ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
mitsotakis_deth
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της ΔΕΘ. Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC.

Η κυβέρνηση πάει... ΔΕΘ, το παιχνίδι της αναβάθμισης και η σκιά στην ανάπτυξη

Οι υποσχέσεις τον Μάρτιο για φοροελαφρύνσεις τον Σεπτέμβριο, η αναμονή του ΧΑ για τις αποφάσεις των οίκων, τα παράξενα στα στατιστικά για την ανάπτυξη, η ενίσχυση της Τουρκίας και το Βατερλό της Tesla στη Γερμανία.

Να επιστρέψει στις business as usual, μετά τη θύελλα για τα Τέμπη, επιδιώκει η κυβέρνηση, φέρνοντας πάλι στην ατζέντα της δημόσιας συζήτησης θέματα που είχαμε ξεχάσει για λίγο, όπως ο σχεδιασμός για νέες φοροελαφρύνσεις.

Από τον Κωστή Χατζηδάκη ήλθε χθες η πρώτη νύξη για επερχόμενες μειώσεις φόρων, έστω και με την υποσημείωση ότι αυτές θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, έστω και αν βρισκόμαστε στον Μάρτιο και μεσολαβεί μια πολιτική... αιωνιότητα μέχρι την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Μάλιστα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών συνέδεσε την έκταση των φοροελαφρύνσεων με τη συζητούμενη δημοσιονομική χαλάρωση στην Ευρώπη για τις αμυντικές δαπάνες: «Μελετούμε σχέδιο για μείωση φόρων», είπε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. «Ανακοινώσεις αναμένονται από τον πρωθυπουργό τον Σεπτέμβριο. Η ρήτρα διαφυγής θα επηρεάσει την ευελιξία που θα έχουμε. Όσο γενναία είναι η απόφαση σε σχέση με την άμυνα, τόσο μεγαλύτερο περιθώριο θα έχουμε με τους φόρους. Σίγουρα θα γίνουν ανακοινώσεις για τους συνεπείς φορολογούμενους τον Σεπτέμβριο»

Πάντως, όπως έχει γράψει το BD, η κυβέρνηση έχει μεγάλα περιθώρια για φοροελαφρύνσεις και απαλλαγές τα επόμενα χρόνια, ενώ το 2024 πέτυχε μια πρωτοφανή ονομαστική μείωση του χρέους κατά 6 δισ. ευρώ, οπότε είναι σαφές ότι, ανεξάρτητα από τη ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες, είχε και έχει σημαντικές δυνατότητες.

Από την άποψη της πολιτικής και επικοινωνιακής διαχείρισης, βέβαια, υπάρχει ένα προβληματικό στοιχείο. Είναι πολύ νωρίς για να γίνουν ανακοινώσεις συγκεκριμένων μέτρων, άρα είναι και πολύ δύσκολο να αλλάξει η δημόσια συζήτηση και να μεταφερθεί σε μια θεματολογία που κατ' εξοχήν εξυπηρετεί την κυβέρνηση.


Το παιχνίδι των αναβαθμίσεων

Η FTSE Russel γνωστοποίησε  ότι η ενδιάμεση επανεξέταση κατάταξης χωρών του Μαρτίου 2025 θα δημοσιευθεί μετά το κλείσιμο της αγοράς των ΗΠΑ, στις 8 Απριλίου. Από τον Σεπτέμβριο του 2024 ο οίκος έχει θέσει το XA σε watch list με στόχο την αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς από αναδυόμενη σε ανεπτυγμένη.

Συνήθως απαιτούνται 18 μήνες για να ληφθεί η σχετική απόφαση, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια, χωρίς όμως αυτό να είναι κανόνας.

Για παράδειγμα, ο MSCI μας έβαλε το 2012 σε watch list και μέσα σε ένα χρόνο, τον Ιούνιο του 2013 μας έβγαλε από τις ανεπτυγμένες και μας κατέταξε στις αναδυόμενες αγορές. Αν όντως γίνει η έκπληξη τότε η αναβάθμιση θα ισχύσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Αλλιώς θα πρέπει να περιμένουμε στην επόμενη αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου για να αναβαθμιστούμε με ισχύ από το Μάρτιο του 2026.

