ΓΔ: 1970.41 -0.76% Τζίρος: 179.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Λαγκάρντ: Παράνομη η απευθείας αγορά χρέους από την ΕΚΤ

Οι κανόνες της ευρωζώνης καθιστούν αδύνατη την αγορά χρέους απευθείας από τις γενικές ή τις τοπικές κυβερνήσεις, ξεκαθαρίζει η Λαγκάρντ. 

Η ΕΚΤ μπορεί να είναι έτοιμη να πράξει «ό,τι χρειαστεί» για να στηρίξει την οικονομία της ευρωζώνης, αλλά σαφώς δεν μπορεί να παραβιάσει τους κανόνες που ισχύουν, όπως ξεκαθάρισε η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ. 

Απαντώντας σε επιστολή μέλους του Ευρωκοινοβουλίου η κυρία Λαγκάρντ επεσήμανε ότι η αγορά χρέους απευθείας από τις κυβερνήσεις δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί καθώς είναι αντίθετη με τους κανόνες λειτουργίας της και ως κίνηση θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ακόμη και «παράνομη».

«Οι Συνθήκες έχει κατανοηθεί ότι σημαίνουν πως οι αγορές κρατικού χρέους στην πρωτογενή αγορά, δηλαδή η άμεση χρηματοδότηση των κυβερνήσεων, θα υπονόμευε την ικανότητα του στόχου αυτού να ενθαρρύνει πειθαρχημένες πολιτικές προϋπολογισμού» αναφέρει στην επιστολής της. 

Παράλληλα σε απάντησή της σε ένα ακόμη μέλος του Ευρωκοινοβουλίου η επικεφαλής της ΕΚΤ τονίζει ότι η κεντρική τράπεζα ποτέ δεν εξέτασε τη χρήση της επονομαζόμενης πολιτικής «χρημάτων από το ελικόπτερο».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λαγκάρντ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ για δασμούς Τραμπ: Πόσο θα κόψουν την ανάπτυξη της Ευρώπης

Η ΕΚΤ υπολογίζει ότι οι δασμοί Τραμπ και τα αντίμετρα που θα λάβει η Ευρώπη μπορούν να κόψουν έως και μισή μονάδα από την ανάπτυξη της ευρωζώνης. Τι είπε η Κριστίν Λαγκάρντ στο Ευρωκοινοβούλιο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Θα μειωθούν κι άλλο τα επιτόκια, δεν αποκλείει και μείωση 0,5%

Σχεδόν βέβαιη η μείωση του πληθωρισμού στον στόχο 2% το 2025, ενώ εκφράζονται ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη. Έγιναν και σήμερα προτάσεις στο συμβούλιο για μείωση κατά μισή μονάδα. Τι είπε για τις υποχρεώσεις των κυβερνήσεων.
ΔΙΕΘΝΗ

Λαγκάρντ: Η οικονομική ανάπτυξη θα είναι πιο αδύναμη βραχυπρόθεσμα

Όπως ανέφερε, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο πληθωρισμός θα αυξηθεί προσωρινά το τέταρτο τρίμηνο του έτους και στη συνέχεια θα υποχωρήσει προς τον στόχο του 2% κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς.