.
  • Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (ΔΕ): Φροντιστών-Συνοδών ΑμεΑ, Διαπολιτισμικών Μεσολαβητών, Διαμεσολαβητών, Προσωπικού Έκδοσης και Ελέγχου Εισιτηρίων, Εποπτών Συρμών, Ρυθμιστών Κυκλοφορίας Συρμών, Χειριστών Αναβατήρων Χιονοδρομικών, Συνοδών Σπηλαίων, Εκπαιδευτών Σκύλων, Ειδικών Θεραπευτών, Υπαλλήλων Ελλιμενισμού, Ηλεκτροτεχνιτών Εμπορικού Ναυτικού.
  • Υποχρεωτική Εκπαίδευση (ΥΕ): Εργατών Δακοκτονίας, Εργατών Φροντίδας Ζώων.

Η στρατηγική διεύρυνση του Προσοντολογίου - Κλαδολογίου ανοίγει ορίζοντες για επαγγελματική σταδιοδρομία στο Δημόσιο όχι μόνο σε παραδοσιακά επαγγέλματα, αλλά και σε πληθώρα νέων ειδικοτήτων, συμβάλλοντας στην ευελιξία και τον σύγχρονο ρόλο του κράτους στην ελληνική κοινωνία και οικονομία.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχολείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μέτρα διευκόλυνσης υπαλλήλων του Δημοσίου με παιδιά στο σχολείο

Διευκολύνσεις στους δημοσίους υπαλλήλους με παιδιά ηλικίας μέχρι Γ' γυμνασίου προσφέρει η κυβέρνηση, καθώς δεν προβλέπεται η λειτουργία ολοήμερου. Τι θα γίνει με τις καλοκαιρινές άδειες.
ποντίκι υπολογιστή χρήστης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκινά αυτή την εβδομάδα η αξιολόγηση του Δημοσίου από τους πολίτες

Με στόχο την αναβάθμιση της συνεργασίας μεταξύ πολιτών και κράτους, η κυβέρνηση λανσάρει την πρώτη ηλεκτρονική πλατφόρμα, επιτρέποντας στους πολίτες να αξιολογήσουν τις δημόσιες υπηρεσίες.