Για αναβάθμιση από τον MSCI όπου στους δικούς του δείκτες τοποθετούνται πάνω από το 70% των κεφαλαίων παγκοσμίως θα πρέπει να αναμένουμε το 2026 γιατί απαιτείται πρώτα η αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα από τη Moody's. Την ερχόμενη Παρασκευή είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση της Moody΄s για το ελληνικό αξιόχρεο και υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες ότι ο οίκος θα κάνει -επιτέλους...- το βήμα για την επαναφορά της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα.


Σκιά στην ανάπτυξη

Θα ήταν υπερβολή να μιλήσει κανείς για νέα "Greek statistics", σίγουρα όμως τα στοιχεία για το ΑΕΠ του 2024 έχουν προκαλέσει προβληματισμό στους οικονομολόγους. Και αυτό γιατί υπάρχει μια εντελώς ασυνήθιστη αύξηση ενός στατιστικού μεγέθους, των αποθεμάτων, που φαίνεται να έχει δώσει επίσης ασυνήθιστη ώθηση στην ανάπτυξη, που έφτασε το 2024 στο 2,3%. 

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Eurobank, «από την πλευρά της ζήτησης, το μεγαλύτερο τμήμα της ανάπτυξης προήλθε από την αύξηση των αποθεμάτων που συνεισέφεραν 3,2 ποσοστιαίες μονάδες (επιταχύνθηκαν κατά 302,6%). Ενδεικτικά, αν τα αποθέματα είχαν μηδενική μεταβολή, η πραγματική μεταβολή του ΑΕΠ θα ήταν αρνητική».

Μάλιστα, όπως τονίζουν, «παραμένει άγνωστο σε ποιο βαθμό αυτή η τεράστια αύξηση των αποθεμάτων αφορά πραγματικά αποθέματα, ημιτελή επενδυτικά αγαθά (που θα μεταγραφούν στις επενδύσεις σε κάποια αργότερη εκτίμηση του ΑΕΠ) ή απλώς την αδυναμία ταυτοποίησης μεταξύ των δύο στατιστικών προσεγγίσεων με τις οποίες εκτιμάται το ΑΕΠ (ως παραγωγή και ως ζήτηση). Σε κάθε περίπτωση, το μέγεθος της μεταβολής των αποθεμάτων σε διαδοχικά τρίμηνα είναι ασυνήθιστα μεγάλο σε ευρωπαϊκή σύγκριση».

Σημειώνουμε ότι τα αποθέματα είναι ένα από τα πιο «θολά» στατιστικά μεγέθη: από την παραγωγή αφαιρείται η δαπάνη και ό,τι μένει καταγράφεται στατιστικά ως «αποθέματα». Όταν αυτό το μέγεθος συνεισφέρει σε τέτοιο βαθμό στη στατιστική καταγραφή της ανάπτυξης (3,2% συμβολή σε μια αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3%), δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι οικονομολόγοι παθαίνουν... πονοκέφαλο.


«Πονοκέφαλος» η ενισχυμένη Τουρκία

Μπροστά σε εξελίξεις για τις οποίες δεν ήταν προετοιμασμένη φέρνει την ελληνική διπλωματία η... αλά Τραμπ ειρηνευτική διαδικασία για την Ουκρανία και η αποστασιοποίηση του Λευκού Οίκου από την άμυνα της Ευρώπης. 

Ο Ερντογάν επιμένει ότι δεν νοείται νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης χωρίς την Τουρκία, που έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο NATO και μια από τις πλέον ανεπτυγμένες αμυντικές βιομηχανίες. Και φαίνεται ότι αυτή δεν είναι μόνο η άποψη του Τούρκου προέδρου, αλλά μια ιδέα που συμμερίζονται και οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων -αν και όχι με μεγάλο ενθουσιασμό- και η φίλη Γαλλία.

