ΓΔ: 1697.11 -0.34% Τζίρος: 469.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
Φώτο: Shutterstock

Ευρωκοινοβούλιο: Απαραίτητη η ισχυρή αμυντική θωράκιση της Ένωσης

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα, επισημαίνοντας ότι οι προπαρασκευαστικές ενέργειες για την άμυνα πρέπει να μοιάζουν με αυτές σε καιρό πολέμου, ζητώντας επιπλέον βοήθεια για την Ουκρανία από τους ευρωβουλευτές.

Σε ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα που ενέκρινε σήμερα το Ευρωκοινοβούλιο αναφέρεται ότι οι προπαρασκευαστικές ενέργειες για την άμυνα πρέπει να είναι «παραπλήσιες με αυτές που γίνονται σε καιρό πολέμου», με τους ευρωβουλευτές να ζητούν περισσότερη βοήθεια για την Ουκρανία.

«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει σήμερα την πιο σοβαρή στρατιωτική απειλή για την εδαφική της ακεραιότητα μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», αναφέρει το ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε με 419 ψήφους υπέρ, 204 κατά και 46 αποχές.

Στο ψήφισμα η Ρωσία χαρακτηρίζεται ως «η πιο σημαντική άμεση και έμμεση απειλή κατά της ΕΕ» και επίσης υπογραμμίζεται πώς η δραστική αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής για τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει τροφοδοτήσει ανησυχίες για την ασφάλεια στην ΕΕ.

Παράλληλα τονίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι σε θέση «να κινηθεί πολύ πιο γρήγορα μέσω διαδικασιών» σε περίπτωση πολέμου ή άλλων μεγάλων κρίσεων ασφαλείας και το ψήφισμα ζητά έναν ευρωπαϊκό πυλώνα εντός του ΝΑΤΟ, ικανό να ενεργεί αυτόνομα εάν είναι απαραίτητο.

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν ισχυρότερες εταιρικές σχέσεις με ομοϊδεάτες εταίρους και κάλεσαν για μειωμένη εξάρτηση από χώρες εκτός ΕΕ για τη διασφάλιση της ασφάλειας του μπλοκ.

Αναφορικά με την υποστήριξη προς την Ουκρανία, το ψήφισμα προέτρεψε τις χώρες της ΕΕ, τους διεθνείς εταίρους και τα μέλη του ΝΑΤΟ «να άρουν όλους τους περιορισμούς σχετικά με τη χρήση δυτικών οπλικών συστημάτων που παραδίδονται στην Ουκρανία εναντίον στρατιωτικών στόχων σε ρωσικό έδαφος», υπογραμμίζεται.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κάλας
ΔΙΕΘΝΗ

Κάλας: Όχι στους όρους της Μόσχας για την ειρήνη σε Ουκρανία

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, σημείωσε σε συνέντευξή της ότι οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται πως η Μόσχα ενδέχεται να παίζει παιγνίδι για να παραταθεί η διαδικασία θολώνοντας την εικόνα, κάτι που δεν θέλει η Ουάσιγκτον.
businessdaily-Mitsotakis-Erdogan-NATO
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς αναβαθμίζεται επικίνδυνα η Τουρκία, γιατί έχει μείνει πίσω η Ελλάδα

Γιατί η Ευρώπη θέλει την Τουρκία σε ηγετικό ρόλο στην ειρηνευτική δύναμη της Ουκρανίας, ενώ η Ελλάδα έχει εξαιρεθεί από τη συμμαχία των προθύμων. Πώς η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει γίνει περιζήτητη από τους Ευρωπαίους.