ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
πίνακας χρηματιστηρίου
Οθόνη με τιμές μετοχών και χρηματιστηριακά δεδομένα σε πτώση.

Συγχωνεύσεις και εξαγορές αναμόρφωσαν τον ευρωπαϊκό χρηματιστηριακό χάρτη

Λίγο πριν το ευρώ, τα χρηματιστήρια Παρισιού, Βρυξελλών και Άμστερνταμ ενώθηκαν δημιουργώντας την Euronext, με σκοπό μια ενιαία και δυναμική αγορά μετοχών και ομολόγων σε όλη την Ευρώπη.

Λίγο πριν από την έλευση του ευρώ, οι ευρωπαϊκές χρηματοοικονομικές αγορές βρέθηκαν στο επίκεντρο μίας εξέλιξης που σημάδεψε την πορεία τους: τα χρηματιστήρια του Παρισιού, των Βρυξελλών και του Άμστερνταμ ανακοίνωσαν τη συγχώνευσή τους, ιδρύοντας την Euronext.

Στόχος ήταν η δημιουργία μιας ενιαίας, ιδιαίτερα ρευστής αγοράς μετοχών και ομολόγων που θα εκτεινόταν σε όλη την Ευρώπη.

Η συγχώνευση αυτή στηρίχθηκε στη λογική των ωφελειών τόσο για τις διαχειρίστριες εταιρείες με την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, όσο και για τις εισηγμένες επιχειρήσεις.

Έτσι, διευρύνθηκε σημαντικά η δεξαμενή δυνητικών επενδυτών για τις εταιρείες, αυξάνοντας τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων μέσω εκδόσεων μετοχών και ομολόγων, και ενισχύοντας παράλληλα τη ρευστότητα των τίτλων τους. Ταυτόχρονα, οι διαχειριστές των αγορών απέκτησαν καλύτερες προϋποθέσεις για επενδύσεις σε τεχνολογικές υποδομές, βελτιώνοντας συνολικά τη λειτουργία των αγορών.

H Euronext και η παγκόσμια αναδιάταξη

Η ίδρυση της Euronext προκάλεσε τεράστια κινητικότητα τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, οδηγώντας σε αλλεπάλληλες συγχωνεύσεις και στρατηγικές συμμαχίες στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές. Το 2007, η Euronext ενώθηκε με το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE), δημιουργώντας τη Euronext NYSE και με αυτό τον τρόπο τη μεγαλύτερη και πιο ρευστή αγορά διεθνώς.

Ακολούθησε μια ακόμα σημαντική εξέλιξη το 2012, όταν η ανερχόμενη αμερικανική εταιρεία διαχείρισης χρηματιστηρίων εμπορευμάτων, η Intercontinental Stock Exchange (ICE), υπέβαλε προσφορά-ορόσημο ύψους 8 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της Euronext NYSE.

Η συναλλαγή εγκρίθηκε από τις ρυθμιστικές αρχές και ολοκληρώθηκε το 2013, με τον όρο ότι η ICE θα αποχωρήσει από τη διαχείριση της Euronext, που εν τω μεταξύ περιλάμβανε και το Χρηματιστήριο της Λισαβόνας. Η Euronext επανήλθε στην αυτονομία της το 2014 και στη συνέχεια αναπτύχθηκε δυναμικά ενσωματώνοντας τα χρηματιστήρια της Ιρλανδίας, της Νορβηγίας και το 2020 της Ιταλίας.

