ΓΔ: 1978.24 -0.37% Τζίρος: 13.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:08:02
Θεριστική μηχανή σε σιτοχώραφο
Η εικόνα αναδεικνύει τον αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών εν μέσω προκλήσεων από ΚΑΠ και αγροτική πολιτική.

Από την Κομισιόν 186 εκατ. για προώθηση γεωργικών προϊόντων διατροφής

Το πρόγραμμα εργασίας για την πολιτική προώθησης του 2024, το οποίο εγκρίθηκε από την Επιτροπή, αποσκοπεί στην ανάπτυξη νέων ευκαιριών στην αγορά.

Για τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων προώθησης βιώσιμων και υψηλής ποιότητας γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ, τόσο στην ΕΕ όσο και στο εξωτερικό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαθέσει 185,9 εκατ. ευρώ το 2024.

Το πρόγραμμα εργασίας για την πολιτική προώθησης του 2024, το οποίο εγκρίθηκε από την Επιτροπή, αποσκοπεί στην ανάπτυξη νέων ευκαιριών στην αγορά, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις πολιτικές προτεραιότητες, την ανάλυση των προβλεπόμενων εξαγωγών προς υφιστάμενες και αναδυόμενες αγορές, καθώς και τις συνεισφορές των ενδιαφερόμενων μερών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, οι εκστρατείες προώθησης των γεωργικών προϊόντων της ΕΕ θα πρέπει να αποβλέπουν στη δημιουργία νέων ευκαιριών στην αγορά για τους γεωργούς της ΕΕ και, γενικότερα, για τη βιομηχανία τροφίμων της ΕΕ, καθώς και στην ενίσχυση των προσπαθειών τους για την εδραίωση των υφιστάμενων επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων. Εκτός από την αύξηση της βιώσιμης παραγωγής και κατανάλωσης γεωργικών προϊόντων, η πολιτική προώθησης υποστηρίζει επίσης τη βιώσιμη ανάκαμψη του αγροδιατροφικού τομέα της ΕΕ σε ένα δύσκολο οικονομικό πλαίσιο.

Τα διαθέσιμα ποσά για τις εκστρατείες που έχουν επιλεγεί για το 2024 κατανέμονται μεταξύ της προώθησης στην εσωτερική αγορά της ΕΕ και σε τρίτες χώρες, με 81,3 εκατ. ευρώ και 85,1 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Εκτός της ΕΕ, οι χώρες και οι περιφέρειες με υψηλό δυναμικό ανάπτυξης προσδιορίζονται ως κύριοι στόχοι προώθησης. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Σινγκαπούρη και η Βόρεια Αμερική. Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μία από τις κύριες εξαγωγικές αγορές για τα γεωργικά προϊόντα διατροφής της ΕΕ, καθώς απορροφά περισσότερο από το 20% των εξαγωγών της ΕΕ-27.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγχρηματοδοτεί έως και το 80% των επιλεγμένων έργων που υποβάλλονται από ιδιωτικούς φορείς και διεξάγει επίσης τις δικές της εκστρατείες επικοινωνίας σε τρίτες χώρες. Οι δραστηριότητες αυτές μπορούν να περιλαμβάνουν τη συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις γεωργικών προϊόντων διατροφής, τη διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών σε τρίτες χώρες και τη σύνταξη εγχειριδίων εισόδου στις αγορές για τους εξαγωγείς.

Οι εκστρατείες προώθησης που επιλέχθηκαν το 2024 αναμένεται ότι θα περιλαμβάνουν προϊόντα που προέρχονται από βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση της εξάρτησης από τα φυτοφάρμακα και τα αντιμικροβιακά, στην ελαχιστοποίηση της λίπανσης και της ρύπανσης των υδάτων, στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στην ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας και στη βελτίωση της καλής διαβίωσης των ζώων. 62 εκατ. ευρώ θα διατεθούν ειδικά για τα εν λόγω γεωργικά προϊόντα διατροφής που παράγονται με βιώσιμο τρόπο, εκ των οποίων, 42 εκατ. ευρώ για βιολογικά προϊόντα. Ένα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα είναι η περαιτέρω αύξηση της αναγνώρισης του λογότυπου βιολογικής παραγωγής της ΕΕ από τους Ευρωπαίους καταναλωτές και της κατανάλωσης βιολογικών προϊόντων, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης της ΕΕ για τη βιολογική παραγωγή.

