ΓΔ: 1970.41 -0.76% Τζίρος: 179.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:19:32
Φώτο: Shutterstock

«Σύμμαχος» η υγιεινή διατροφή έναντι της Covid-19 - Τι πρέπει να τρώμε

Όσοι καταναλώνουν περισσότερες φυτικές ίνες έχουν 9% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο, ενώ τα στατιστικά στοιχεία προκύπτουν από την αξιολόγηση σχεδόν 600.000 συμμετεχόντων στην έρευνα.

Ο εμβολιασμός, η χρήση μάσκας και οι αποστάσεις αποτελούν τα σημαντικότερα «όπλα» μας έναντι της COVID-19. Οι επιστήμονες παγκοσμίως αναζητούν συνεχώς καινούργια σχετικά «όπλα». Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Gut, καταδεικνύει ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να αποτελέσει σύμμαχό μας έναντι του κορονοϊού.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής.

Συμπεριλήφθηκαν περισσότεροι από 590.000 Αμερικανοί και Βρετανοί ενήλικες. Καταγράφηκαν όσοι νόσησαν από COVID-19, η εικόνα των συμπτωμάτων τους καθώς και η σοβαρότητα της νόσησης, δηλαδή η ανάγκη για νοσηλεία σε νοσοκομείο και χρήση οξυγόνου. Συμπληρώθηκε, επίσης, διατροφολογικό ερωτηματολόγιο σχετικά με την πρόσληψη διαφόρων θρεπτικών συστατικών κατά τη διάρκεια μιας τυπικής εβδομάδας.

Οι ερευνητές κατέταξαν τους συμμετέχοντες σε 4 ομάδες με βάση την ποιότητα της διατροφής και συγκεκριμένα την πρόσληψη φυτικών συστατικών, όπως φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια και ελαιόλαδο. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, σημειώθηκαν 31.815 τεκμηριωμένα κρούσματα με COVID-19. Ανευρέθηκε ότι οι συμμετέχοντες που άνηκαν στο ανώτερο 25% της κατανάλωσης φυτικών τροφών είχαν 9% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν COVID-19 σε σύγκριση με αυτούς στο κατώτερο 25%. Ακόμη, όταν αρρώστησαν ο κίνδυνος για σοβαρή νόσηση και ανάγκη για νοσηλεία ήταν 41% χαμηλότερος.

Η υγιεινή διατροφή δεν αποτελεί «μαγικό» ενισχυτικό του ανοσοποιητικού μας συστήματος που θα αποτρέψει την COVID-19, αναφέρουν οι Καθηγητές του ΕΚΠΑ. Απαιτείται μαζική προσέλευση στην εμβολιαστική διαδικασία και συμμόρφωση με τα λοιπά μέτρα που προτείνονται με βάση τα επιστημονικά δεδομένα. Όμως, σημειώνουν, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι μπορεί να έχει και τέτοια ευεργετικά οφέλη επιπρόσθετα στις ήδη γνωστές θετικές επιπτώσεις της σε ενδοκρινολογικά, καρδιαγγειακά και άλλα νοσήματα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βιολογικά τρόφιμα διατροφή
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

To άγχος αυξάνει την υπερφαγία- Πώς προσέχουμε τη διατροφή στην καραντίνα

Όσον αφορά την πολυφαγία του lockdown και την ικανοποίηση που κάποιοι νιώθουν για συγκεκριμένες τροφές και δη υδατάνθρακες οι ειδικοί εξηγούν ότι πρόκειται για συναισθηματική υπερφαγία.
Μάσκες FFP2 πάνω σε τραπέζι
ΔΙΕΘΝΗ

Σκάνδαλο προμήθειας μασκών στη Γερμανία - Εμπλέκεται πρώην υπουργός

Ειδική έρευνα για το σκάνδαλο προμήθειας μασκών κατά την πανδημία «δείχνει» τον πρώην υπουργό Υγείας και νυν επικεφαλής της CDU/CSU, Γενς Σπαν, καθώς πολλές μάσκες κατέληξαν να καταστραφούν λόγω λήξης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραγωγή 2,5 δισ. στα τυροκομικά προϊόντα: Ποιοι είναι οι ισχυροί του κλάδου

Το ήμισυ της παραγωγής τυροκομικών προϊόντων ήταν εξαγωγές, κυρίως φέτας. Η παραγωγή εκτιμάται ότι θα κινηθεί την τριετία 2025-2027 με μέση ετήσια ανάπτυξη 1,3%. Τι δείχνουν τα ευρήματα μελέτης της Στόχασις.
graviera_Kritis
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η κρητική κουζίνα «ταξιδεύει» στους χώρους του ΟΗΕ, στη Βιέννη

Κατά τη διάρκεια αυτής της βδομάδας, έξι σεφ -μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης, θα παρουσιάσουν 35 χαρακτηριστικά πιάτα της γαστρονομικής κουλτούρας και του διατροφικού πολιτισμού της Κρήτης.