ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κτίριο Βουλής Ελλάδας
Φωτο: Shutterstock

Σοβαρότερος κίνδυνος ο πληθωρισμός, προειδοποιεί το Γραφείου Προϋπολογισμού

Στο 3,3% ο πληθωρισμός τον Μάιο. Το Γραφείο Προϋπολογισμού προειδοποιεί για νέο «σοκ» λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή και αυξημένης διεθνούς αβεβαιότητας.

Το ενδεχόμενο ενός νέου «πληθωριστικού σοκ» στην ελληνική οικονομία φέρνει στο προσκήνιο η νέα τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (ΓΠΚΒ), υπό τον καθηγητή Ιωάννη Τσουκαλά. 

Όπως επισημαίνεται, ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός σε συνδυασμό με τη ρευστότητα που προκαλεί η σύρραξη στη Μέση Ανατολή συνιστούν σοβαρούς κινδύνους για την ελληνική οικονομία το 2025, με άμεσες επιπτώσεις στις εξαγωγές, τις επενδύσεις και την καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 3,3% τον Μάιο του 2025, σημαντικά υψηλότερος από τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ευρωζώνης (1,9%) και σε άνοδο σε σύγκριση με τον Απρίλιο (2,6%) και τον περσινό Μάιο (2,4%).

 Οι κυριότερες ανοδικές πιέσεις προέρχονται από τις υπηρεσίες και τη στέγαση, ενώ καταγράφηκε παύση της αποκλιμάκωσης στον πληθωρισμό των τροφίμων.

 Ο επικεφαλής του Γραφείου τόνισε την ανάγκη εντατικοποίησης των παρεμβάσεων για ενίσχυση του ανταγωνισμού και αντιμετώπιση φαινομένων ολιγοπωλιακής τιμολόγησης.

Η αυξανόμενη αβεβαιότητα οδήγησε το ΓΠΚΒ σε αναθεώρηση της εκτίμησης για την ανάπτυξη του 2025 στο 2,2%, από 2,3% που προέβλεπε η έκθεση του Μαρτίου. Σύμφωνα με την ανάλυση, η διόρθωση αυτή συνδέεται κυρίως με δύο εξωγενείς παράγοντες: τη γεωπολιτική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και τη συνεχιζόμενη ρητορική περί εμπορικών περιορισμών διεθνώς. Και οι δύο παράγοντες θεωρούνται κρίσιμοι για την επενδυτική δραστηριότητα και το οικονομικό κλίμα.

Το Γραφείο επισημαίνει ότι το 2025 εξελίσσεται σε έτος με υψηλή γεωπολιτική και οικονομική αβεβαιότητα.

 Οι επιπτώσεις της κρίσης στη Μέση Ανατολή στις διεθνείς αγορές έχουν αρχίσει να διαφαίνονται, ενώ ενδείξεις επιβράδυνσης εντοπίζονται ήδη σε μεγάλες οικονομίες. 

Σε αυτό το περιβάλλον, η Ελλάδα παραμένει σε τροχιά ανάπτυξης, χάρη στις θετικές δημοσιονομικές επιδόσεις και την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών.

Το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,2% το πρώτο τρίμηνο του 2025 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024, υπερβαίνοντας τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (1,5%).

 Την ανάπτυξη στήριξαν η ανθεκτική ιδιωτική κατανάλωση (+1,9%), η αύξηση των εξαγωγών αγαθών (+1,7%) και η ενίσχυση της δημόσιας κατανάλωσης (+0,7%). 

Αντίθετα, οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 3,2%, κυρίως λόγω κάμψης στις κατασκευές και τις επενδύσεις σε κατοικίες. 

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,4%, ασκώντας αρνητική επίδραση στο καθαρό εξωτερικό ισοζύγιο.

Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα για το 2024 έκλεισε με πλεόνασμα 3,18 δισ. ευρώ (1,3% του ΑΕΠ), ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε σε 11,4 δισ. ευρώ (4,8% του ΑΕΠ).

 Για το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2025, το Ενοποιημένο Πρωτογενές Αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε σε 4,93 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 1,57 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. 

Το ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθε στα 5,15 δισ. ευρώ (+1,86 δισ.).

Η αύξηση των φορολογικών εσόδων προήλθε κυρίως από τον φόρο εισοδήματος (+1,35 δισ. ευρώ) και τον ΦΠΑ (+708 εκατ. ευρώ), ενώ οι συνολικοί φόροι επί αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 737 εκατ. ευρώ.

 Παράλληλα, οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού μειώθηκαν κατά 1,58 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω χαμηλότερων πληρωμών για το ΠΔΕ, το Ταμείο Ανάκαμψης και τους τόκους.

Η συνολική εικόνα της ελληνικής οικονομίας ενισχύθηκε από τη νέα αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο S&P, η οποία διατηρεί τη χώρα σε επενδυτική βαθμίδα. 

Το ΓΠΚΒ επισημαίνει ότι η βελτίωση του επενδυτικού προφίλ συνδέεται με τη δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά και με την ανάγκη ενίσχυσης της παραγωγικότητας, της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας.

Παράλληλα, καταγράφεται αυξημένη ευρωπαϊκή παρουσία στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, εξέλιξη που ενισχύει τη διασυνοριακή συνεργασία και την πρόσβαση σε ξένα κεφάλαια, αποτελώντας ένδειξη αυξημένης εμπιστοσύνης της ευρωπαϊκής τραπεζικής κοινότητας στην ελληνική οικονομία.

Η έκθεση του ΓΠΚΒ υπογραμμίζει καθυστερήσεις στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). 

Αν δεν ξεπεραστούν, οι καθυστερήσεις αυτές ενδέχεται να έχουν δυσμενή επίδραση τόσο στον ρυθμό ανάπτυξης όσο και στην ενίσχυση του κεφαλαιακού αποθέματος της οικονομίας. 

Το Γραφείο τονίζει την ανάγκη επιτάχυνσης μεταρρυθμίσεων, βελτίωσης της δημόσιας διοίκησης και αξιοποίησης του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου για τόνωση της παραγωγικής δυναμικής της χώρας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνική οικονομία ευρώ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευελιξία για την Ελλάδα μετά την έγκριση της ρήτρας διαφυγής από το Ecofin

Η έγκριση της ρήτρας διαφυγής από το Ecofin δίνει στην Ελλάδα και σε άλλες 16 χώρες-μέλη της ΕΕ τη δυνατότητα για εξοπλιστικές δαπάνες έως 1,5% του ΑΕΠ, χωρίς να αυξάνεται το δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά προστίθενται στο δημόσιο χρέος.