Στο μηδέν έπεσε, σε τριμηνιαία βάση, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το α' τρίμηνο και έμεινε πίσω από την ευρωζώνη, που «έτρεξε» την ίδια περίοδο με ρυθμό 0,3%. Εξαγωγές/εισαγωγές και επενδύσεις αποτέλεσαν «βαρίδια» για την ελληνική οικονομία το α' τρίμηνο, όπως δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ.
Η ελληνική οικονομία, όπως σχολιάζει το tradingeconomics,
- παρουσίασε στασιμότητα σε τριμηνιαία βάση το πρώτο τρίμηνο του 2025 (σ.σ.: αύξηση του ΑΕΠ μόλις κατά 0,04%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ), μετά από μια προς τα κάτω αναθεωρημένη επέκταση 0,8% στην προηγούμενη τρίμηνη περίοδο.
- Η στασιμότητα αποδόθηκε σε μεγάλο βαθμό στην αρνητική συμβολή της καθαρής εξωτερικής ζήτησης, καθώς οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 0,9% (έναντι +0,3% το δ' τρίμηνο του 2024), ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,7% (έναντι -1,7%).
- Επιπλέον, οι πάγιες επενδύσεις συρρικνώθηκαν απότομα κατά 6,1% (έναντι 3,7%) και οι κρατικές δαπάνες επίσης μειώθηκαν κατά 1,1% (έναντι +1,1%).
- Εν τω μεταξύ, η κατανάλωση των νοικοκυριών έδειξε σημάδια ανάκαμψης, αυξανόμενη κατά 1,3% μετά από μείωση 0,1% το προηγούμενο τρίμηνο.
- Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 2,2% το πρώτο τρίμηνο του 2025, επιβραδύνοντας από μια προς τα κάτω αναθεωρημένη επέκταση 2,5% το προηγούμενο τρίμηνο.
Καλό τρίμηνο για την Ευρώπη
Σημειώνεται ότι οι μέτριες επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας καταγράφηκαν σε ένα γενικά καλό τρίμηνο για την Ευρώπη, που «έτρεξε» με καλύτερους αναπτυξιακούς ρυθμούς.
Σύμφωνα με τη Eurostat, το πρώτο τρίμηνο του 2025, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το τέταρτο τρίμηνο του 2024, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,3% στην ευρωζώνη και κατά 0,4% στην ΕΕ.
Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,5% στην ευρωζώνη και κατά 1,6% στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2025, μετά από +1,2% στην ευρωζώνη και +1,4% στην ΕΕ το προηγούμενο τρίμηνο.
Τι προβλέπει η Κομισιόν για 2025 - 2026
Πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατηρεί την αισιοδοξία της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, σημειώνοντας στην τελευταία έκθεση Ευρωπαϊκού Εξαμήνου ότι:
- Κοιτάζοντας μπροστά, η ελληνική οικονομία αναμένεται να διατηρήσει την ανθεκτικότητά της. Χάρη στους περιορισμένους άμεσους εμπορικούς δεσμούς της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι αμερικανικοί εισαγωγικοί δασμοί αναμένεται να έχουν μόνο μια μέτρια επίδραση στην ελληνική οικονομία.
- Παρά την αυξημένη παγκόσμια αβεβαιότητα, η αύξηση των επενδύσεων αναμένεται να παραμείνει ισχυρή, τροφοδοτούμενη από την απορρόφηση των κονδυλίων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRP) και της πολιτικής συνοχής, ενώ η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης αναμένεται να υποστηριχθεί περαιτέρω από τη σταθερή αύξηση των εισοδημάτων.
- Συνολικά, η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να παραμείνει πάνω από το μακροπρόθεσμο δυναμικό της Ελλάδας, με προβλέψεις ρυθμού ανάπτυξης 2,3% το 2025 και 2,2% το 2026.
Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το πρώτο τρίμηνο και σε σύγκριση με το προηγούμενο, εξαγωγές και επενδύσεις έδειξαν σοβαρή κόπωση. Το ΑΕΠ έμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο σε τριμηνιαία βάση (+0,04%), ενώ σε ετήσια παρουσίασε αύξηση 2,2%.
Ειδικότερα, οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως
εξής:
- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 1,2% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2024.
- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 6,1% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2024.
- Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 0,9% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2024. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,8%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 2,0%.
- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,7% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2024. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,03%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,0%.
Σε ετήσια βάση, οι μεταβολές έχουν ως εξής:
- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 1,6% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2024.
- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 3,2% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2024.
- Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,2% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2024. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 0,2%.
- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,4% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2024. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3,8%.