Την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για τα οξυμένα προβλήματα που πλήττουν τον κλάδο της κτηνοτροφίας απαίτησαν περίπου 70 κτηνοτρόφοι, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν για παράσταση διαμαρτυρίας πλησίον του Μεγάρου Μαξίμου.
Οι διαμαρτυρόμενοι κτηνοτρόφοι ταξίδεψαν στην Αθήνα με ιδιωτικά οχήματα και λεωφορεία από τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τη Στερεά Ελλάδα, καθώς και άλλες περιοχές της χώρας, συμμετέχοντας σε κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε σε συνεννόηση με τις αστυνομικές αρχές και με προτεραιότητα τη δημόσια τάξη.
Ο Γιώργος Τερζάκης, πρόεδρος των κτηνοτρόφων Μαγνησίας, επισήμανε πως "ο λόγος που μας έκανε να ξεσηκωθούμε και να βγούμε στους δρόμους είναι πρώτον γιατί τα σπίτια μας υποφέρουν, ζώα δεν έχουμε πλέον. Αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει στο σημείο να ξεκληρίζονται χωριά ολόκληρα από τις επιπτώσεις των ζωονόσων, της πανώλης και της ευλογιάς".
Τόνισε ότι "θανατώνεται όλο το κοπάδι, οι κτηνοτρόφοι μένουν χωρίς ζώα και χωρίς δουλειά. Δεν μας ρωτήσανε όλο αυτόν το χρόνο πως περνάμε οι κτηνοτρόφοι. Πως ζούμε. Δεν έχουν παγώσει τα χρέη, έχουμε δάνεια που τρέχουν, μας κόβουνε το ρεύμα.
Δεν το αξίζαμε αυτό. Τα προβλήματα του κλάδου είναι τεράστια. Ήρθαμε εδώ σήμερα για να βρεθεί λύση, να μας δώσουν ένα πλάνο πενταετίας για τη στήριξη της κτηνοτροφίας".
Ανάλογη εικόνα μετέφερε ο Πέτρος Μπασαγιάννης, κτηνοτρόφος από τον Αλμυρό Μαγνησίας, ο οποίος ανέφερε: "Η περιοχή μας έχει πληγεί πολύ τον τελευταίο χρόνο, έχει χάσει πολλά κοπάδια.
Υπάρχουν πολλά νέα παιδιά που έχουν ανοίξει τώρα τα σπίτια τους, όπως και εγώ, και το μέλλον μας πλέον είναι αβέβαιο". Ο κ. Μπασαγιάννης πρόσθεσε: "δεν έχουμε καμία στήριξη από το κράτος.
Ας βγει πλέον η κυβέρνηση να μας ξεκαθαρίσει, θέλει εμάς τους κτηνοτρόφους μετανάστες στο εξωτερικό ή θέλει πραγματικά να μείνουμε στα χωράφια και στις μονάδες μας. Εδώ και 10 μήνες είμαστε σε απόγνωση εξαιτίας των ζωονόσων και δεν τολμάμε να πάμε να ανοίξουμε τους στάβλους μας".
Την απελπισία των κτηνοτρόφων τόνισε και η πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Δήμου Πύλης, Βίκυ Σαργιώτη, δηλώνοντας: "Σήμερα ήρθαμε όσοι μπορέσαμε εδώ στην Αθήνα να διαμαρτυρηθούμε.
Τα αιτήματά μας είναι πολλά και σοβαρά. Δυστυχώς, η κτηνοτροφία έχει πεθάνει και έχουν πέσει πάνω της τα σαρκοφάγα να την αποτελειώσουν".
Επιπροσθέτως, δήλωσε: "Θέλουμε τη στήριξη της Πολιτείας. Δεν έχει σημασία πόσοι είμαστε εδώ σήμερα. Έχει σημασία να πάρουμε λύσεις στα προβλήματά μας, να έχουμε και οικονομική και ψυχολογική στήριξη. Δεν έχουμε πλέον την ψυχική δύναμη να συνεχίσουμε, να πάμε στις μονάδες μας, με το φόβο αν τα ζώα μας είναι άρρωστα".
Σύμφωνα με το ψήφισμά τους, οι βασικές διεκδικήσεις των κτηνοτρόφων περιλαμβάνουν:
- Άμεση πρόσληψη και αποστολή κτηνιάτρων στις πληγείσες περιοχές.
- Ενίσχυση των μέτρων καταπολέμησης της ευλογιάς και βελτίωση της υγειονομικής προστασίας.
- Ταχύτατες αποζημιώσεις για τα θανατωθέντα ζώα, καθώς και άμεση οικονομική ενίσχυση για ζωοτροφές.
- Κατάρτιση πενταετούς σχεδίου ανασυγκρότησης για την ελληνική κτηνοτροφία.
- Δίκαιες ενισχύσεις χωρίς περικοπές.
- Άρση της άδικης επιβάρυνσης με το πρόστιμο των 415 εκατ. ευρώ λόγω ΟΠΕΚΕΠΕ.
Οι εκπρόσωποι του κλάδου ξεκαθαρίζουν πως η βιωσιμότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας εξαρτάται άμεσα από την ανταπόκριση της Πολιτείας στα αιτήματα για ουσιαστική στήριξη και διαμόρφωση ενός σταθερού και δίκαιου πλαισίου λειτουργίας.