ΓΔ: 1970.24 0.16% Τζίρος: 193.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Avramopoulos
Shutterstock

Δ. Αβραμόπουλος: Να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή απάντηση για το Μεταναστευτικό

Ο πρώην Επίτροπος σημείωσε πως Ελλάδα και Ιταλία βρίσκονται σε μεγάλη πίεση καθώς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνες τους τις αφίξεις και κάλεσε για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Αναφερόμενος στα τελευταία γεγονότα στη Μόρια, ο πρ. Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξη του στο BBC σημείωσε πως πρέπει η Ευρώπη να δει την γενική εικόνα και να θυμηθεί την βασική της αρχή που είναι η αλληλεγγύη, τονίζοντας πως το Μεταναστευτικό πρόβλημα θα παραμείνει στην επικαιρότητα για αρκετά χρόνια ακόμα.

Συγκεκριμένα ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε πως «πρέπει να δούμε την γενική εικόνα. Αυτή τη στιγμή διακυβεύεται η βασική αρχή πάνω στην οποία θεμελιώθηκε η Ευρώπη, η αλληλεγγύη. Η καταστροφή της Μόριας έφερε ξανά στην επιφάνεια τo ζήτημα της μετανάστευσης και του ασύλου, το οποίο εξακολουθεί να διχάζει τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρ’ολα αυτά τα τελευταία πέντε χρόνια μετά τη μεταναστευτική κρίση του 2015 που περισσότεροι από 1,1 εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες ζήτησαν προστασία, και την είχαν ειδικά στη Γερμανία».

Ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε ότι «το μεταναστευτικό ήρθε για να μείνει για πολλά χρόνια» και σημείωσε: « Αυτή τη στιγμή, πάνω από 75 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι και προσπαθούν να βρουν καταφύγιο σε άλλη χώρα και υπάρχουν περισσότεροι από 250 εκατομμύρια που βρίσκονται σε κινητικότητα».

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για την στάση ορισμένων χωρών στην κατανομή βάρους, ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε: «Δεν πρέπει να μιλάμε για κατανομή βαρών, αλλά για κατανομή ευθύνης, επειδή η ευθύνη και η αλληλεγγύη πάνε μαζί. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως γνωρίζετε εργάζεται αυτή τη στιγμή για να παρουσιάσει μια νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό (migration pact). Προσβλέπω ότι θα το πράξει μέχρι το τέλος του μήνα, διότι πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτό το φαινόμενο της εποχής μας. Χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία αντιτίθενται στις προτάσεις για την ανάληψη της ευθύνης για την κατανομή των νέων αφίξεων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα και η Ιταλία βρίσκονται σε μεγάλη πίεση και δεν μπορούν από μόνες τους να αντιμετωπίσουν αυτές τις αφίξεις. Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υιοθετήσει μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο και μια κοινή στρατηγική για την μετανάστευση για το μέλλον, φοβάμαι ότι η μετανάστευση θα είναι ο καταλύτης για να δούμε την Ευρώπη, δυστυχώς, και το ευρωπαϊκό όνειρο να καταρρέουν».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα Μητσοτάκη σε διακινητές: Η Ελλάδα δεν αποτελεί ανοιχτή διέλευση

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έστειλε αυστηρό μήνυμα στους διακινητές υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί ανοιχτή διέλευση και κάλεσε για ευρωπαϊκή συνεργασία στην αντιμετώπιση των παράνομων αφίξεων.
ΔΙΕΘΝΗ

Αθωώθηκε δικαστικώς ο Σαλβίνι για την υπόθεση του πλοίου της «Open Arms»

Η δίκη αφορούσε στην απόφαση του Σαλβίνι, τον Αύγουστο του 2019, όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών, να μην επιτρέψει για δεκαεννέα ημέρες τον ελλιμενισμό του πλοίου της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Open Arms», στο οποίο επέβαιναν 147 μετανάστες.
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι: Βασικής σημασίας το δικαίωμα των ανθρώπων να μην μεταναστεύουν

«Δέσμευσή μας είναι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στην πηγή του, με την καταπολέμηση των διακινητών, αλλά και προσφέροντας εναλλακτικές στις χώρες της Αφρικής, με επαγγελματική κατάρτιση, εργασία και διαδικασίες για νόμιμη μετανάστευση», πρόσθεσε η Μελόνι.
Μετάνάστες
ΔΙΕΘΝΗ

Αυξήθηκαν κατά 10% οι αφίξεις μεταναστών στην ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο

Η Frontex αναφέρει 132.370 απόπειρες εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτός των κανονικών συνοριακών σημείων διέλευσης από την αρχή του έτους μέχρι το τέλος του Ιουνίου διευκρινίζοντας ότι υπάρχει αύξηση κατά 10%.