Ένας άλλος στόχος είναι η καλύτερη ενημέρωση σχετικά με τα συστήματα ποιότητας της ΕΕ και τα προϊόντα που έχουν καταχωριστεί ως προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης (ΠΟΠ), προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις (ΠΓΕ) και εγγυημένα παραδοσιακά ιδιότυπα προϊόντα (ΕΠΙΠ). Πάνω από 3.500 ονομασίες γεωργικών προϊόντων διατροφής και ποτών προστατεύονται επί του παρόντος και με τον τρόπο αυτόν διασφαλίζεται η παροχή γνήσιων προϊόντων στους καταναλωτές, καθώς και η διατήρηση της πολιτιστικής και γαστρονομικής κληρονομιάς της ΕΕ.

Η προώθηση της κατανάλωσης νωπών φρούτων και λαχανικών στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής παραμένει επίσης ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής προώθησης της ΕΕ. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της τελευταίας επανεξέτασης της εφαρμογής του προγράμματος, τα οπωροκηπευτικά ήταν η κύρια κατηγορία προϊόντων που επωφελήθηκε από τη συγχρηματοδότηση της πολιτικής προώθησης της ΕΕ, με ποσοστό μεταξύ 19% και 30% του συνολικού ετήσιου προϋπολογισμού για την πολιτική προώθησης μεταξύ 2016 και 2019. Στο πρόγραμμα εργασίας για το 2024, περισσότερα από 18 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την προώθηση των νωπών οπωροκηπευτικών. Αυτό δεν αποκλείει τη χρηματοδότηση εκστρατειών για τα προϊόντα αυτά και από τον υπόλοιπο προϋπολογισμό προώθησης. Οι δραστηριότητες προώθησης που απευθύνονται στους καταναλωτές στην εσωτερική αγορά θα πρέπει να παραπέμπουν στις διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές του ή των στοχευόμενων κρατών μελών και να συνάδουν με αυτές.

Οι προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για τις προσεχείς εκστρατείες του 2024 θα ανοίξουν από τις 18 Ιανουαρίου 2024 έως τις 14 Μαΐου. Τη διαχείρισή τους έχει αναλάβει ο Ευρωπαϊκός Εκτελεστικός Οργανισμός Έρευνας (REA).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζουν όλα για τα κοινοτικά κονδύλια, μεγάλες προκλήσεις για την Ελλάδα

Άλμα 67% στον κοινοτικό προϋπολογισμό, θα φθάσει τα 2 τρισ., αλλά με μείωση του μεριδίου της ΚΑΠ και της πολιτικής Συνοχής που ενδιαφέρουν την Ελλάδα. Βαρύς φόρος στα καπνικά προϊόντα. Οι επιδοτήσεις θα συνδεθούν με μεταρρυθμίσεις.
Κωνσταντίνος Τσιάρας Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιάρας: Προτεραιότητα η στήριξη του αγροτικού τομέα με εκπαίδευση και ελέγχους

Ο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Τσιάρας εξήγγειλε νέο πρόγραμμα αγροτικής εκπαίδευσης και αυστηρότερους ελέγχους, δίνοντας έμφαση σε καινοτομία και διαφάνεια στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Τρακτέρ σε αγρό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΕ δίπλα στους Έλληνες αγρότες σε περίοδο προκλήσεων, τονίζει ο Χάνσεν

Ο Κρίστοφ Χάνσεν Επίτροπος Γεωργίας και Τροφίμων Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισήμανε πως το μικρό μέγεθος των εκμεταλλεύσεων στην Ελλάδα κάνει απαραίτητη τη συνεργασία μεταξύ παραγωγών.
businessdaily-Melissokomoi-Meli
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελπίδες για το ελληνικό μέλι: Έρχεται στήριξη μετά το καταστροφικό 2024

Στο Μέτρο 23 της ΚΑΠ για τη στήριξη αγροτικών δραστηριοτήτων που δοκιμάζονται από την κλιματική αλλαγή εντάσσεται η μελισσοκομία, μετά τις βαριές απώλειες του 2024. Βελτιωμένες φέτος οι καιρικές συνθήκες.
Αγρότες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ποσό άνω των 4,7 δισ. ευρώ κοστολογούνται οι απαιτήσεις των αγροτών

Οι αγρότες στην Ελλάδα έχουν αντιμετωπίσει σοβαρές κρίσεις, χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι. Πανδημία, σύρραξη στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση, συγκρούσεις στη Γάζα με εμπόδια στο Σουέζ, και φυσικά φαινόμενα όπως ο "Daniel","Ιανός", "Elias" και άλλα, είναι κάποιες από αυτές.