Mε ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα και φιλόδοξο στρατηγικό σχεδιασμό, η Barilla Hellas ενισχύει την θέση της ως ένας από τους βασικούς «παίκτες» στην αγορά ζυμαρικών στην εγχώρια αγορά προσβλέποντας στην αξιοποίηση των ευκαιριών ανάπτυξης που προσφέρουν οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Για το 2025, η διοίκηση της εταιρείας προβλέπει ότι η παραγωγή ζυμαρικών αναμένεται να ξεπεράσει τα 37 εκατομμύρια κιλά.
«Η προσπάθεια για καλύτερη αξιοποίηση των αγορών πέρα από την ελληνική αγορά θα είναι συνεχής, αξιοποιώντας και την ευκαιρία που δίνει η ανάπτυξη δραστηριοτήτων στην Ανατολική Ευρώπη», επισημαίνει η Διοίκηση.
Παρά την πίεση από τον έντονο ανταγωνισμό από τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που αντιμετωπίζει η εταιρεία στην ελληνική αγορά, στόχος παραμένει η διατήρηση των πωλήσεων και της κερδοφορίας σε βιώσιμα επίπεδα.
Αύξηση 7,5% στον τζίρο και 48% στα κέρδη
Το 2024 αποτέλεσε έτος ανάκαμψης, με τον κύκλο εργασιών του Ομίλου (Barilla Hellas ΑΒΕΕ Τροφίμων και Barilla Romania S.R.L.) να φτάνει τα 133,8 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 7,5% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Το μικτό περιθώριο κέρδους βελτιώθηκε στο 43,44%, ενώ τα κέρδη προ φόρων σημείωσαν άνοδο 45,5%, φτάνοντας τα 6,56 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν σε 4,82 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 48,4% σε σχέση με το 2023.
Σε επίπεδο μητρικής εταιρείας, ο κύκλος εργασιών ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ η σημαντική μείωση του κόστους πωληθέντων οδήγησε σε μικτό περιθώριο 48,3% και εκτόξευση κερδών προ φόρων κατά 46%. Η θετική πορεία αποτυπώνεται και στη ρευστότητα, με τα διαθέσιμα να ανέρχονται σε 26,6 εκατ. ευρώ και την καθαρή θέση να διαμορφώνεται στα 59,6 εκατ. ευρώ.
Ενεργειακή αυτονομία
Η Barilla Hellas συνεχίζει να επενδύει στην ενεργειακή αποδοτικότητα και την πράσινη μετάβαση με νέα επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειες.
Τoν Ιούνιο του 2025 στο εργοστάσιο της Θήβας ολοκληρώθηκε ακόμη μία εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 2 MW επί εδάφους, που σε συνδυασμό με την εγκατάσταση 1MW στη στέγη της αποθήκης του εργοστασίου τον Σεπτέμβριο του 2022, αναμένεται να καλύπτεται περίπου το 40% της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με σημαντικά οφέλη στη μείωση εκπομπών CO2 κατά περίπου 760 τόνους ετησίως.
Αυτή η βιώσιμη πρωτοβουλία όχι μόνο αντανακλά τη δέσμευση της εταιρείας για περιβαλλοντική διαχείριση, αλλά συμβάλλει επίσης στην εξοικονόμηση λειτουργικού κόστους και ενεργειακής αυτονομίας του εργοστασίου, ενισχύοντας περαιτέρω την οικονομική ευρωστία της Barilla Hellas.
Η διαδρομή
Η ιστορία της Barilla Hellas δεν θα μπορούσε να μην συνδεθεί με την ιστορία της ελληνικής εταιρείας MISKO που ιδρύθηκε το 1927 από τις οικογένειες Μιχαηλίδη & Κωνσταντίνη. Το 1953 οι νέοι ιδιοκτήτες της εταιρείας είναι οι οικογένειες Μάντζικα, Παπαναστασίου, Παπαχρυσάνθου και Θεοδωράκη. Την ίδια χρονιά η παραγωγή των ζυμαρικών MISKO μεταφέρεται στην Πάτρα στις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις για εκείνη την περίοδο και έτσι γίνεται η πρώτη εταιρία που συσκευάζει τα μακαρόνια της. Συγχρόνως, γεννιέται και ο «Ακάκιος», το σήμα κατατεθέν της εταιρείας και το πιο γνωστό ίσως μήνυμα της ελληνικής διαφήμισης.
Το 1991 η MISKΟ γίνεται μέλος της οικογένειας Barilla, της μεγαλύτερης εταιρείας ζυμαρικών στον κόσμο, δίνοντας της έτσι την ευκαιρία να αναπτυχθεί παγκοσμίως στο πλαίσιο ενός ισχυρού ομίλου με διεθνή παρουσία. Το 2000 ένα νέο υπερσύγχρονο εργοστάσιο μεγάλης παραγωγικής δυνατότητας ιδρύεται στον Ελαιώνα, στη Θήβα, που καθιστά την Ελλάδα παραγωγικό πόλο για τις διεθνείς αγορές. Μία επένδυση αξίας 30 εκατ. ευρώ, η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στην Νοτιοανατολική Ευρώπη στην αγορά των ζυμαρικών.
Σήμερα, με 194 εργαζομένους, η εταιρεία παρακολουθεί στενά τις διεθνείς εξελίξεις και δηλώνει έτοιμη να προσαρμόσει τη στρατηγική της, ώστε να στηρίξει μελλοντικές επενδύσεις στην Ελλάδα και να ενισχύσει περαιτέρω τον ρόλο της στις διεθνείς αγορές.