Θετική γνωμοδότηση έλαβε η ιταλική γαστρονομική παράδοση από την επιτροπή ειδημόνων της Unesco, όσον αφορά την αναγνώρισή της ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Η επιτροπή, με μη δεσμευτική αλλά σημαντική εισήγηση, υποστήριξε την ένταξη της ιταλικής κουζίνας στα αγαθά που χρήζουν προστασίας και ανάδειξης.
Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί τον Δεκέμβριο στο Νέο Δελχί από την αρμόδια διακυβερνητική επιτροπή της Unesco.
Η υποψηφιότητα της Ιταλίας συντονίζεται από τα υπουργεία Πολιτισμού και Γεωργίας, με τη συνεργασία αγροτικών ενώσεων και συνδέσμων του γαστρονομικού τομέα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον πλούτο της ιταλικής γαστρονομίας, που περιλαμβάνει αναρίθμητες συνταγές από κάθε περιφέρεια, αποτυπώνοντας μια παράδοση αιώνων. Αν η διακυβερνητική επιτροπή επιβεβαιώσει τη γνωμοδότηση των ειδημόνων, η ιταλική κουζίνα θα είναι η πρώτη που λαμβάνει αυτή τη διεθνή αναγνώριση για το σύνολο της γαστρονομικής της κληρονομιάς.
«Η τεχνική γνωμοδότηση μας λέει ότι η υποψηφιότητά μας προετοιμάστηκε άρτια και ταυτίζεται με τους στόχους του διεθνούς οργανισμού», δήλωσε ο καθηγητής Πιέρ Λουίτζι Πετρίλο, επιμελητής του φακέλου υποψηφιότητας και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Γκουίντο Κάρλι της Ρώμης. Ο ίδιος επισήμανε πως «δεν υπάρχει όμως ακόμη καμία βεβαιότητα, διότι σε ένα μήνα η διακυβερνητική επιτροπή αρμόδια για την άυλη κληρονομία της Unesco θα μπορούσε και να ανατρέψει την απόφαση των ειδημόνων».