ΓΔ: 1970.59 -0.75% Τζίρος: 53.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:20:02
Φώτο: ΑΠΕ

Επανεξέταση του ν/σ του υπ. Μετανάστευσης ζητά το Συμβούλιο της Ευρώπης

Η επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης προτρέπει τους Έλληνες νομοθέτες να απορρίψουν τους περιορισμούς που προβλέπονται σε άρθρο του ν/σ και να αναγνωρίσουν το ανθρωπιστικό έργο των ΜΚΟ που σώζουν ζωές στη θάλασσα.

Να επανεξετάσει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου καλεί το ελληνικό Κοινοβούλιο η επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση, και κυρίως το άρθρο 40, «θα εμπόδιζε σοβαρά το σωτήριο έργο που εκτελείται στη θάλασσα από ΜΚΟ και τις ικανότητές τους να παρακολουθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Αιγαίο».

Η επίτροπος εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι «η εν λόγω διάταξη προστέθηκε στο νομοσχέδιο για τις απελάσεις και τις επιστροφές μετά το κλείσιμο της περιόδου δημόσιας διαβούλευσης» και προτρέπει τους Έλληνες νομοθέτες να απορρίψουν τους περιορισμούς που προβλέπονται στο άρθρο αυτό και να αναγνωρίσουν το ανθρωπιστικό έργο των ΜΚΟ που σώζουν ζωές στη θάλασσα.

Επιπλέον, η κ. Μιγιάτοβιτς σημειώνει ότι το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στην κοινότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσον αφορά στον αντίκτυπό του για παράδειγμα, «στο δικαίωμα ασύλου, στην πρόληψη της επαναπροώθησης, στα μέσα προσφυγής, στις διασφαλίσεις στις διαδικασίες επιστροφής και στην πρόληψη της αυτόματης, μεγάλης κλίμακας κράτησης». Καλεί δε τα μέλη του Κοινοβουλίου να αξιοποιήσουν τις συστάσεις των φορέων και εμπειρογνωμόνων ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να διασφαλίσουν ότι το νομοσχέδιο, μόλις εγκριθεί, «θα αντικατοπτρίζει πλήρως τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και της Σύμβασης για τους Πρόσφυγες».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μάκης Βορίδης στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυστηρότερες ποινές και αλλαγές στο άσυλο στο νομοσχέδιο για το Μεταναστευτικό

Το νέο νομοσχέδιο του Υπ. Μετανάστευσης προβλέπει αυστηρότερο πλαίσιο εισόδου, αύξηση ποινών για παράνομη είσοδο, και κατάργηση άδειας διαμονής για όσους μένουν 7 χρόνια χωρίς άδεια.