ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φωτο: Shutterstock

Η ανία τραπεζών - θεσμών, η έκπληξη της Eurobank και το άστοχο short του Lansdowne

Γιατί δεν εκπέμπουν πια στο ίδιο μήκος κύματος τράπεζες - θεσμοί, πώς η Eurobank έσωσε το δάνειο της Ναυτεμπορικής, η υποχώρηση χωρίς πανικό στο ΧΑ, το short που «βάζει μέσα» την Lansdowne και το ακριβό outsourcing του ΕΟΠΥΥ.
  • «Δύσκολη» ήταν η χθεσινή συνάντηση τραπεζών - θεσμών. Όμως η δυσκολία δεν ήταν ούτε εξαιτίας των θεμάτων, ούτε των σκληρών διαπραγματεύσεων, ούτε των απαιτήσεων των εκπροσώπων των δανειστών. Η δυσκολία οφείλεται στη διάχυτη υποτονικότητα και την ανία των συζητήσεων. Η εποχή των μνημονίων και του micromanagement έχει περάσει στην ιστορία και, επιπλέον, εμείς έχουμε βαρεθεί αυτούς και αυτοί έχουν βαρεθεί εμάς. Ήρθε και η πανδημία που δημιούργησε ειδικές και έκτακτες συνθήκες για τα πάντα, οπότε τι συζήτηση να κάνεις και τι στρατηγική να χαράξεις.
  • Άλλωστε η χημεία και κατανόηση που χαρακτήριζε τις δυο πλευρές στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, έχει χαθεί. Για χρόνια οι τράπεζες κρύβονταν πίσω από τους θεσμούς, προκειμένου να μπορέσουν να αποκρούσουν κυβερνητικές ρυθμίσεις που θεωρούσαν ότι δημιουργούν νέους κινδύνους στους ισολογισμούς. Αυτό πια δεν συμβαίνει: ούτε οι θεσμοί έχουν πολλή διάθεση να επιμείνουν για πολιτικές, ούτε η κυβέρνηση τους ακούει, καθώς πια δεν βρίσκεται σε τόσο αδύναμη θέση όπως στο παρελθόν. 
  • Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του νέου πτωχευτικού, που ενώ οι τράπεζες προσπάθησαν να προκαλέσουν την αντίδραση των θεσμών, ελπίζοντας σε αλλαγές και βελτιώσεις του νόμου, οι θεσμοί σφύριζαν αδιάφορα.   
  • Το ανέλπιστα υψηλό τίμημα που δόθηκε για τη Ναυτεμπορική προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς. Ωστόσο η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν για τη Eurobank, τη δανείστρια τράπεζα της εταιρείας, που δεν πίστευε στα μάτια της. Για ένα δάνειο που φαινόταν χαμένο, τελικά η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της Ναυτεμπορικής έφερε τόσα πολλά εκατομμύρια, που η τράπεζα σχεδόν κατάφερε να πάρει πίσω τα χρήματά της. Μάλιστα, αν δεν είχε αλλάξει, σχετικά πρόσφατα, ο νόμος που μετέβαλε την προτεραιότητα των πιστωτών στην διανομή του εκπλειστηριάσματος, τότε το αποτέλεσμα για την Eurobank θα ήταν ακόμα καλύτερο.
  • Από μια πλευρά, η χθεσινή συνεδρίαση έδωσε εικόνα γενικής… εκποίησης στο Χρηματιστήριο, με 92 πτωτικές μετοχές στο ταμπλό και μόνο τρεις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης να αποφεύγουν το αρνητικό κλείσιμο. Όμως, αυτό που επισημαίνουν τα στελέχη της αγοράς και έχει μεγαλύτερη σημασία από αυτά τα αρνητικά στατιστικά είναι ότι ο τζίρος της συνεδρίασης παρέμεινε μέτριος, στα επίπεδα των 70 εκατ. ευρώ. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, οι επενδυτές μπορεί να ήταν έτοιμοι να ρευστοποιήσουν κάποια κέρδη, αλλά γενικές πωλήσεις μεγάλης κλίμακας δεν είδαμε, ούτε έκανε την εμφάνισή του ο γνωστός από το παρελθόν πανικός, καθώς επικρατεί η γενική αντίληψη ότι μετά από μια φυσιολογική διόρθωση το χρηματιστηριακό ράλι θα συνεχιστεί. 
