ΓΔ: 1970.24 0.16% Τζίρος: 193.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φωτο: Shutterstock

IATA: Στα 157 δισ. οι ζημίες των αερομεταφορέων για 2020 και 2021

Οι αριθμοί των επιβατών αναμένεται να μειωθούν στο 1,8 δισ. φέτος από τα 4,5 δισ. το 2019, όπως εκτιμά η IATA, και θα ανακάμψουν μόνο μερικώς στα 2,8 δισ. το 2021.

Οι αεροπορικές εταιρίες οδεύουν προς συνολικές απώλειες 157 δισεκ. δολαρίων φέτος και την επόμενη χρονιά, όπως προειδοποίησε σήμερα ο βασικός παγκόσμιος φορέας τους, αναθεωρώντας περαιτέρω επί τα χείρω τις προβλέψεις του για τη βιομηχανία ως απάντηση σε ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού και περιοριστικών μέτρων που επηρεάζουν βασικές αγορές.

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA), που τον Ιούνιο είχε προβλέψει 100 δισεκ. δολάρια σε απώλειες για μια περίοδο δύο ετών, ανέφερε ότι τώρα προβλέπει μόνο για φέτος έλλειμμα 118,5 δισεκ. δολαρίων και 38,7 δισεκ. δολαρίων επιπλέον για το 2021.

Η απαισιόδοξη πρόβλεψη υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος παρά τις θετικές ειδήσεις για την ανάπτυξη των εμβολίων κατά της COVID-19.

«Ο θετικός αντίκτυπος που θα έχει στην οικονομία και στην κίνηση στις αερομεταφορές δεν θα επέλθει μαζικά πριν από τα μέσα του 2021», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της IATA Αλεξάντρ ντε Ζουνιάκ στο Reuters.

Οι αριθμοί των επιβατών αναμένεται να μειωθούν στο 1,8 δισεκ. φέτος από τα 4,5 δισεκ. το 2019, όπως εκτιμά η IATA, και θα ανακάμψουν μόνο μερικώς στα 2,8 δισεκ. την επόμενη χρονιά. Τα έσοδα από επιβάτες για το 2020 αναμένεται να είναι μειωμένα κατά 69% στα 191 δισεκ. δολάρια.

Οι εκτιμήσεις προβλέπουν το εκ νέου άνοιγμα κάποιων συνόρων έως τα μέσα της επόμενης χρονιάς, χάρη στον συνδυασμό των τεστ για COVID-19 και της ανάπτυξης εμβολίων.

Η IATA επανέλαβε το αίτημά της προς κυβερνήσεις προκειμένου να αντικατασταθεί το καθεστώς της καραντίνας με εκτεταμένα προγράμματα διενέργειας τεστ.

«Βλέπουμε χώρες σταδιακά να μας ακούν», δήλωσε ο ντε Ζουνιάκ, επικαλούμενος τις πρωτοβουλίες για τεστ που είναι ήδη σε εξέλιξη στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τη Σιγκαπούρη.

Ενώ κάποιες κυβερνήσεις και αεροπορικές εταιρίες, όπως η αυστραλιανή Qantas, λένε ότι πιθανόν να απαιτηθεί ο εμβολιασμός των επιβατών για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, η προσέγγιση αυτή δεν αναμένεται να αποδώσει παντού, δήλωσε ο ντε Ζουνιάκ.

«Θα αποτρέψει τον κόσμο που αρνείται (το εμβόλιο) από το να ταξιδέψει», δήλωσε ο επικεφαλής της IATA. «Η συστηματική διενέργεια τεστ είναι ακόμα πιο κρίσιμη για το άνοιγμα των συνόρων παρά το εμβόλιο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Pistopoiitiko Koronoiou, Digital Pass Corona Virus, Covid-19
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μειώνεται στις 90 μέρες η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης από κορονοϊό

Μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου παρατείνονται οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για τους επισκέπτες του εξωτερικού προς την Ελλάδα, ενώ παραμένουν οι περιορισμοί αφίξεων από εννέα χώρες της Αφρικής.
Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παρατείνονται μέχρι 17 Σεπτεμβρίου οι περιορισμοί για πτήσεις εξωτερικού

Όλοι οι ταξιδιώτες που εισέρχονται στην Ελλάδα θα πρέπει να έχουν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, αλλιώς θα πρέπει να έχουν αρνητικό PCR test εντός των τελευταίων 72 ωρών. Για ποιους ταξιδιώτες θα υπάρχει υποχρεωτικό τέστ κατά την άφιξη τους.
businessdaily_tourism_covid
ΔΙΕΘΝΗ

Αξιωματούχος ΕΕ: Έλεγχος του πιστοποιητικού COVID από τις αεροπορικές

«Θέλουμε να δώσουμε στους πολίτες και στις χώρες μέλη ένα εργαλείο που παρέχει την απαραίτητη εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση», ανέφερε σχετικά ο Επίτροπος για τη Δικαιοσύνη, Ντιντιέ Ρέιντερς.