Απόδειξη, ότι στην πρόσφατη σύνοδο του Λονδίνου για την Ουκρανία ο Ερντογάν έλαβε πρόσκληση από τον Κιρ Στάρμερ και έστειλε ως εκπρόσωπό του τον υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, προκαλώντας έντονο προβληματισμό στο ελληνικό ΥΠΕΞ για τη σημασία αυτής της συμμετοχής.

Το μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα, λένε έμπειροι διπλωματικοί παρατηρητές, είναι ότι σε όλους τους υπολογισμούς για μια ενδεχόμενη αποστολή ειρηνευτικής δύναμης από «πρόθυμα» μέλη του NATO από τον ευρύτερο χώρο της Ευρώπης, φαίνεται αναπόφευκτη μια μεγάλη συμμετοχή της Τουρκίας, μιας από τις ελάχιστες χώρες που διαθέτει επαρκείς αριθμητικά δυνάμεις και έχει τη διάθεση να αναλάβει ρίσκα σε τέτοια αποστολή, προκειμένου να μεγαλώσει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα.

Έτσι, η τουρκική διπλωματία φαίνεται να έχει πάρει πολύ «αέρα», ενώ οι ελληνικές επιφυλάξεις όλο και πιο δύσκολα ακούγονται, ιδιαίτερα αν οι συζητήσεις για την επόμενη ημέρα της Ουκρανίας γίνονται εκτός του πλαισίου της ΕΕ, όπου η Ελλάδα έχει «φωνή» και μεταφέρονται σε μια ad hoc συμμαχία «προθύμων».


Νέα συνάντηση για τη διασύνδεση

Στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρίσκεται πάλι το καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου αυτή την εβδομάδα. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να επαναφέρει το έργο σε τροχιά υλοποίησης συνεχίζονται μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, την Παρασκευή, όπου εξετάστηκε το θέμα.

Τη σκυτάλη την παίρνουν τώρα οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ όταν βρεθούν την Πέμπτη στην Αθήνα.
Πρόκειται για μία συνάντηση, η οποία θα είναι και προπαρασκευαστική της τριμερούς που θα γίνει στις αρχές Απριλίου στην Ιερουσαλήμ σε ημερομηνία η οποία θα οριστικοποιηθεί κατά τη συνάντηση των υπουργών.

Στην ατζέντα και των δύο συναντήσεων κυρίαρχο θέμα θα είναι οι περιφερειακές εξελίξεις και το ζήτημα της ενέργειας. Στο Ισραήλ έχουν δείξει ότι το θέλουν το έργο πολύ, οπότε ίσως δούμε νέες πρωτοβουλίες για την ηλεκτρική διασύνδεση.


Ο ημιμαραθώνιος της Αθήνας και το ΕΚΑΒ

Καλοί οι μαραθώνιοι, οι ημιμαραθώνιοι και ο αθλητισμός, αλλά δεν είναι για όλους. Και σίγουρα όχι για αυτούς που δεν έχουν προετοιμαστεί στοιχειωδώς.

Όπως διαβάζουμε στο ιατρικό ρεπορτάζ, κατά τη διάρκεια του χθεσινού Ημιμαραθωνίου της Αθήνας, το δυναμικό του ΕΚΑΒ διαχειρίστηκε συνολικά 80 περιστατικά που έχρηζαν παροχής επείγουσας φροντίδας. Από αυτά τα 74 αντιμετωπίστηκαν επιτόπου με την παροχή πρώτων βοηθειών ενώ 6 περιστατικά διακομίστηκαν για περαιτέρω έλεγχο σε εφημερεύοντα νοσοκομεία.

Σημειώνουμε, πάντως, ότι στον χθεσινό ημιμαραθώνιο της Αθήνας συμμετείχαν περίπου 10.000 δρομείς. 