  • Μετά την Τράπεζα Πειραιώς, που έπαιζε σε δική της κατηγορία στη χθεσινή συνεδρίαση, τις μεγαλύτερες απώλειες στην υψηλή κεφαλαιοποίηση είχε η μετοχή της Ελλάκτωρ, χάνοντας 6,11%. Ακόμη πιο ανησυχητικό, ίσως, είναι το γεγονός ότι ξεπέρασαν το 4% οι χθεσινές απώλειες του ευρωομολόγου του ομίλου, το οποίο λίγο πριν τα μέσα Μαρτίου διαπραγματευόταν σχεδόν στο 95, ενώ χθες «προσγειώθηκε» στο 85,43, στον απόηχο της υποβάθμισης από την S&P στην κατηγορία CCC+, λόγω των γνωστών οικονομικών προβλημάτων της Άκτωρ και του κινδύνου να μην εγκριθεί η αύξηση κεφαλαίου από τους μετόχους στην κρίσιμη γενική συνέλευση της Πέμπτης.
  • Από την πλευρά των δύο αντιμαχόμενων στρατοπέδων, παραδόξως χθες υπήρξε… ησυχία: δεν υπήρξε ούτε μία ανακοίνωσή ή non paper με κατηγορίες προς το αντίπαλο «στρατόπεδο». Το ερώτημα των 120 εκατ. ευρώ, βέβαια, παραμένει αναπάντητο: θα βρεθεί, άραγε, μια μαγική λύση για να εγκριθεί η αύξηση κεφαλαίου;
  • Έχει κάνει αρκετά λάθη στα παιχνίδια short στο ελληνικό Χρηματιστήριο η Lansdowne και η στήλη τα έχει αναδείξει στο παρελθόν. Φαίνεται ότι το λονδρέζικο fund την έχει πατήσει με άλλη μια στρατηγική short που εφάρμοσε, αυτή την φορά στη μετοχή της Cairo Mezz, της εταιρείας ειδικού σκοπού που έχει εκδώσει τα mezzanine ομόλογα της τιτλοποίησης Cairo, που έγινε από τη Eurobank.
  • Η Lansdowne έχει ενημερώσει την Επ. Κεφαλαιαγοράς στις 7 Οκτωβρίου 2020, λίγες ημέρες μετά την εισαγωγή της μετοχής προς διαπραγμάτευση, ότι άνοιξε μια θέση short που αντιστοιχεί στο 0,77% του συνόλου των μετοχών. Θυμίζουμε ότι η μετοχή είχε ακραία διακύμανση στην αρχή, καθώς μπήκε με τιμή 0,19 ευρώ και υποχώρησε ως τα 0,06 ευρώ. Στις 7 Οκτωβρίου, βρισκόταν στα 0,086 ευρώ.
  • Όμως, για κακή τύχη της Lansdowne, η μετοχή κέρδισε έδαφος τους επόμενους μήνες και έφθασε ως τα 0,138 ευρώ στις 6 Απριλίου, ενώ χθες έκλεισε στα 0,124 ευρώ. Η Lansdowne διατηρεί τη θέση της, η οποία φαίνεται ότι προς το παρόν την «βάζει μέσα» αρκετά. Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες… του σορταρίσματος.
  • Ένα από τα πιο… ζουμερά φιλέτα για εταιρείες πληροφορικής στο χώρο του Δημοσίου φαίνεται πως είναι ο ΕΟΠΥΥ. Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας αναθέτει σε εξωτερικούς συνεργάτες τη λειτουργία του πληροφοριακού του συστήματος και τα ποσά που δίνονται κάθε χρόνο μόνο αμελητέα δεν είναι. Την τριετία 2017-2019, ο ΕΟΠΥΥ δαπάνησε συνολικά περισσότερα από 24 εκατ. ευρώ για αυτό το outsourcing υπηρεσιών πληροφορικής και ήδη πολλές φωνές ακούγονται στο εσωτερικό του Οργανισμού, που λένε ότι, με τέτοια ποσά που δαπανώνται για αμοιβές τρίτων, περισσότερο συμφέρει να στήσει και να λειτουργήσει μόνος του ο ΕΟΠΥΥ το πληροφοριακό του σύστημα. Λογικό ακούγεται, αλλά δεν σημαίνει ότι στο θαυμαστό κόσμο των δημόσιων οργανισμών αυτό που ακούγεται λογικό μπορεί και να εφαρμοστεί κιόλας.
  • Διαβάζοντας και ακούγοντας τόσες φορές τις τελευταίες ημέρες ότι η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια, στην περιβόητη πια συνέντευξη τύπου με τον ομόλογό του της Τουρκίας στην Άγκυρα, έγινε σε συνεννόηση με την πρωθυπουργό, εύλογα δημιουργούνται αμφιβολίες αν πράγματι η αντίδραση του ΥΠΕΞ ήταν σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MARKET MAKER

