ΓΔ: 1970.41 -0.76% Τζίρος: 179.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Shutterstock

Με προσεκτικά βήματα ξεκινά ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ και Κίνας

Η πρώτη απάντηση της Κίνας περιλαμβάνει δασμούς σε εισαγωγές υδρογονανθράκων από τις ΗΠΑ αλλά και έναρξη έρευνας ενάντια στη Google για μονοπωλιακές τακτικές.

Με επιβολή δασμών ενάντια σε αμερικανικά προϊόντα ενέργειας αλλά και έρευνα ενάντια στην Google φρόντισε να απαντήσει η Κίνα στην αντίστοιχη κίνηση από τον Ντόναλντ Τραμπ, κινούμενη, πάντως, αρκετά προσεκτικά, σε μία ένδειξη ότι δεν επιθυμεί άμεση κλιμάκωση ενός εμπορικού πολέμου. 

Η Κίνα δήλωσε ότι οι δασμοί μεταξύ 10 και 15% στο αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο, τον άνθρακα, το αργό πετρέλαιο και τον αγροτικό εξοπλισμό θα τεθούν σε ισχύ στις 10 Φεβρουαρίου.

Τα γρήγορα αλλά υπολογισμένα αντίποινα δείχνουν ότι το Πεκίνο είχε πάρει ένα μάθημα από την πρώτη του εμπορική μάχη με τον Τραμπ, όταν η Κίνα ανταπέδωσε με δασμούς ισοδύναμους ή πλησίον εκείνους που επέβαλαν οι ΗΠΑ. Αυτή τη φορά η χώρα επέβαλε δασμούς μόνο σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας δήλωσε ότι οι αμερικανικοί δασμοί παραβιάζουν τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. «Δεν είναι μόνο αχρείαστες για την επίλυση των δικών τους προβλημάτων, αλλά υπονομεύουν επίσης την κανονική οικονομική και εμπορική συνεργασία μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ», δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Η αλλαγή αντανακλά τόσο την επιτυχία του Σι στη διαφοροποίηση των εισαγωγών από τις ΗΠΑ από την πρώτη θητεία του Τραμπ, όσο και την πιο επισφαλή οικονομική κατάσταση της Κίνας. Ο Κινέζος ηγέτης στηρίζεται στη μεταποίηση και τις πωλήσεις στο εξωτερικό για να συνεχίσει την ανάπτυξη καθώς κινείται για να σκάσει μια φούσκα ακινήτων, ενώ αντιμετωπίζει αυξημένες αποπληθωριστικές πιέσεις.

Η Κίνα συγκρατείται επειδή «έχει να χάσει περισσότερα», λόγω της τεράστιας εμπορικής της ανισορροπίας με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Λάρι Χου , αναλυτή στη Macquarie Group.«Ένας πλήρης δασμολογικός πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον της Κίνας», πρόσθεσε. «Αντίθετα, η Κίνα είναι πιθανό να ανταποκριθεί στους δασμούς κυρίως μέσω εγχώριων κινήτρων».

Το ερώτημα τώρα είναι εάν οι ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου μπορούν να καταλήξουν γρήγορα σε συμφωνία πριν ξεκινήσουν οι κινεζικοί δασμοί. Ο Τραμπ είπε τη Δευτέρα ότι θα επιδιώξει μια συμφωνία με την Κίνα και υποστήριξε ότι μπορεί να συνομιλήσει εντός των επόμενων ημερών με τον Κινέζο ομόλογό του. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χάουαρντ Λάτνικ
ΔΙΕΘΝΗ

Φτάνουν σε συμφωνία ΗΠΑ και Κίνα, τι περιλαμβάνουν οι όροι

Ο Αμερικανός υπ. Εμπορίου Χ. Λούτνικ σημείωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει έρθει σε συμφωνία με την κινεζική πλευρά. Ποιες είναι οι δεσμεύσεις της Κίνας για τις σπάνιες γαίες. Έρχονται ακόμα 10 εμπορικές συμφωνίες.
ΑΓΟΡΕΣ

Τι συμφώνησαν ΗΠΑ - Κίνα στο Λονδίνο, γιατί είναι επιφυλακτικές οι αγορές

Σε πλαίσιο συμφωνίας για να σταματήσουν οι εκατέρωθεν περιορισμοί στις εξαγωγές σπανίων γαιών και μικροτσίπ κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις στο Λονδίνο, ουδέν νεότερο για τους δασμούς. Συγκρατημένες αντιδράσεις από τις αγορές στην Ασία.