Ο Μασκ θέλει έξοδο από το NATO

Αφού.... ξεσάλωσε στο X κατά του Ζελένσκι και της Ουκρανίας εδώ και αρκετές ημέρες, ο Έλον Μασκ ξαναχτύπησε χθες, αυτή τη φορά με μια ανάρτηση κατά του NATO και της Ευρώπης. Τάχθηκε υπέρ της εξόδου των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ προκειμένου να πάψουν να «πληρώνουν την ασφάλεια της Ευρώπης», όπως έγραψε. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ και αντίστοιχης κίνησης εξόδου από τον ΟΗΕ, συμπληρώνοντας το παζλ μιας ακραίας απομονωτικής πολιτικής.

Μέχρι στιγμή δεν υπάρχει αντίδραση από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει, πάντως, ζητήσει από τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους στο 5% του ΑΕΠ τους, ένα ποσοστό που ελάχιστες χώρες μπορούν να αντέξουν, συμπεριλαμβανομένων, ίσως και των ίδιων των ΗΠΑ.

Πολλοί πιστεύουν ότι ο Τραμπ θέτει τόσο ψηλά τον πήχη για τις αμυντικές δαπάνες, γνωρίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι θα περάσουν από κάτω, ώστε να έχει μια πρόφαση για να «παγώσει» τη συμμετοχή των ΗΠΑ στη Συμμαχία -για να γίνει πλήρης έξοδος, τυπικά χρειάζεται πλειοψηφία 2/3 στο Κογκρέσο.

Ο Τραμπ, σε πρόσφατες δηλώσεις του, επανέλαβε ότι εάν τα κράτη – μέλη του NATO δεν αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να τα στηρίξουν εάν βρεθούν σε κάποια ανάγκη, εφαρμόζοντας το άρθρο 5 της Συνθήκης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του NATO.


Βατερλό της TESLA στη Γερμανία

Ο Έλον Μασκ έχει γίνει μια από τις διεθνείς προσωπικότητες που οι Γερμανοί... λατρεύουν να μισούν, μετά τις ωμές παρεμβάσεις του στις εκλογές υπέρ του ακροδεξιού AfD και της έκφρασης ακραίων απόψεων κατά της Ευρώπης.

Χωρίς να έχει κηρυχθεί κάποιο μποϊκοτάζ, φαίνεται ότι οι Γερμανοί δεν έχουν την παραμικρή διάθεση να αγοράσουν μοντέλα της Tesla. Τα στοιχεία πωλήσεων του Φεβρουαρίου σοκάρουν: Η πτώση στη Γερμανία σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2024 έφτασε το 76%.

Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη «βουτιά» πωλήσεων της Tesla σε ευρωπαϊκές αγορές. Όχι ότι τα πήγε πολύ καλύτερα, βέβαια, σε άλλες χώρες. Συνολικά, στις εννέα μεγάλες αγορές της Ευρώπης, το πρώτο δίμηνο της χρονιάς η πτώση των πωλήσεων της Tesla έφτασε το 43,5%.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνική και ευρωπαϊκή σημαία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαγική εικόνα στο βιοτικό επίπεδο: Ξεπερνάμε τη Βουλγαρία, αλλά...

Αποκαλυπτικά στοιχεία του ΟΗΕ για το βιοτικό επίπεδο. Η Ελλάδα κρατά σχετικά υψηλή θέση χάρη στους κοινωνικούς δείκτες (υγείας, εκπαίδευση), αλλά η Βουλγαρία και η Τουρκία πλησιάζουν σε απόσταση αναπνοής στα εισοδήματα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι απαντήσεις του υπ. Οικονομικών σε 10 ερωτήσεις για το Μεσοπρόθεσμο

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στοχεύει σε μείωση του χρέους σε 133,4% έως το 2028, ανάπτυξη, και αύξηση εισοδημάτων με τους μισθούς να προβλέπεται ότι θα φτάσουν τα 1.500 ευρώ το 2027.