Τη διευκόλυνση εισαγωγής μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο ΧΑ, τη μείωση του φόρου στους τόκους των εταιρικών ομολόγων για τους Έλληνες επενδυτές, την παρακολούθηση τραπεζών, ασφαλιστικών και χρηματιστηριακών εταιρειών από «κρυφούς ελεγκτές» και την επιβολή φραγμών στο ξέπλυμα χρήματος μέσα από πλατφόρμες ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νέο νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά.
Ειδικότερα, όπως ανέφεραν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, η γ.γ. Ιδιωτικού Χρέους, Θεώνη Αλαμπάση και ο γ.γ. Οικονομικής Πολιτικής, Γιώργος Χριστόπουλος, το νομοσχέδιο θα έχει τέσσερις πυλώνες: την παροχή φορολογικών και μη κινήτρων για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς και την ενθάρρυνση της εισαγωγής εταιρειών στο ΧΑ, τη θωράκιση των εποπτικών μηχανισμών (Τρ. Ελλάδος, Επ. Κεφαλαιαγοράς), τη λήψη ρυθμιστικών μέτρων για τα κρυπτοστοιχεία και την ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών και εφαρμογή κοινοτικών κανονισμών.
Τα τρία μέτρα φορολογικού χαρακτήρα για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς είναι τα ακόλουθα:
- Τα κίνητρα που ήδη ισχύουν για επενδύσεις από angel investors σε εταιρείες επεκτείνονται και για τις επενδύσεις τους στην Εναλλακτική Αγορά. Έτσι, ποσό 50% της επένδυσής τους και μέχρι 300.000 ευρώ θα εκπίπτει από το εισόδημα των επενδυτικών εταιρειών που λειτουργούν ως angel investors.
- Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η εισαγωγή των μετοχών τους στο ΧΑ γίνεται φθηνότερη, καθώς θα έχουν έκπτωση των δαπανών για την εισαγωγή από τον φόρο εισοδήματος. Μάλιστα, οι επιλέξιμες δαπάνες εισαγωγής θα προσαυξάνονται κατά 100% και μέχρι 200.000 ευρώ. Αυτό το μέτρο, όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, θα έχει διάρκεια τριών ετών, ώστε να επισπεύσουν τις κινήσεις τους οι ενδιαφερόμενες εταιρείες.
- Η επένδυση Ελλήνων σε εταιρικά ομόλογα που διαπραγματεύονται στο ΧΑ θα γίνεται πλέον με τους ίδιους φορολογικούς όρους με τις αντίστοιχες επενδύσεις ξένων, αφού θα μειωθεί από 15% σε 5% ο συντελεστής φορολόγησης των εισοδημάτων από τόκους εταιρικών ομολόγων.
Από την Κύρια Αγορά στην ΕΝ.Α
Εκτός από τα φορολογικά μέτρα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και άλλες σημαντικές ρυθμίσεις για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς:
- Η Εναλλακτική Αγορά ενισχύεται, με την παροχή δυνατότητας σε επιχειρήσεις εισηγμένες στην Κύρια να μεταφέρουν τις μετοχές τους στην ΕΝ.Α., όπου εφαρμόζεται πιο χαλαρό ρυθμιστικό περιβάλλον. Αυτό θα επιτρέψει, για παράδειγμα, σε εταιρείες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις διασποράς με βάση τον νέο κανονισμό του ΧΑ, να μην φύγουν εντελώς από το χρηματιστήριο, αλλά να μεταφέρουν τις μετοχές τους στην ΕΝ.Α.
- Παρέχεται δυνατότητα εισαγωγής με πολλαπλά δικαιώματα ψήφου, κάτι που ισχύει σε πολλές χώρες αλλά αμφισβητείται στην Ελλάδα.
- Το όριο για την υποχρεωτική κατάρτιση ενημερωτικού δελτίου, που είναι μια διαδικασία υψηλού κόστους, αυξάνεται από τα 5 στα 8 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι το όριο αυτό οι εταιρείες θα είναι υποχρεωμένες για τις εκδόσεις τους να καταρτίζουν πληροφοριακό δελτίο που έχει λιγότερα έξοδα.
- Ρυθμίζεται το πλαίσιο για ομολογιακά δάνεια σε ρυθμιζόμενη αγορά. Η ελάχιστη απαιτούμενη απαρτία θα είναι 50% και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με πλειοψηφία 50% + 1, ώστε να διευκολύνεται η ρύθμιση των υποχρεώσεων με δυσμενέστερους όρους για τους ομολογιούχους. Αυτή η αλλαγή είναι απαραίτητη γιατί έχει παρατηρηθεί (περίπτωση MLS Πληροφορική) ότι είναι δύσκολη η λήψη αποφάσεων, καθώς δεν εμφανίζονται ομολογιούχοι στις συνελεύσεις.
