Τη νέα δωρεάν υπηρεσία Διατροφικής Τηλεσυμβουλευτικής που υλοποιείται από το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας, παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Η κ. Αγαπηδάκη, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, υπογράμμισε πως το υπουργείο Υγείας προχωρά σε μια σημαντική πρωτοβουλία εστιασμένη στην πρόληψη.
Το πρόγραμμα «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» χαρακτηρίστηκε ως η αιχμή του δόρατος των προληπτικών εξετάσεων, θέτοντας παράλληλα έναν διπλό εθνικό στόχο: βελτίωση της υγείας για όλους και ένα δυνατό ξεκίνημα ζωής για τα παιδιά.
Όπως εξήγησε, όταν οι οικογένειες προσέρχονται στον παιδίατρο, πραγματοποιείται αξιολόγηση των παιδιών για ενδείξεις υπερβολικού βάρους ή παχυσαρκίας. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί πρόβλημα, το παιδί παραπέμπεται δωρεάν για Διατροφική Τηλεσυμβουλευτική στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Παχυσαρκίας.
Το κέντρο έχει στελεχωθεί στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με τη UNICEF, με ειδικούς διατροφολόγους, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, προσφέροντας ολιστική υποστήριξη χωρίς κόστος για τις οικογένειες.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τον Μάιο έως σήμερα, έχουν ήδη παραπεμφθεί περίπου 200 οικογένειες, εκ των οποίων οι περισσότερες περιλαμβάνουν παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις μόλις 2 ετών. Η κ. Αγαπηδάκη σημείωσε πως η Ελλάδα παρουσιάζει, «δυστυχώς, υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας ακόμη και σε τόσο μικρές ηλικίες».
Οι γονείς, όπως επισήμανε, τονίζουν δύο σημαντικές παραμέτρους: Πρώτον, δεν ανέμεναν μια τόσο ολοκληρωμένη δωρεάν υποστήριξη, και δεύτερον, για αρκετά παιδιά, που έχουν βιώσει απώλεια γονέα και συνοδεύονται από κηδεμόνες, αυτή η υποστήριξη αποδεικνύεται καθοριστική.
Παράλληλα, παρατηρούνται και περιστατικά παιδιών που έχουν πέσει θύματα έντονου bullying λόγω της παχυσαρκίας, επηρεάζοντας περαιτέρω το ψυχολογικό τους προφίλ.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας υπογράμμισε πως η παχυσαρκία αποτελεί πολυπαραγοντικό φαινόμενο και τόνισε τη σημασία της πρόσβασης των οικογενειών σε υγιεινά τρόφιμα.
Γι’ αυτό, σε συνέργεια με την οργάνωση «Μπορούμε», έχουν δρομολογηθεί εκτεταμένες δράσεις δωρεάς τροφίμων. Μέχρι τώρα, 60.000 παιδιά από 907 σχολεία συμμετέχουν στη δράση, συλλέγοντας και διανέμοντας δεκάδες τόνους τροφίμων από λαϊκές αγορές σε οικογένειες που δυσκολεύονται να τα αγοράσουν.
Επιπλέον, η κ. Αγαπηδάκη ανέδειξε το θέμα της σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα, αποκαλύπτοντας ότι η μέση αξία τροφίμων που πετάει κάθε πολίτης αγγίζει τα 1.000 ευρώ ετησίως. «Δηλαδή, πετάμε καθένας μας, κάθε χρόνο, τρόφιμα αξίας 1.000 ευρώ και την ίδια στιγμή στη γειτονιά μας υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά τρόφιμα», σχολίασε.
Μέσω της συνεργασίας με τη UNICEF, το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να καλύψει αυτές τις ανάγκες και καλεί τους δήμους να επικοινωνήσουν για να αξιοποιήσουν τις διαθέσιμες δυνατότητες διανομής αγαθών με αξιοπρέπεια.