ΓΔ: 1970.41 -0.76% Τζίρος: 179.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαία Βραζιλίας
Η σημαία της Βραζιλίας κυματίζει μπροστά σε ηλιοβασίλεμα, συμβολίζοντας εθνική υπερηφάνεια.

Βραζιλία: Σε «θολά» νερά η εμπορική συμφωνία με ΗΠΑ, πριν πέσουν οι δασμοί

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η χώρα συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, αλλά παραδέχτηκε ότι ίσως δεν υπάρξει συμφωνία πριν την 1η Αυγούστου.

Η διαπραγματευτική στάση της Βραζιλίας απέναντι στους απειλούμενους δασμούς των ΗΠΑ παραμένει αμετακίνητη, όπως ανέφερε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Φερνάντο Χαντάντ. Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό CBN, ο Χαντάντ διευκρίνισε ότι η χώρα δεν σκοπεύει να αποχωρήσει από τις συζητήσεις με την Ουάσινγκτον, αλλά αναγνώρισε πως «είναι πιθανό να μην υπάρξει εμπορική συμφωνία πριν από την 1η Αυγούστου», ημερομηνία όπου προγραμματίζεται η επιβολή των νέων δασμών ύψους 50% σε βραζιλιάνικα προϊόντα.

Δασμοί και Πολιτική Ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Βραζιλίας

Η επιβολή δασμών, που ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αιτιολογήθηκε τόσο με το «κυνήγι μαγισσών» εναντίον του πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου όσο και με τη φερόμενη «αθέμιτη» εμπορική πρακτική της Βραζιλίας. Η Ουάσινγκτον, ωστόσο, δεν έχει ακόμα απαντήσει επίσημα στις προτάσεις που η Μπραζίλια υπέβαλε από τον Μάιο.

Σύμφωνα με τον Χαντάντ, η κυβέρνηση έχει εκπονήσει εναλλακτικά σχέδια προκειμένου να αντιμετωπίσει τους δασμούς. Αν και οι ΗΠΑ αποτελούν βασικό προορισμό για τα βραζιλιάνικα προϊόντα – όπως καφές, χάλυβας, αεροσκάφη και χυμός πορτοκαλιού – η βραζιλιάνικη πλευρά εξετάζει τη μετατόπιση άνω του 50% των εξαγωγών της προς άλλες διεθνείς αγορές. Ο ίδιος προειδοποίησε πως «για αυτή τη διαδικασία θα απαιτηθεί χρόνος».

Επιπτώσεις στον Βιομηχανικό Τομέα και Στρατηγική Αντίδρασης

Οι δασμοί αναμένεται να επηρεάσουν σοβαρά μεγάλες βραζιλιάνικες εταιρείες, όπως η Embraer, που δραστηριοποιείται στην κατασκευή αεροσκαφών. Οι κρατικοί αξιωματούχοι υπογραμμίζουν το εμπορικό πλεόνασμα υπέρ των ΗΠΑ, για να αναδείξουν το άδικο των μέτρων, ενώ ο Χαντάντ ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ενισχύσει οικονομικά τους πληγέντες κλάδους, χωρίς όμως να θεωρεί απαραίτητη μια αύξηση στις δημόσιες δαπάνες.

Παρά τους υψηλούς τόνους, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, αν και αρχικά απείλησε με αντίποινα, τελικά υιοθετεί ηπιότερη στάση. Ο Φερνάντο Χαντάντ ξεκαθάρισε πως «η Βραζιλία δεν θα επιδιώξει να τιμωρήσει τις αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα», επισημαίνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης για διάλογο και επίλυση των διαφορών μέσω διαπραγματεύσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