Έτοιμη να κάνει το μεγάλο comeback το 2025 είναι η Διοίκηση της Ελληνικής Ζυθοποιΐας Αταλάντης (ΕΖΑ), καθώς η νέα στρατηγική να επικεντρωθεί στην αγορά HORECA, το rebranding βασικών προϊόντων της, καθώς και η προσθήκη νέων με αιχμή τις μπύρες χωρίς αλκοόλ ανοίγουν πλέον τις προοπτικές της εταιρείας, ώστε το 2026 να φτάσει στην κερδοφορία.
Παράλληλα η εταιρεία προχωράει στον περιορισμό της παραγωγής μπύρας κάτω από 200 χιλιάδες εκατοστόλιτρα, κάτι που ουσιαστικά την εντάσσει στο καθεστώς της μικροζυθοποιίας, καθώς της εξασφαλίζει χαμηλότερο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ).
Την ίδια η ΕΖΑ στιγμή στρέφεται σε προϊόντα με υψηλότερα περιθώρια κέρδους, έτσι ώστε να βελτιωθούν τα οικονομικά της μεγέθη, να αυξηθεί η λειτουργική κερδοφορία και να περιοριστούν οι ζημιές.
Όπως τόνισαν χθες στελέχη της εταιρείας σε συνάντηση με δημοσιογράφους, ιδιαίτερα σημαντική στην πορεία της ΕΖΑ ήταν η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 7 εκατ. ευρώ με τη συμμετοχή όλων των υφιστάμενων μετόχων, δηλώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο έμπρακτα την πίστη τους στο επιχειρηματικό μοντέλο.
Αυτήν την στιγμή η DECA Investments, ως διαχειρίστρια του επενδυτικού χαρτοφυλακίου του fund Diorama έχει στην ιδιοκτησία της περίπου το 41,5% των μετοχών, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος μέσω εταιρείας συμφερόντων του κατέχει επίσης περίπου 41,5% και το υπολειπόμενο 17% ανήκει στον Θανάση Συριανό.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΖΑ, Νικήτας Ασπιώτης, επισήμανε ότι η νέα στρατηγική και το αναθεωρημένο μείγμα παραγωγής και εμπορικής πολιτικής οδήγησαν την εταιρεία το 2024 σε βελτίωση των βασικών της μεγεθών. Το μεικτό κέρδος αυξήθηκε κατά 7%, που έφτασε τα 13 εκατ. ευρώ, ενώ τα EBITDA ενισχύθηκαν κατά 55% στα 2,8 εκατ. ευρώ από 1,8 εκατ. το 2023.
Ο τζίρος της ΕΖΑ το 2024 έπεσε στα 29 εκατ. ευρώ, έναντι 31,5 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά, καθώς έγινε περιορισμός της παραγωγής, με μοναδικό στόχο να μείνει κάτω από το όριο των 200.000 εκατοστόλιτρων, ώστε να επωφεληθεί από τον μειωμένο φόρο.
Μάλιστα το εργοστάσιο της Αταλάντης έχει δυνατότητα παραγωγής έως και 800.000 εκατοστόλιτρα, αλλά μειώθηκαν οι όγκοι για φορολογικούς λόγους, αφού ο επιπλέον φόρος θα έφτανε περίπου τα 12,5 εκατ. ευρώ, αν η παραγωγή έφτανε τα 300.000 εκατοστόλιτρα.
Τέλος, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων επανήλθαν σε οριακά θετικό πρόσημο, βελτιωμένα κατά 1 εκατ., ενισχύοντας τις λειτουργικές ταμειακές ροές. Οι πωλήσεις φιάλης και βαρελιού στην εγχώρια αγορά αυξήθηκαν με διψήφιο ποσοστό ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν μεγαλύτερος σε σχέση με την αγορά μπύρας για το 2024, γεγονός που ώθησε την αύξηση της κερδοφορίας.
Παράλληλα, το Net Debt (Δάνεια μείον Διαθέσιμα) μειώθηκε στα 22,2 εκατ. ευρώ, ενώ σε αναμορφωμένη βάση, λαμβάνοντας υπόψη την ΑΜΚ που ολοκληρώθηκε εντός 2025, ανέρχεται στα 18,9 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 4,6 εκατ. ευρώ και 7,9 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2023 και 2022 αντίστοιχα.
Διεθνής τάση οι μπύρες χωρίς αλκοόλ
Ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις για μπύρες χωρίς αλκοόλ, η ΕΖΑ, έχει προχωρήσει στη διάθεση καινοτόμων προϊόντων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προτιμήσεις των καταναλωτών. Τα νέα προϊόντα είναι η PILS HELLAS Radler 2%, η PILS HELLAS 0,0% και η A Toda Madre που έρχονται να εμπλουτίσουν το χαρτοφυλάκιό της, προσφέροντας περισσότερες επιλογές με έμφαση στην ποιότητα, τη γεύση και τη διαφοροποίηση.
Υπενθυμίζεται ότι ο κλάδος της μπύρας χωρίς αλκοόλ είναι ιδιαίτερα δυναμικός και στη χώρα μας, αν και αποτελεί το 3% της συνολικής παραγωγής. Μάλιστα στην Ευρώπη υπάρχουν χώρες όπως η Ισπανία και το Βέλγιο που έχουν διψήφιο ποσοστό στο μερίδιο της μπύρας χωρίς αλκοόλ.
Μάλιστα την ώρα που η ΕΖΑ σταμάτησε εντελώς την παραγωγή μπύρας ιδιωτικής ετικέτας, κυκλοφορεί ξανά την ΠΕΙΡΑΪΚΗ, μια μοναδική μπύρα αργής ωρίμανσης με έντονα τοπικό χαρακτήρα, η οποία φέτος θα κυκλοφορήσει μόνο στον Πειραιά. Το συγκεκριμένο brand απέκτησε η εταιρεία σε πλειστηριασμό. Με τις συγκεκριμένες κινήσεις η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να καινοτομεί και να αναπτύσσεται, πιστή στην αποστολή της να παράγει μπύρες υψηλής ποιότητας.