- Επεκτείνεται σε συγχωνεύσεις εισηγμένων με εισηγμένες η εκποίηση μετοχών δικαιούχων που δεν έχουν εμφανισθεί, ώστε να διευκολυνθούν αυτές οι διαδικασίες.
- Επεκτείνεται και αποσαφηνίζεται ο θεσμός των omnibus accounts (συλλογικοί λογαριασμοί) που αφορούν τους θεσμικούς επενδυτές και τους επιτρέπουν μέσα από ένα λογαριασμό να διαχειρίζονται τις επενδύσεις των πελατών τους.
- Εκσυγχρονισμός νομοθετικού πλαισίου για τις εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα (ΑΕΕΑΠ). Καταργούνται περιττοί περιορισμοί, δίνεται δυνατότητα επένδυσης σε ΑΠΕ για ιδιόχρηση της παραγόμενης ενέργειας, συγκεντρώνονται όλες οι διατάξεις της ειδικής φορολογίας σε ένα κεφάλαιο και αίρονται υποχρεώσεις που εξίσωναν τις ΑΕΕΑΠ με χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.
- Καθιερώνεται πλαίσιο για τα ευρωπαϊκά πράσινα ομόλογα, που αποτελεί υποχρέωση ενωσιακού δικαίου.
Διασφάλιση διαφάνειας
Για την ενίσχυση της διαφάνειας και του ελέγχου από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές (ΕΚ και ΤτΕ), προβλέπεται ότι οι αρχές ανταλλάσσουν πληροφορίες και συνεργάζονται, ενώ στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για επιβολή κυρώσεων (χρηματικά πρόστιμα), την αναστολή άδειας και τις διαδικασίες για προσφυγή σε διοικητικά δικαστήρια.
Ειδικότερα, προβλέπεται με βάση τις βέλτιστες πρακτικές εγχειρίδια διαδικασιών και πρωτοκόλλων, ελέγχου καταγγελιών, επιτόπιων ελέγχων, καθώς και κατευθυντήριες γραμμές για υπολογισμό προστίμων, έκδοση κώδικα δεοντολογίας για μέλη και προσωπικό και κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών του προσωπικού της ΕΚ και της ΤτΕ.
Εισάγεται η δυνατότητα ΕΚ και ΤτΕ για έρευνα αγοράς με μυστικούς πελάτες (mystery shopping). Η ΤτΕ για θέματα τραπεζών και ασφαλιστικών και η ΕΚ για τις εισηγμένες και τις χρηματιστηριακές εταιρείες. Είναι ένα μέτρο που ήδη ισχύει σε Γαλλία και Γερμανία και χρησιμοποιείται συμπληρωματικά στα εποπτικά εργαλεία για να ελεγχθεί η συμπεριφορά εταιρειών, η επαλήθευση παροχής πληροφόρησης, η ποιότητα των προϊόντων κ.ο.κ. Ο έλεγχος θα διενεργείται από στελέχη των εποπτικών αρχών που θα εμφανίζονται σε εταιρείες ως πελάτες.
Αυστηρότερο πλαίσιο για τα κρυπτοστοιχεία
Από τις 30/12/2024 έχει τεθεί σε ισχύ σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση ο κανονισμός 1114/2024, που αποτελεί ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη ρύθμιση των κρυπτοστοιχείων. Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου ορίζεται ότι οι αρμόδιες εποπτικές αρχές θα είναι η ΕΚ και η Τράπεζα της Ελλάδος και το καθεστώς επιβολής κυρώσεων, μεταξύ άλλων και ποινικών (για παροχή υπηρεσιών χωρίς άδεια προβλέπεται φυλάκιση ενός έτους και χρηματική ποινή).
Εντός του 2025 θα έχουμε ειδικό πλαίσιο φορολόγησης, όπως τόνισε η κ. Αλαμπάση, καθώς σήμερα η Εφορία δεν αναγνωρίζει φορολογικά τα κρυπτοστοιχεία.
Όπως διευκρίνισε ο Γ. Χριστόπουλος, τίθεται σε εφαρμογή και ο κανονισμός 1113 με το λεγόμενο travel rule, ένα μέτρο για την πρόληψη του ξεπλύματος χρήματος με κρυπτοστοιχεία. Ειδικότερα, όταν ένας επενδυτής θα θέλει να μεταφέρει από το πορτοφόλι του (wallet) τα κρυπτοστοιχεία σε μια πλατφόρμα ανταλλαγής για να τα μετατρέψει σε νόμισμα, θα πρέπει να του ζητούνται στοιχεία ταυτοποίησης και οικονομικά στοιχεία. Επιπλέον, οι πλατφόρμες ανταλλαγής θα είναι υποχρεωμένες να έχουν ένα σημείο επαφής στην Ελλάδα.