Αυξημένη υπευθυνότητα και αυστηρά μέτρα πυροπροστασίας καλούνται να λάβουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση και ανακύκλωση αποβλήτων, ειδικότερα ενόψει της επικίνδυνης θερινής περιόδου.
Αυτή η ανάγκη αναδείχθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Κώστα Γιουτίκα, με φόντο τις πρόσφατες πυρκαγιές σε μονάδες ανακυκλώσιμων υλικών στη Σίνδο.
Ο κ. Γιουτίκας επεσήμανε ότι προτεραιότητα για όλες τις μονάδες αποτελεί η 24ωρη φύλαξη και η συστηματική επιτήρηση των εγκαταστάσεων.
Παράλληλα, τόνισε τη σημασία της εκπαίδευσης προσωπικού και φυλάκων και της ετοιμότητάς τους να ενεργοποιήσουν άμεσα τα συστήματα πυροπροστασίας σε περίπτωση εμφάνισης εστίας φωτιάς.
Απευθυνόμενος στους ιδιοκτήτες 26 μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων, υπογράμμισε εμφατικά: «Δεν δεχόμαστε και δεν θα επιτρέψουμε χαλαρότητα, ή ακόμη χειρότερα αδιαφορία για την ασφάλεια και την προστασία των συμπολιτών μας και του περιβάλλοντος».
Ιδιαίτερη βαρύτητα στη σύσκεψη είχε και η παρέμβαση του διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Θεσσαλονίκης, αρχιπύραρχου Αθ. Παπαθανασίου.
Ο ίδιος ανέδειξε την αναγκαιότητα για αυστηρό διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων υλικών σύμφωνα με το πλαίσιο της νομοθεσίας. Σύμφωνα με τον αρχιπύραρχο: «Οι τεράστιοι σωροί υλικών συνιστούν σοβαρές εστίες εκδήλωσης πυρκαγιάς και παρακωλύουν τις προσπάθειες κατάσβεσης».
Στο πλαίσιο της σύσκεψης, αποφασίστηκε η υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων με στόχο την ενίσχυση της πυρασφάλειας.
Από τη Δευτέρα, προγραμματίζεται η έναρξη οργανωμένων ελέγχων από μικτά κλιμάκια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Προστασίας και της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας σε όλες τις μονάδες διαχείρισης και ανακύκλωσης αποβλήτων στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης.
Επιπλέον, οι ίδιες οι επιχειρήσεις, ανταποκρινόμενες στη συζήτηση, θα συγκροτήσουν ομάδα εργασίας με σκοπό τη συνδιαμόρφωση και εφαρμογή ενός πλαισίου πρόσθετων, προσαρμοσμένων μέτρων πυροπροστασίας, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε μονάδας και σύμφωνα με τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι του Γραφείου Πυρασφάλειας Νομού Θεσσαλονίκης, αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι και στελέχη της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, καθώς και γενικοί διευθυντές και υπηρεσιακοί παράγοντες.