Προκλήσεις ενοποίησης και ανταγωνισμός στην ευρωπαϊκή αγορά

Παρά τη σημαντική διεύρυνση της Euronext, η ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά παραμένει κατακερματισμένη. Τα χρηματιστήρια της Βρετανίας (LSE) και της Γερμανίας (Deutsche Boerse) διατηρούν την αυτονομία τους, οδηγώντας σε ένα πολυπολικό τοπίο όπου μικρότεροι φορείς λειτουργούν επίσης ανεξάρτητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2011 η Deutsche Boerse επιχείρησε να εξαγοράσει τη NYSE Euronext έναντι 9,5 δισ. δολαρίων, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει τον μεγαλύτερο παγκοσμίως διαχειριστή χρηματιστηρίων με συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση 15 τρισ. δολαρίων. Η εξαγορά, ωστόσο, απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με το σκεπτικό ότι η νέα δομή θα κατείχε “το 90% των συναλλαγών σε ευρωπαϊκά παράγωγα”, διαταράσσοντας τον ανταγωνισμό.

Το χρηματιστήριο του Λονδίνου διατήρησε την ηγετική του θέση στο ευρωπαϊκό τοπίο, ακόμη και μετά το Brexit. Επιπλέον, το 2020 προχώρησε στην πώληση του ιταλικού χρηματιστηρίου που είχε αποκτήσει το 2007, ενισχύοντας περαιτέρω την Euronext.

Το σχέδιο της Ένωσης των Κεφαλαιαγορών (CMU)

Η τάση για συγχώνευση και ενοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων συνδέεται σήμερα στενά με το φιλόδοξο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ένωση των Κεφαλαιαγορών (Capital Markets Union, CMU). Η πρωτοβουλία αυτή επιδιώκει να διαμορφώσει μια ενιαία αγορά κεφαλαίων, ώστε οι επενδύσεις και οι αποταμιεύσεις να ρέουν απρόσκοπτα μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ. Τα πλεονεκτήματα είναι πολλαπλά:

  • Διεύρυνση και φθηνότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις,
  • Νέες ευκαιρίες για αποταμιευτές και επενδυτές,
  • Ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας,
  • Επίτευξη μεγαλύτερης ανταγωνιστικότητας και αυτονομίας για την ΕΕ.

Κεντρικοποίηση δεδομένων και διαφάνεια με το EuroCTP

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για περαιτέρω ενοποίηση, η Euronext και ακόμη 13 ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συμφώνησαν το 2023 στη δημιουργία του EuroCTP (European Consolidated Tape Provider). Πρόκειται ουσιαστικά για έναν ψηφιακό κόμβο-portal που προσφέρει στον επενδυτή τη δυνατότητα να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο όλες τις εξελίξεις από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Το CTP ενοποιεί τα δεδομένα των αγορών, παρέχοντας μια συνολική εικόνα για λήψη αποτελεσματικών επενδυτικών αποφάσεων.

Καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη νέα υποδομή έχει η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών (ESMA), που προκήρυξε διαγωνισμό για τον χειριστή της πλατφόρμας CTP των μετοχών. Στις 3 Ιουλίου, η εταιρεία Ediphy επιλέχθηκε ως διαχειριστής του ETP για τα ομόλογα, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για την άμεση διασύνδεση των ευρωπαϊκών αγορών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών κτήριο
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί η Euronext εξετάζει να προσφέρει και μετρητά για την ΕΧΑΕ

Σταθερά πάνω από την τιμή της δημόσιας πρότασης η μετοχή της ΕΧΑΕ. Τα μηνύματα που λαμβάνει η Euronext είναι πως αν το τίμημα περιλαμβάνει και μετρητά θα υπάρξει μεγαλύτερη αποδοχή από τους μετόχους. Διαβουλεύσεις μεταξύ των συμβούλων.
Χρηματιστήριο Αθηνών κτήριο
ΑΓΟΡΕΣ

«Κόβει χρήμα» στις εταιρείες το ΧΑ: Άντλησαν 3 δισ. μέσα σε ενάμιση χρόνο

Με 37 εταιρικές πράξεις -εκδόσεις μετοχών και ομολογιών- οι εισηγμένες άντλησαν πάνω από 3 δισ. το 2024 και το α' εξάμηνο του 2025. Το ανοδικό momentum της αγοράς προσελκύει Έλληνες και ξένους επενδυτές.