Με σαφές μήνυμα απέναντι στο ενδεχόμενο ύφεσης εμφανίστηκε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την ομιλία του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, καλώντας την πολιτική και οικονομική ηγεσία της χώρας να αποτρέψει «πάση θυσία» την είσοδο της ρωσικής οικονομίας σε φάση στασιμότητας.
«Ισορροπημένη ανάπτυξη σημαίνει ήπιος πληθωρισμός, χαμηλή ανεργία και συνεχής θετική δυναμική», ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως «κάποιοι ειδικοί προειδοποιούν για κινδύνους ύφεσης – δεν πρέπει να το επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση».
Παρά την αναπάντεχη ανθεκτικότητα που επέδειξε η ρωσική οικονομία απέναντι στις δυτικές κυρώσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022, η εικόνα έχει αρχίσει να διαφοροποιείται.
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, η ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2025 περιορίστηκε στο 1,4%, το χαμηλότερο ποσοστό από τις αρχές του 2023. Οι προοπτικές εμφανίζονται αισθητά πιο επιφυλακτικές συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.
Χθες, ο υπουργός Οικονομίας Μαξίμ Ρεσέτνικοφ προειδοποίησε για τον ορατό κίνδυνο εισόδου της Ρωσίας σε ύφεση, εάν δεν ληφθούν άμεσα οι αναγκαίες αποφάσεις.
Παρότι οι κρατικές επενδύσεις στο στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα αποτέλεσαν στήριγμα για το ΑΕΠ τα προηγούμενα χρόνια, πλέον φαίνεται πως δεν επαρκούν για τη διατήρηση θετικής δυναμικής.
«Η ανάπτυξη δεν μπορεί να εξαρτάται αποκλειστικά από τον αμυντικό τομέα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν, τονίζοντας την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της παραγωγικής βάσης της οικονομίας.
Στο περιθώριο της ίδιας εκδήλωσης καταγράφηκε ανοικτή διαφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Κεντρικής Τράπεζας. Στο επίκεντρο της έντασης βρίσκεται η αυστηρή νομισματική πολιτική που εφαρμόζει η επικεφαλής της Τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, με βασικό επιτόκιο 19% (μετά τη μείωση κατά μία μονάδα στις αρχές Ιουνίου).
Η πολιτική αυτή επικρίνεται έντονα από κυβερνητικούς παράγοντες και εκπροσώπους της αγοράς, οι οποίοι ζητούν χαλάρωση των συνθηκών χρηματοδότησης.
«Έχει έρθει η ώρα για μείωση του βασικού επιτοκίου», δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντρ Νόβακ, αρμόδιος για τον τομέα της ενέργειας, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο «να χαθεί η σωστή στιγμή» εν μέσω μιας «επίπονης οικονομικής συγκυρίας».