Τι τρόμαξε τους επενδυτές στις τράπεζες, το χαμόγελα στον ΟΠΑΠ και η ΕΚΤΕΡ

Το φάσμα έκτακτου φόρου και η απειλή ρύθμισης για τις προμήθειες τρόμαξαν τους επενδυτές στις τράπεζες, τα νέα δεδομένα για Πειραιώς και Alpha, τα καλά νέα του ΟΠΑΠ από Κύπρο, η ΓΣ της ΕΚΤΕΡ για το split και η πίεση στην ΜΟΗ.
Χρηματιστήριο και μετοχές
MARKET MAKER

Άνοδος - ευχάριστη έκπληξη, ανορθολογισμός στην ΕΚΤΕΡ και οι εκτιμήσεις Μεγάλου

Η κίνηση του ΧΑ κόντρα στις ευρωπαϊκές αγορές, το γύρισμα των τραπεζών, το ρεκόρ Eurobank, οι εκτιμήσεις του Χρ. Μεγάλου για τη μετοχή της Πειραιώς, οι χωρίς πολλή λογική κινήσεις της ΕΚΤΕΡ και η πίεση στην Intralot.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
MARKET MAKER

Το σοκ του 28%, τα συν και πλην για το ΧΑ και κάτι ψήνεται στην Εθνική

Προβληματισμός για τις επιπτώσεις των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών στις αγορές, οι προσδοκίες για Εθνική - Eurobank, ο Γ. Κοντόπουλος αγοράζει ΕΧΑΕ, η αντίδραση της ΜΠΕΛΑ και το άλμα της ΕΚΤΕΡ.
MARKET MAKER

Οι αλλαγές στον «μικρό» MSCI, η δύναμη της ΕΤΕ, η διόρθωση της Τιτάν και ο ΟΤΕ

Optima και Αεροδρόμιο εισέρχονται στον MSCI μικρής κεφαλαιοποίησης, η Εθνική ξεχώρισε και πάλι με άνοδο, η Τιτάν διορθώνει μετά το ράλι και γιατί τα αποτελέσματα του ΟΤΕ δεν έδωσαν ώθηση στη μετοχή.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Ποια βαριά χαρτιά διόρθωσαν τον Μάρτιο και ποια στήριξαν τον Γενικό Δείκτη

Μήνας... αθόρυβης διόρθωσης ήταν ο Μάρτιος στο χρηματιστήριο, καθώς η πλειονότητα των μετοχών κινήθηκε πτωτικά, ενώ ο Γ.Δ. στηρίχτηκε από συγκεκριμένους τίτλους, έχοντας ελάχιστες απώλειες. Στα 225,2 εκατ. ευρώ εκτοξεύτηκαν οι μέσες συναλλαγές.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
MARKET MAKER

Το τραπεζικό ράλι, η Eurobank πάνω από 7 δισ., η Σαράντης και η Attica Συμμετοχών

Τα κέρδη 8,75% του τραπεζικού δείκτη σε πέντε συνεδριάσεις, η υπεροχή της Eurobank, το υψηλό 52 εβδομάδων της Alpha, η Σαράντης πάνω από τα 9 ευρώ, η αφύπνιση της Attica Συμμετοχών και η Dimand σε ιστορικό χαμηλό.